skenbajsa Bild: Johnér

Därför ”skenbajsar” så många på jobbat

Forskaren: 66 procent låtsasbajsar

Vi har fått ett nytt arbetsmarknadsfenomen i Sverige – skenbajsning. Det här enligt arbetslivsforskaren Mikael Ljung som menar att 2 av 3 helt enkelt ”låtsasbajsar” på jobbet – för att få en extra stund med mobilen.

Publicerad 2016-02-26 | Vardagspuls

Har du någon gång gått undan på jobbet – kanske till toaletten – för att få en liten stund för dig själv, och din telefon? Då är du långt ifrån ensam. Enligt en ny svensk avhandling ”skenbajsar” allt fler på jobbet .
– Det är fråga om ett helt nytt fenomen, säger arbetslivsforskaren Mikael Ljung, som ligger bakom studien, till sajten Inzoomat

Och han borde ha skitbra koll... Mikael Ljung har nämligen kontinuerligt mätt antalet toalettpauser i det svenska arbetslivet sedan 2003. I sin nya avhandling som han la fram tidigare i år vid Sociologiska institutionen i Lund beskriver han det nya arbetsmarknadsfenomenet ”skenbajsning” som han menar har uppkommit i samma takt som de smarta mobilernas intåg.

Välbehövliga toalettpauser

Mikael Ljung kom fram till att så många som drygt 65 procent, eller två av tre, faktiskt ägnar sig åt just det här. Och han har fullförståelse för de som gör det.
– Jag tror faktiskt att de här pauserna behövs i dagens stressiga arbetsliv, säger han till Inzoomat.

Integritetskränkande undersökning?

Studien har enligt sajten pågått på flera arbetsplatser runt om i Lund under 13 års tid. Men inte helt okontroversiellt. Mikael Ljung har själv installerat tryck- och rörelsesensorer i toalettstolarna, detta utan vare sig arbetsgivares eller arbetstagares kännedom.

Magnus Ljung medger att det är värt att diskutera hur pass etisk undersökningsmetoden är men menar att forskningen i längden är viktigare än etiken och den personliga integriteten.
– Grunden i all sociologisk forskning är att studieobjekten inte är medvetna om att de blir iakttagna, förklarar han.

Iakttagen eller ej – med handen på hjärtat, går du iväg och ”skenbajsar” ibland på jobbet? Diskutera på vår Facebook-sida!