Julbråk Bild: Johnér, Vardagspuls

Måste man fira jul med släkten?

Louise Hallin: ”Julen blir inget annat än det ni redan har”

Är det så här du har det i din familj? Knappt innanför dörren så ryker ni ihop?
Julen kan vara stressig nog utan hela jobbiga släkten.
Så måste man verkligen göra samma sak – år efter år?

Publicerad 2015-12-08 | Emma Åsberg


Självklart älskar du din familj, men ibland är det helt enkelt dags för nya traditioner. Dessutom kan förändringar vara nyttigt för alla, som en chans att tänka till.
Hur vill ni egentligen fira? Var och med vilka?
Vi blir lätt låsta vid traditioner, speciellt kring högtiderna och många är rädda för konflikter och besvikelse. Men eventuellt upprörda släktingar sansar sig ofta snabbt och förändringen kanske till och med kan öppna upp för ärliga diskussioner.

Viktigt säga vad du tycker

– Prata om det, råder Vardagspuls psykoterapeut Louise Hallin. Julen blir ingenting annat än det man redan har; bråk, harmoni eller för mycket alkohol. Sedan är det ju så att alla förändringar leder till konflikter, men säg vad du tycker och känner så har ni en chans att lösa det.

Dessutom består ju julen av flera dagar, plus möjligheter att träffas innan och efter. Varför inte införa en ”lilla julafton” med en del av släkten? Det kan ta bort en del av pressen som ofta hör julafton till.

Dela på er framåt kvällen

– En annan lösning kan vara att samlas kring en jullunch och sedan fira på olika håll på kvällen, menar Hallin. Att träffas tidigare på dagen minskar oftast mängden alkohol, om det är ett problem. Dessutom kan det vara ett bra sätt att dela upp människor för att undvika återkommande konflikter.

Många vill kanske fira med släkten trots svajiga relationer och behöver tips på hur man bäst hanterar alla starka julkänslor som uppstår. Psykolog och terapeut Kerstin Jeding menar att det faktiskt är nyttigt för oss att umgås med släkten, även om det innebär lite smågnabb och irritationsmoment.

Bra vara del av ett sammanhang

– Vi är sociala djur, och det är bra för oss att vara del i ett sammanhang, även om sammanhanget inte bara är positivt. Samtidigt är julen, som alla högtider, något som vi ofta tänker tillbaks på och pratar om när vi ses. Det för familjen samman att ha gemensamma historier och minnen.

Läs mer: Här svarar Louise Hallin på frågor från tittarna om hur man håller sams under julen.