vårdagjämning Bild: Johnér

Många blir deprimerade av ljuset

Omkring en miljon svenskar mår dåligt av ljuset

Vi går mot allt ljusare tider. Härligt tycker många – medan andra blir rent av deprimerade. Runt en miljon svenskar beräknas lida av omställningen.
– De som har en biologisk klocka som inte hänger med drabbas av en jetlag-effekt och fungerar inte riktigt, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt.

Publicerad 2016-03-15 | Senast ändrad 2018-03-26 | Vardagspuls

Nu har vårdagjämningen passerat. Det innebär att vi nu går mot en allt ljusare framtid – i några månader framöver. De flesta av oss mår bättre och känner oss gladare och piggare av ljuset.
– Ljuset hamnar direkt i hjärnans motor, hypothalamus, som varvar upp hjärnan och gör en pigg, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt, professor vid Karolinska institutet, till nyhetsbyrån TT.

Men det finns även en del som mår sämre när våren och sommaren närmar sig. Mellan tre och fem procent av svenskarna beräknas drabbas av så kallad årsbunden depression enligt Psykologiguiden.

Och det kan vara så många som uppemot 12 procent av svenskarna som mår dåligt av omställningen till ljusare tider enligt Torbjörn Åkerstedt.
– De som har en biologisk klocka som inte hänger med drabbas av trötthet, en jetlag-effekt. De känner sig mosiga och fungerar inte riktigt. Vissa drabbas så mycket att de kvalificerar för diagnosen depression, säger han till TT och berättar att problemen brukar börja redan i februari då man börjar märka av förändringarna i dagslängden.
– Det når sitt maximum vid vårdagjämningen. Det är då man märker av de negativa effekterna.

Men de negativa effekterna brukar avta efter ett par veckor tills dess att kroppen hunnit anpassa sig till ljuset.

Och under tiden är det bra att få så mycket sömn som möjligt, goda kost- och sömnvanor, ha mörkt i sovrummet på natten och få i sig tillräckligt med D-vitamin.

MER:
”Spring dig frisk från depression”

Vårdagjämning

Vårdagjämning är den tid på våren då jordens syd- och nordpol exponeras precis lika mycket mot solen. Jorden står då helt rakt upp vilket innebär att syd- och nordpolen står helt lodrät mot varandra i jordens omloppsbana runt solen. Vårdagjämningen inträffar alltid den 19:e,  20:e eller 21:a mars.
Källa: Vårdagjämning.nu

Läs mer om vårdagjämning på SMHI:s hemsida