Ibs och endometrios kan ge liknande symtom som till exempel uppsvullen mage Bild: Pixabay

Tror du att du har IBS? Det kan vara endometrios

”Sjukdomarna kan ge uppblåsthet och diarré”

Dietisten Sofia Antonsson träffar ofta kvinnor som lever i tron om att det är IBS som orsakar besvären i magen, medan det efter vidare utredning visar sig vara endometrios. De två tillstånden har en del gemensamt och är lätta att förväxla hos vissa. Många kvinnor har ingen aning om vad endometrios är för något och tyvärr är det heller inte alla läkare som känner igen symptomen.

Publicerad 2016-10-12 | Sofia Antonsson

Endometrios drabbar 1 av 10 kvinnor i barnafödande ålder. Orsaken till sjukdomen är ännu inte känd och tillståndet uppkommer när celler i livmoderslemhinnan börjar växa utanför livmodern och runt andra organ som äggledare och äggstockar, men också runt bukorgan, urinblåsa, tunn- och tjocktarm. Detta kan ge upphov till inflammation, vilket kan irritera tarmen och leda till IBS-liknande symptom.

Symptom på IBS och endometrios

Andra vanliga symptom vid endometrios är episoder av kraftig smärta och kramper, ofta kopplat till ägglossning och mens. Värk i rygg och bäcken förkommer liksom humörsvängningar, trötthet och samlagssmärta.

Endometrios kan ge symtom som uppblåsthet, buksmärta, diarré, förstoppning och förändringar i tarmfunktionen. Eftersom IBS och endometrios har liknande symtom kan diagnoserna lätt förväxlas. Därför kan det dröja innan man får rätt diagnos och därmed rätt behandling.

Vanligen påvisas endometrios genom titthålskirurgi och avlägsnas då vilket ger de flesta symtomlindring.

Kost – en viktig del av behandlingen

Endometrios är beroende av östrogen för att växa till så behandling fokuserar på att få ner mängden östrogen i kroppen. Inom sjukvården jobbar man med till exempel p-piller medan man inom alternativmedicinen fokuserar mer på att öka mängden progesteron i kroppen. Det sker dels genom att använda progesteronkräm och dels genom att tillföra näringsämnen (zink, B-vitaminer, järn) som naturligt höjer progesteronet i kroppen.

Kostförändringar är också en viktig del av behandlingen. Vissa väljer antiinflammatorisk kost, andra tar bort socker, gluten och mjölkprotein. Dock finns i dag inga studier som visar att en viss kost ger bättre effekt än någon annan.

Kan FODMAP ge effekt vid endometrios?

Eftersom symptomen på endometrios också kan inkludera IBS-liknande symptom utreds just nu om FODMAP-kost kan vara möjlig som komplement till andra behandlingsmetoder. Inom kort får vi resultatet av en ny studie där man undersökt om FODMAP-kost kan ge effekt även vid endometrios. Ytterligare forskning är inplanerad vilket så klart är välkommet då studier på endometrios och kost är väldigt få.

Mina erfarenheter av att behandla symtomen på endometrios med FODMAP är väldigt bra. De allra flesta får en lindring, vilket vi nu hoppas få verifierat genom forskning också.

Här hittar du alla våra artiklar om endometrios