kosttillskott vardagspuls livsmedelsverket Bild: Johnér

Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

Livsmedelsverket kritisk till marknadsföringen

Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån: ”Många som köper dyra kosttillskott gör det helt i onödan”, säger Karin Lindroos, nutritionist på myndigheten.

Publicerad 2016-01-21 | Vardagspuls

Äter du kosttillskott för att du är rädd att en normal, mångsdig kost inte räcker till? Sluta med det tycker Livsmedelsverket. Nu kritiserar myndigheten aktörer på kosttillskottsmarknaden för att vilseleda och oroa konsumenter i onödan.
– Många som köper dyra kosttillskott gör det helt i onödan. De luras att tro att de gör något bra för hälsan. Men vanlig mat är alltid bäst, skriver Anna Karin Lindroos, nutritionist på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Missvisande reklam

Ofta påstås att det är svårt att få i sig alla de ämnen som kroppen behöver bara genom maten, ibland genom att peka på hur mycket av ett visst livsmedel man behöver stoppa i sig för att nå upp till rekommenderat dagligt intag.
– En sådan jämförelse blir alldeles missvisande eftersom ingen äter bara en sak, exempelvis bananer eller musslor. Det är helheten av det man äter som räknas, inte enskilda livsmedel eller enskilda dagar, skriver Anna Karin Lindroos.

Vissa tillskott behövs

Enligt flera stora undersökningar får man inte samma effekt av att få i sig vitaminer och mineraler från stora doser kosttillskott som av stora mängder frukt och grönt. Dessutom minskar inte risken för sjukdomar av att man äter kosttillskott.
Men det finns några kosttillskott som man bör ta enligt Livsmedelsverket. Myndigheten rekommenderar:

  • att alla barn upp till två år får D-vitamintillskott.
  • att kvinnor som kan tänkas bli gravida ska ta tillskott av folsyra.
  • att äldre som inte vistas ute regelbundet ska äta D-vitamintillskott.
  • att veganer äter tillskott eller berikade produkter med vitamin B12 och vitamin D.

Bra eller dåligt? Mer läsning om kosttillskott:

Sponsrat: Ökad prestation med kosttillskott?

Sponsrat: Ska man äta kosttillskott?