Bild: Gedeon Richter

Många kvinnor lider av myom – helt i onödan

Gynekologen: ”De här kvinnorna har en kraftigt nedsatt livskvalitet”

En stor del av världens kvinnor har det även om inte alla får symptom. Myom kan inskränka oerhört på kvinnors livskvalitet. Trots det går många obehandlade – eller får fel sorts hjälp. Det här menar gynekologen och överläkaren Helena Kopp Kallner som vill öka kunskapen om den relativt okända kvinnosjukdomen.
– Man talar väldigt lite om det här. Jag möter så många kvinnor som gått omkring och lidit i tysthet i så många år.

Publicerad 2016-02-16 | Vardagspuls

Man räknar med att mellan 20 och 40 procent av alla fertila kvinnor har myom – men bara runt hälften upplever symptom eller problem.* Ju äldre man blir desto vanligare är det också med symptom.

Myom är knutor av muskelceller och bindväv som uppstår i livmoderns muskelvävnad. De kan sitta i eller utanpå livmodern. Myom bildas på grund av könshormonena östrogen och progesteron och uppkommer när något går snett vid cellbildningen förklarar Helena Kopp Kallner som är gynekolog och överläkare vid Danderyds sjukhus.
– Knutan blir väldigt hård, som en broskliknande muskelvävnad. Den uppkommer när en cell börjar dela sig och något går fel, säger hon men poängterar att det inte är farligt.
– Det är ingen cancer men knutorna växer sig allt större ju längre tiden går. Vissa växer jättesnabbt, andra långsamt.

Vanligast efter 40-årsåldern

Ju längre man menstruerar och har könshormoner i kroppen desto högre är risken för myom – som vanligast uppkommer efter 40-årsåldern. Efter klimakteriet krymper myomet. Könshormoner är alltså orsaken till myom, och avbrott i menscykeln för amning och graviditet skyddar mot muskelknutorna. Då exponeras inte kroppen lika mycket för östrogen förklarar Helena Kopp Kallner som menar att våra kroppar egentligen inte är gjorda för att blöda så ofta som många gör i vårt moderna samhälle.
– Mens är inte naturligt, man ska vara gravid och amma. Det mänskliga förloppet är att man får tolv barn, och ammar varje barn i två år.

Man skulle alltså kunna anta att myom har blivit allt vanligare i vårt moderna samhälle, då vi inte föder lika många barn. Men det finns ingen statistik på det då myom bara kan upptäckas med ultraljud som är en relativt ny företeelse.

Lättupptäckt vid undersökning

Men att upptäcka myom i dag är inte svårt.
– Det krävs bara ett ultraljud och det är inte svårupptäckt. Vi vet att ungefär 10 procent av befolkningen har så rikliga menstruationer att de skulle behöva hjälp.

Helena Kopp Kallner har träffat många kvinnor som gått omkring länge med besvär, exempelvis med onormalt stora och långa blödningar.
– Problemet är att man talar väldigt lite om det här. Kvinnor brukar inte prata så mycket om mens med varandra och många har väldigt dålig kunskap om hur mycket som är normalt att blöda under mens.

Trots att det är så utbrett är det alltså få som har koll på det. Och det kan få stora konsekvenser för de drabbade berättar Helena Kopp Kallner.
– Det kan förstöra livet 3-4 dagar i månaden och de kvinnorna har en kraftigt nedsatt livskvalitet. De kan inte gå utanför huset för de har bebisblöjor på sig, de kan inte boka möten eller resor, de avstår från att träffa släkten för de är rädda att fläcka ner soffan. De här kvinnorna behöver hjälp, säger hon och anser att man bör gå till en gynekolog om man plötsligt börjar blöda mer än normalt.

Och det finns olika behandlingssätt, lite beroende på vilka problem man har berättar Helena Kopp Kallner.
– Det första alternativet är att man behandlar blödningen, med till exempel hormonspiral som minskar mensen. Har man även andra symptom, som exempelvis smärta så kan man behandla med medicin.

Medicinen gör så att knutorna minskar eller försvinner helt. Om inte medicin skulle vara något bra behandlingsalternativ så kan man ta till operation där myomen opereras bort.
– Men det är en stor operation och risken är stor att man får nya myom. Så vill man inte ha barn rekommenderar vi att ta bort hela livmodern.

”Man borde ta bort alla superduperbindor”

 De vanligaste symptomen vid myom är kraftiga blödningar. Det beror dels på att myomet ofta gör att livmodern och slemhinnan blir större och då är det mer slemhinna som ska blöda ut varje månad. Dels på att myomet i sig producerar ämnen som gör att man blöder mer och längre.
– Många blöder ofta mer och längre än normalt, säger Helena Kopp Kallner och förklarar att en normal längd är 5 till 7 dagar. Blöder man 8 dagar eller mer bör vara uppmärksam på om man blöder för mycket.  
– Man ska inte behöva ha dubbla skydd, alltså både tampong och binda eller blöda igenom de största mensskydden.

Helena Kopp Kallner är kritisk till att det finns så mycket skydd som är gjorda för extrema blödningar.
– Man borde egentligen ta bort alla superdupertamponger och nattbindor från affärerna, de är livsfarliga. Behöver man dem så ska man söka hjälp.

Behandlas för symptomen istället för orsaken

På grund av de rikliga menstruationerna är det även många kvinnor med myom som får blodbrist och lågt järnvärde. Därför är det också många som får fel behandling enligt Helena Kopp Kellner.
– De går till vårdcentralen för att de är trötta. Och upptäcker man då ett lågt jänvärde så får de järntabletter utskrivet istället för att behandla själva orsaken till problemet, säger hon och menar att det därför behövs mer information, både till allmänheten och inom läkarkåren.
– Det är ett dilemma att många har ätit järntabletter i flera år istället för att behandla sin menstruation. Vi försöker prata med våra läkare för att öka kunskapen. Men det viktigaste tror jag är mer undervisning om mens i skolan – om vad som är normal mens.

Smärtsamt vid toalettbesök och samlag

Något som ibland misstas för myom är endometrios. Men till skillnad från endometrios så är smärta inte det främsta symptomet vid myom.
– Det är inte så vanligt. Däremot är trycksymptom vanligt. Att man känner sig kissnödig hela tiden, eftersom myomet kan ligga och trycka mot urinblåsan.

Man kan även ha problem att bajsa för att myomet ligger och trycker emot så att det blir smärtsamt. En del med myom får även ont vid samlag. Graden av problem varierar dock stort. Vissa märker knappt av det medan andra alltså påverkas enormt.
– Det beror på var myomet sitter och hur stort det är.

Det vanligaste är att myomet sitter inne i livmoderväggen. Symptom brukar nästan alltid märkas när de blir runt 5 och 6 centimeter stora, men de kan orsaka problem även innan. I extrema fall kan knutorna bli 3 decimeter stora.
– Man kan se att man har en knöl på magen.

Svårigheter att bli gravid

Myomen kan i vissa fall även vara en bidragande orsak till att det är svårare att bli gravid då myomet exempelvis kan täppa till en äggledare. Även missfall kan förekomma för att myomet gör så att livmoderhålan inte kan rymma graviditen och då stöter ut fostret. Men det är vanligast att det inte sker någon befruktning överhuvudtaget enligt Helena Kopp Kallner.

Ny portal för ökad kunskap

Nyligen har nätportalen myomguiden.se upprättats med bland annat information om symptom och behandlingsalternativ. Förhoppningen är att öka medvetenheten om den relativt okända kvinnosjukdomen som ändå så många faktiskt lider av – utan att kanske ens veta om det. Det är ett läkemedelsföretag som ligger bakom portalen. En av deras mediciner är mot just myom. Helena Kopp Kallner understryker att man ska man vara medveten om att det är ett företag som ligger bakom portalen men poängterar att hon tycker att det saknats bra information om myom och att det behövs en portal som denna för att nå ut till allmänheten.
– Jag möter så många kvinnor som gått omkring och lidit i tysthet i så många år. Kvinnor måste förstå vad som är normalt och när man ska söka hjälp.

* Sifforna varierar beroende på exempelvis länder, åldersgrupp och typ av studie.

Bild: myominfo.se

Vanliga tecken

 1. Rikliga blödningar vid mens

 2. Tryck mot urinblåsan – känner sig ofta kissnödig

 3. Kan få svårigheter att bajsa för att det gör ont

 4. Kan göra ont vid samlag


Man kan ha ett eller bara några av symptomen. Exempelvis kan man ha urinträngningar eller samlagssmärta men inga större blödningar.

Ärfligt?


Genetiska faktorer kan spela in. Man ärver inte myom men det finns en ökad risk att att utveckla myom om det finns i släkten.

 

Endometrios/Myom?

Myom kan förväxlas med endometrios. Men det är två helt skilda sjukdomar. Endometios är en sjukdom i livmoderslemhinnan och orsakar i de flesta fall smärta. Myom är en sjukdom i livmodermuskeln som inte alltid gör ont.

Källa: Helena Kopp Kallner, gynekolog och överläkare vid Danderyds sjukhus

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”