Om du ska resa utomlands bör du se över om du behöver vaccinera dig Bild: Mostphotos

Måste jag vaccinera mig inför min resa?

Vi listar 14 populära resmål där smitta kan förekomma

Ska du ut och resa snart men är osäker på det där med vaccination? Vardagspuls har listat flera populära resmål som svenskarna gärna åker till och där någon typ av vaccination ofta rekommenderas. Bon voyage!

Publicerad 2017-12-04 | Senast ändrad 2018-04-26 | Vardagspuls

Ska du ut och resa i sommar är det faktiskt hög tid att börja se över ditt vaccinationsskydd, och kanske göra ett besök vid vaccinationsmottagningen redan i dag, beroende på hur ditt tidigare skydd ser ut.

Kom ihåg att Hepatit A och Hepatit B förekommer i många populära länder. Tänk på att du som vet med dig att du eventuellt kommer att ha sexuella kontakter eller komma i kontakt med sprutor eller tatueringar bör vaccinera dig mot Hepatit B även om du stannar kortare än tre veckor i landet.

Tyvärr finns det, som många av oss erfarat, en risk att drabbas av turistdiarré. Mot detta tillstånd finns det inget registrerat vaccin men ibland rekommenderas ett drickbart vaccin mot kolera. Hör med din smittskyddsläkare vad som gäller. Om du drabbas av turistdiarré är det viktigt att du får i dig vätska eftersom kroppen förlorar mycket vatten.

Bästa tipsen mot en strejkande semestermage

Nedan listar vi i bokstavsordning 14 populära resmål där smitta kan förekomma och där en resevaccination därför kan vara nödvändig.

Afrika

Malaria: Om du ska resa till tropiska områden i Afrika, där risken att smittas av malaria är stor, bör du ta läkemedel som förebygger sjukdomen. Tyvärr finns det ingen garanti för att inte smittas – då kan det vara bra att använda myggmedel och myggnät som hjälper till att skydda mot myggstick.

Chile

Hepatit A: Vaccination rekommenderas om du ska stanna i mer än tre veckor.

Costa Rica

Hepatit A: Vaccination rekommenderas för alla som reser hit.
Hepatit B: Vaccin rekommenderas om du ska stanna i mer än tre veckor.
Tyfoid: Vaccin rekommenderas om du ska stanna i mer än tre veckor och äta på enkla matställen utanför turistområdena.

Egypten

Hepatit A: Vaccination rekommenderas för alla som reser till Egypten.
Hepatit B: Vaccin rekommenderas om du ska stanna i mer än tre veckor.
Tyfoid: Du bör vaccinera dig mot denna sjukdom om du ska stanna i mer än tre veckor.

Grekland

TBE: Om du ska stanna i längre än en vecka på landsbygden, framför allt under perioden mars till och med november, rekommenderas ett vaccinationsskydd mot TBE.

Indien

Hepatit A: Vaccination rekommenderas för alla.
Hepatit B: Vaccin rekommenderas om du ska stanna längre än tre veckor.

Italien

TBE: Vaccination rekommenderas om du stannar längre än en vecka på landsbygden, särskilt under perioden mars till och med november.

Kanarieöarna/ Spanien

Se över ditt tidigare skydd: Alla som vuxit upp i Sverige och som är födda 1960 eller senare har redan ett skydd mot stelkramp, difteri och polio. Ibland kan det behövas en påfyllnadsdos av något vaccin. Ta kontakt med din mottagning.
Gula febern: Om du nyligen besökt ett land med risk för gula febern krävs det att du vaccinerar dig mot sjukdomen.

Kap verde

Hepatit A: Vaccination rekommenderas för alla som ska åka hit.
Hepatit B: Vaccination rekommenderas om du ska stanna längre än tre veckor.
Malaria: Denna fästingburna sjukdom har blivit allt vanligare här. Därför kan det vara bra att se över om du ska ta förebyggande läkemedel inför din resa. Myggnät och luftkonditionering på rummet hjälper till att skydda mot myggstick.

Kroatien

Hepatit A: Vaccination rekommenderas om du ska stanna längre än tre månader.
TBE: Vaccin rekommenderas om du ska vistas längre än en vecka på landsbygden.

Kuba

Hepatit A: Vaccination rekommenderas för alla som reser hit.
Tyfoid: Vaccination rekommenderas om du ska stanna längre än tre veckor och besöka enkla matställen som ligger utanför turistområdena.

Sydafrika

Hepatit A: Vaccination rekommenderas för alla som ska åka hit.
Hepatit B: Vaccination rekommenderas om du ska stanna i mer än tre veckor. Tuberkulos: Du bör vaccinera dig mot tuberkulos om du ska leva med ortsbefolkningen i mer än sex månader.
Tyfoid: Vaccination rekommenderas om du ska stanna i mer än tre veckor och äta på enkla matställen.

Thailand

Hepatit A: Vaccination rekommenderas för alla som ska resa till Thailand. En dos räcker för ett fullgott skydd i ett år.
Hepatit B: Om du ska stanna längre än tre veckor bör du vaccinera dig mot Hepatit B.
Japansk encefalit: Vaccin rekommenderas om du ska vistas i framför allt i södra Thailand i längre än 3-4 veckor. Risken att smittas är större på landsbygden än i städer.
Tyfoid: Du bör vaccinera dig mot tyfoid om du ska vistas i Thailand i mer än tre veckor och vet med dig att du kommer att besöka enkla matställen belägna utanför turistområdena.

USA

Se över ditt tidigare skydd: Alla som vuxit upp i Sverige och som är födda 1960 eller senare har redan ett skydd mot stelkramp, difteri och polio. Ibland kan det behövas en påfyllnadsdos av något vaccin. Ta kontakt med din mottagning.

Vi på Vardagspuls önskar dig en riktigt härlig resa!

Källa: Vårdguiden 1177