Bild: Johnér

Dina tarmbakterier kan göra dig deprimerad

Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

De är pyttesmå men finns i biljoner. Tarmbakterierna är långt viktigare för ditt välbefinnande än vad forskarna tidigare vetat. De kan bland annat påverka din vikt, ditt minne – och din personlighet.

Publicerad 2016-01-12 | Vardagspuls

En vuxen människa har omkring ett kilo bakterier i sin mag- och tarmkanal. Och att magen och humöret hänger ihop är kanske inte så konstigt. Men nu visar ny forskning hur tydligt sambandet mellan magen och hjärnan faktiskt är. Enligt studien som Göteborgs-posten tagit del av kommunicerar tarmbakterier med hjärnan och kan styra såväl vår kroppsvikt som personlighet.

Tore Midtvedt som är professor emeritus i medicinsk mikrobiell ekologi vid Karolinska institutet i Stockholm har upptäckt att bakteriernas gener både kan kommunicera med tarmcellerna och styra våra gener. Han berättar för Göteborgs-posten att det bakterierna gör är att tillverka signalmolekyler. Och de påverkar tarmens och magens nervceller och den så kallade vagusnerven som är en kommunikationskanal mellan bakterierna och hjärnan.

Och förutom att de små mikroorganismerna påverkar humöret och allmäntillståndet har forskarna också sett att tarmens och magens bakterieflora har en betydande roll för risken att drabbas av flera allvarliga sjukdomar som cancer, diabetes, fetma, ledsjukdomar och allergier, bland annat glutenintolerans. Det här skriver Medicinska fackulteten vid Lunds universitet.

Bakterierna väljer vad vi ska äta

Det finns även tidigare studier som visar att tarmbakterierna kan manipulera oss till att äta sådana näringsämnen som ger dem en fördel mot andra bakterier i tarmsystemet. Bakterierna kan också styra hungerkänslor och få oss att äta mer enligt studierna som har visat att smala personer som fått i sig bakterieflora från en överviktig donator har haft lättare att bli överviktiga själva.

Förutom att bakterierna kan få dig att gå upp i vikt kan de även påverka din sinnestämning avsevärt. Enligt tidningen har deprimerade personer en annan bakterieflora än personer som inte uppvisar några ångest- eller depressionssymptom.
– Vi måste lära oss att se bakterierna som ett ekosystem som strävar efter att vara i balans med oss människor, säger Tore Midvedt till Göteborgs-posten och berättar att det finns över 800 arter av tarmbakterier som alla har olika funktioner.

En varierad kost gör magen glad

Och för att få balans i tarmfloran krävs att man får i sig alla näringsämnen och alltså äter varierat.
– Variation i kosten är viktigt så att alla bakteriearterna får vad de tycker om, säger han och berättar att han själv undviker att äta mat med mycket tillsatser och konserveringsmedel.

Han understryker också hur viktigt det är att inte använda antibiotika om det inte är absolut nödvändigt då det saboterar tarmfloran och balansen.
– Bakterierna försöker själva hålla systemet i balans, samtidigt som vi kan ödelägga det med antibiotika och fel mat, säger Tore Midvedt till tidningen.

Det finns också studier som har visat att gener som är kopplade till inlärning och minne förändras hos möss där vissa av bakterierna tagits bort. Även personligheten hos mössen har visat sig förändras genom bakterierna. Enligt studierna har möss som levt i en bakteriefri miljö varit mycket mindre rädda vilket skulle kunna innebära att vissa bakterier gör mössen försiktiga och uppmärksamma.

Kanske skulle även du behöva fler av den sortens bakterier?

MER:

Så funkar din mage

Lär känna ditt bajs

Byxa säger till när det är toadags

SPONSTRAT: Tarmbakterierna – våra bästa vänner

1,5 kilos tarmbakterier

En vuxen människa har över hundra biljoner mikroorganismer och över 800 olika bakteriearter i tarmen. Bakteriefloran väger runt 1,5 kilo hos en människa. Antalet bakterier är över tio gånger större än antalet celler i kroppen.

Källor: Nationalencyklopedin, Läkartidningen

 

 

 

 

 

 

Kosten gör skillnad

Bild: Johnér Bildbyrå

Dina magbakterier säger "Nej tack" till snabbmat

KROPP & HÄLSA Är pizza, korv och pommes frites en stor del av din dagliga meny? En färsk studie visar att dina magbakterier gärna vill ha ett ord med i laget.

Så funkar det

Bild: Johnér

6 myter om gluten – och hur det egentligen ligger till

KROPP & HÄLSA Vad är skillnaden mellan glutenintolerans och veteallergi? Och mår verkligen alla bättre av glutenfri kost?

Chatt med dietisten

Bild: Johnér, Ibsfri.se

Dietisten: Okej med fredagsmys i rimliga mängder

Vad kan du enkelt byta ut för en nyttigare vardag? Dietisten Sofia Antonsson svarade på tittarfrågor.

   IBS

   Minska IBS-besvären

   Bild: Johnér

   Ät det här för en glad mage

   KROPP & HÄLSA Här är receptet för en välmående mage enligt en ny studie. Dietisten tipsar om vad du bör och inte bör äta.

   Faraos IBS-mage:

   Bild: Vardagspuls

   ”Jag äter onyttigt med måtta”

   I våras fick Farao hjälp av dietisten Sofia Antonsson med sina IBS-besvär. Då åt han allt fel. Se hur det har gått.

   Svullen & uppblåst?

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 livsmedel som kan ge ballongmage

   KROPP & HÄLSA Visste du att det finns en rad livsmedel som kan orsaka gasig och svullen mage? Kolla in listan och byt till de smarta alternativen.

   Sov gott

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Visste du att din kost gör stor skillnad för din sömn? Kolla in vad du borde ha med på inköpslistan.

   Så gör du

   Bild: Johnér

   10 tips – så får du en mage i balans

   KROPP & HÄLSA Lider du av orolig mage? Här hittar du tio smarta tips på hur du redan nu kan få en mer harmonisk mage.

   Enkla byten

   Bild: Johnér

   Byt ut frukostvanorna för en nyttigare livsstil

   KROPP & HÄLSA Dietisten Sofia Antonsson tipsar om livsmedel att byta ut för en nyttigare och god frukost.

   Lär dig mer

   Bild: TT

   Magen – så funkar den

   KROPP & HÄLSA Vet du hur magen fungerar – egentligen? Vi tar det från början och hela vägen till "måste gå på toa".

   Semestermage

   Bild: Johnér

   Bästa tipsen mot en strejkande semestermage

   KROPP & HÄLSA Nya rätter, konstiga tider och främmande bakterier. På semesterresan är det vanligt att magen går i strejk. Så här får du ordning på den.

   Bild: Vardagspuls

   Bra mat för känsliga magar

   KLIPP Läkaren Viveca Gyberg och dietisten Sofia Antonsson reder ut diagnosen IBS och tipsar om mat som är bra att äta för dig som har känslig mage. Och varnar för det du absolut inte ska stoppa i dig.