Många vuxna är känsliga mot starka dofter Bild: Johnér, Pixabay.

Många är doftöverkänsliga

Så vet du om du är drabbad

"Mm, vad gott den luktar" tänker du när du sprutar på dig din nya parfym. "Usch, vad äckligt det luktar" tänker någon annan. Nej, det är inte alla som uppskattar den där doften du just sprutat på dig.

Publicerad 2016-11-07 | Senast ändrad 2017-11-16 | Vardagspuls

Hör du till dem som tycker att det är jobbigt när andra i din omgivning luktar starkt av parfym? Då kan du vara drabbad av doftöverkänslighet.

Huvudvärk och yrsel symptom på doftkänslighet

Enligt siffror från Astma- och allergiförbundet tros cirka sex procent av alla vuxna ha diagnosen doftöverkänslighet, så kallad sensorisk hyperreaktivitet/SHR. Betydligt fler, 33 procent, anger själva att de har någon form av doftöverkänslighet.

Symptomen vid doftöverkänslighet påminner om astma men anses bero på en ökad retbarhet i det sensoriska nervsystemet. Ett doftande kemiskt ämne stimulerar det så kallade kemestetiska sinnet via särskilda receptorceller i näshåla, munhåla och hals och på hornhinnan. Vid doftöverkänslighet är de sensoriska nerverna extra känsliga och reagerar på mycket små mängder av ämnen man andas in.

Andra typiska symptom på doftöverkänslighet är hosta, tryck över bröstet, svårighet att få luft, huvudvärk, yrsel, trötthet och svettningar.

Det finns inget läkemedel som hjälper mot doftöverkänslighet men vissa personer upplever att antihistaminer, luftrörsvidgande och hostdämpande mediciner kan ha en viss lindrande effekt.

Gym och vårdcentral känsliga ställen

Det finns vissa platser i samhället som kan vara extra jobbiga för den som är drabbad av doftöverkänslighet, däribland vårdcentraler, gym, bussar och tunnelbana – något som kan vara bra att ha i åtanke.

Så stödjer du Parfymfria veckan:

  1. Välj parfymfria produkter. Många skönhetsprodukter innehåller parfym men det finns många produkter som inte gör det. Håll utkik efter Svalanmärkningen eller besök astmaoallergiforbundet.se/svalanmarkt för en lista över parfymfria produkter.
  2. Spara din parfym till privata tillfällen. Visa hänsyn i det offentliga rummet genom att bara ta fram parfymflaskan när du befinner dig på ställen där du vet att det finns människor som också uppskattar parfymdoften.
  3. Visa extra hänsyn i utsatta miljöer. Skolor, bussar, tåg, arbetsplatser och vårdinrättningar är platser som inte går att välja bort för den som är överkänslig mot parfym. Om du vet med dig att du ska besöka en sådan plats – tänk då på att vara parfymfri.

Källa: Astma- och Allergiförbundet.

Parfym eller inte?
Tar du hänsyn till andra när du använder parfym?
0%
0%