Bild: Pixabay

Tror du att du har IBS? Det kan vara endometrios

”Sjukdomarna kan ge uppblåsthet och diarré”

Dietisten Sofia Antonsson träffar ofta kvinnor som lever i tron om att det är IBS som orsakar besvären i magen, medan det efter vidare utredning visar sig vara endometrios. De två tillstånden har en del gemensamt och är lätta att förväxla hos vissa. Många kvinnor har ingen aning om vad endometrios är för något och tyvärr är det heller inte alla läkare som känner igen symptomen.

Publicerad 2016-10-12 | Sofia Antonsson

Endometrios drabbar 1 av 10 kvinnor i barnafödande ålder. Orsaken till sjukdomen är ännu inte känd och tillståndet uppkommer när celler i livmoderslemhinnan börjar växa utanför livmodern och runt andra organ som äggledare och äggstockar, men också runt bukorgan, urinblåsa, tunn- och tjocktarm. Detta kan ge upphov till inflammation, vilket kan irritera tarmen och leda till IBS-liknande symptom.

Symptom på IBS och endometrios

Andra vanliga symptom vid endometrios är episoder av kraftig smärta och kramper, ofta kopplat till ägglossning och mens. Värk i rygg och bäcken förkommer liksom humörsvängningar, trötthet och samlagssmärta.

Endometrios kan ge symtom som uppblåsthet, buksmärta, diarré, förstoppning och förändringar i tarmfunktionen. Eftersom IBS och endometrios har liknande symtom kan diagnoserna lätt förväxlas. Därför kan det dröja innan man får rätt diagnos och därmed rätt behandling.

Vanligen påvisas endometrios genom titthålskirurgi och avlägsnas då vilket ger de flesta symtomlindring.

Kost – en viktig del av behandlingen

Endometrios är beroende av östrogen för att växa till så behandling fokuserar på att få ner mängden östrogen i kroppen. Inom sjukvården jobbar man med till exempel p-piller medan man inom alternativmedicinen fokuserar mer på att öka mängden progesteron i kroppen. Det sker dels genom att använda progesteronkräm och dels genom att tillföra näringsämnen (zink, B-vitaminer, järn) som naturligt höjer progesteronet i kroppen.

Kostförändringar är också en viktig del av behandlingen. Vissa väljer antiinflammatorisk kost, andra tar bort socker, gluten och mjölkprotein. Dock finns i dag inga studier som visar att en viss kost ger bättre effekt än någon annan.

Kan FODMAP ge effekt vid endometrios?

Eftersom symptomen på endometrios också kan inkludera IBS-liknande symptom utreds just nu om FODMAP-kost kan vara möjlig som komplement till andra behandlingsmetoder. Inom kort får vi resultatet av en ny studie där man undersökt om FODMAP-kost kan ge effekt även vid endometrios. Ytterligare forskning är inplanerad vilket så klart är välkommet då studier på endometrios och kost är väldigt få.

Mina erfarenheter av att behandla symtomen på endometrios med FODMAP är väldigt bra. De allra flesta får en lindring, vilket vi nu hoppas få verifierat genom forskning också.

Kosten gör skillnad

Bild: Johnér Bildbyrå

Dina magbakterier säger "Nej tack" till snabbmat

KROPP & HÄLSA Är pizza, korv och pommes frites en stor del av din dagliga meny? En färsk studie visar att dina magbakterier gärna vill ha ett ord med i laget.

Så funkar det

Bild: Johnér

6 myter om gluten – och hur det egentligen ligger till

KROPP & HÄLSA Vad är skillnaden mellan glutenintolerans och veteallergi? Och mår verkligen alla bättre av glutenfri kost?

Chatt med dietisten

Bild: Johnér, Ibsfri.se

Dietisten: Okej med fredagsmys i rimliga mängder

Vad kan du enkelt byta ut för en nyttigare vardag? Dietisten Sofia Antonsson svarade på tittarfrågor.

   IBS

   Minska IBS-besvären

   Bild: Johnér

   Ät det här för en glad mage

   KROPP & HÄLSA Här är receptet för en välmående mage enligt en ny studie. Dietisten tipsar om vad du bör och inte bör äta.

   Faraos IBS-mage:

   Bild: Vardagspuls

   ”Jag äter onyttigt med måtta”

   I våras fick Farao hjälp av dietisten Sofia Antonsson med sina IBS-besvär. Då åt han allt fel. Se hur det har gått.

   Svullen & uppblåst?

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 livsmedel som kan ge ballongmage

   KROPP & HÄLSA Visste du att det finns en rad livsmedel som kan orsaka gasig och svullen mage? Kolla in listan och byt till de smarta alternativen.

   Sov gott

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Visste du att din kost gör stor skillnad för din sömn? Kolla in vad du borde ha med på inköpslistan.

   Så gör du

   Bild: Johnér

   10 tips – så får du en mage i balans

   KROPP & HÄLSA Lider du av orolig mage? Här hittar du tio smarta tips på hur du redan nu kan få en mer harmonisk mage.

   Enkla byten

   Bild: Johnér

   Byt ut frukostvanorna för en nyttigare livsstil

   KROPP & HÄLSA Dietisten Sofia Antonsson tipsar om livsmedel att byta ut för en nyttigare och god frukost.

   Lär dig mer

   Bild: TT

   Magen – så funkar den

   KROPP & HÄLSA Vet du hur magen fungerar – egentligen? Vi tar det från början och hela vägen till "måste gå på toa".

   Semestermage

   Bild: Johnér

   Bästa tipsen mot en strejkande semestermage

   KROPP & HÄLSA Nya rätter, konstiga tider och främmande bakterier. På semesterresan är det vanligt att magen går i strejk. Så här får du ordning på den.

   Bild: Vardagspuls

   Bra mat för känsliga magar

   KLIPP Läkaren Viveca Gyberg och dietisten Sofia Antonsson reder ut diagnosen IBS och tipsar om mat som är bra att äta för dig som har känslig mage. Och varnar för det du absolut inte ska stoppa i dig.