Dietisten Sofia Antonsson ger råd om hur du kan påverka hormonerna med kosten. Från Vardagspuls den 1 december.

Ändra din kost – och lindra dina besvär

Dietisten förklarar: Så påverkar kosten hormonerna

Dietisten Sofia Antonsson menar att vi kan påverka våra hormonnivåer med hjälp av kosten. Här svarar hon på frågor om hur det kan användas som ett vapen mot bland annat endometrios, PCOS, fibromyalgi, IBS och hypothyreos.

Publicerad 2015-12-01 | Vardagspuls

Vardagspuls: Ställ din fråga om mat och hormoner till kvällens expert, dietisten Sofia Antonsson.

17:08, 1 December 2015

Jonna: hur påverkas matsmältningen av hormoner? bra mat för matsmältningen?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Jonna! Matsmältningen påverkas vanligen av stress på så vis att produktion av saltsyra och matsmältningsenzymer minskar. det innebär ibland magkatarr och halsbränna, men också en sämre nedbrytning av maten och ett försämrat näringsupptag. För lite näring påverkar sedan kroppens hormoner på olika sätt eftersom näringen behövs för att systemen ska fungera. Ett bra tips är att ta ett tillskott med saltsyra och matsmältningsenzymer i samband med måltid. Det hjälper ofta mot överdelsbesvär och förbättrar näringsupptaget.
Sofia

17:21, 1 December 2015

Sophie: när jag är stressad så blir jag ofokuserad och upplever att kaffe hjälper - bra eller dåligt? andra tips om det är dåligt?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Sophie!
Kaffe kan bidra till att kroppens sympatikussystem (fight or flight) blir aktiverat. Det är samma system som går på vid stress. Idag behöver vi inte aktivera det mer än vad vi redan gör så kaffe kan vara en onödig belastning. Det bästa är att hitta ett sätt att lugna kroppen och det kan du göra genom att t ex göra andningsövningar. Då aktiveras det parasympatiska systemet som är kroppens broms. I stressiga situationer kan du sedan utnyttja andetaget för att lugna.
Sofia

17:24, 1 December 2015

Hanna: hur ska jag tänka med maten om jag vill öka chanserna att bli gravid?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Hanna!
Det finns egentligen inga vetenskapliga metoder för att öka chanserna att bli gravid via kosten. En allsidig och varierad kost räcker bra. Det kan också vara bra att se över livsstilen i stort dvs stress, träning osv. Om du däremot problem med t ex PCOS eller endometrios kan det vara bra att tänka lite extra på kosten då det kan påverka.
Sofia

17:27, 1 December 2015

Ella: Är det något man ska tänka på gällande kosten om man har hypotyreos och Hashimoto? kan viss mat hjälpa/störa sköldkörtelfunktion?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Ella!
Vid Hashimoto är det många som blir hjälpta genom att ta bort gluten ur kosten. På så vis kan man minska sina antikroppar. Det är bra att stötta binjurarna så mycket som möjligt och gärna äta långsamma kolydrater utan socker. Vissa tar tillskott på selen och jod. Jod bör du dock vara försiktig med när du har Hashimoto.
Sofia

18:16, 1 December 2015

Paulina : Hej! Jag är en 20-årig tjej som lider av hormonbrist (östrogen) och känner mig ständigt helt slut och sönderstressad. Jag orkar inte träna och vill allra helst bara gå och vila hela tiden. Vad är bäst att äta (kosten) när man har hormonbrist? Mvh Paulina

Sofia Antonsson, dietist: Hej Paulina!
För det första ska du sluta träna högintensivt och försöka hitta andningsövningar och yogaövningar som lugnar systemet. Det är också viktigt att gå och lägga sig i tid och försöka vila mycket. När det gäller kosten är det bra att äta så att blodsockret håller sig på en jämn nivå och utesluta sådant som socker, kaffe och alkohol.
Sofia

18:19, 1 December 2015

Marie: Påverkas hormonell acne av vad man stoppar i kroppen?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Marie!
Det kan det absolut göra. Genom att balansera hormonerna kan acnen bli bättre. Främst kan det vara bra att balansera östrogen och progesteron. Det kan du göra genom att äta näringsrik mat, mycket grönsaker och undvika socker. För att öka progesteronet är det bra att stressa av.
Sofia

18:21, 1 December 2015

Sofia: Hej Sofia. Jag har varit vegetarian (äter fisk) i över 20 år. Tränar på att äta kött ibland för att få bättre järnvärde. Äter gluten fritt och nästan helt mjölkfritt. Äter tillskott av omega 3. Har jobbig pms, lätt mensvärk från ägglossning fram till mens, svullen och allmäna pms symptom. Hade Hyperemesis gravidarum under graviditet. Har provat p-ring för besvären men blev väldigt arg och irriterad av det. Vad mer kan jag göra kostvis?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Sofia!
PMS kommer ju av att östrogenet dippar vilket får serotoninet att minska i kroppen och då blir vi tjuriga och får PMS. Det kan hjälpa att tillföra lite progesteron (bioidentiskt) via kräm eller att försöka ta ett bra multivitamin-tillskott. Det är också viktigt att äta näringsrik mat och se till att matsmältningen fungerar som den ska.
Sofia

18:23, 1 December 2015

Maria.: Vad kan jag äta för att få i mig naturligt östrogen ? Har hört att sojaprodukter ska vara bra. Vill ej ta syntetiskt östrogen.

Sofia Antonsson, dietist: Hej Maria!
Soja innehåller fytoöstrogener som verkar ha en antiöstrogeneffekt i kroppen eftersom det är så mycket svagare än andra former av östrogen. Det finns egentligen inte så mycket man kan göra med kosten för att öka östrogenet. Däremot finns behandling och då är det främst bioidentiskt östrogen som rekommenderas och då är det också bra att ta bioidentiskt progesteron samtidigt. Prata med din gynekolog.
Sofia

18:26, 1 December 2015

Linn: Hej! Hörde att ni nämnde fibromyalgi lite snabbt vid mattipsen... Har du något speciellt tips i matväg just för fibromyalgi/migrän?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Linn!
Det är många med fibromyalgi och migrän som mår bättre av en glutenfri kost. Socker påverkar ofta negativt liksom rött kött. Det bästa är att äta en balanserad kost med mycket kolhydrater. Försök att äta regelbundet så att blodsockret håller sig på en jämn nivå.
Sofia

18:27, 1 December 2015

Nickali: Hur vet man att man har en hormonell obalans? Hur kollar man det?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Nickali!
Ja, det är svårt att kontrollera exakt hur det ser ut eftersom vi inte alla gånger har möjlighet att ta dessa prover i sjukvården. Det går att göra salivtester och skicka till USA. I annat fall är symtom på hormonella obalanser många bl a sömnstörningar, humörsvängingar, trötthet, hjärndimma, torr hud, viktuppgång, oförmåga att gå ner i vikt, sötsug , saltsug etc. Så har du något av detta kan det vara en obalans, men det kan också vara vanlig vintertrötthet så det behöver inte ha med hormonerna att göra!
Sofia

18:31, 1 December 2015

Alba: Hej!! Jag har PCOS. Vilken typ av kost ska jag äta och vad ska jag hålla mig borta ifrån? Kram

Sofia Antonsson, dietist: Hej Alba!
Vid PCOS har man ofta sötsug och en benägenhet att gå upp i vikt. Därför är det bra att försöka undvika kolhydrater, i alla fall under en period, för att balansera blodsockret och minska insulinpåslaget.
Sofia

18:34, 1 December 2015

Anne: Vilket fint inslag när du Mia pratade med barnen, dom är så kloka ungarna.

18:35, 1 December 2015

Lena : Hej Sofia, jag har haft Hypertyreos i 2 år och prövar nu utan medicin. Finns det något jag ska tänka på när det gäller kosten för att undvika att få ett "återfall" .

Sofia Antonsson, dietist: Hej Lena!
Många med hypotyreos blir bättre med kosten. Det jag hör om är glutenfri kost och en kost mer åt paleo så det kanske du kan prova. Det är också viktigt att stötta binjurarna med rätt kost och stresshantering.
Sofia

18:35, 1 December 2015

Monica: Du säger att man ska undvika jod om man har hypotereos, men jag har hört att man behöver jod då? Vilket är rätt?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Monica!
Oj, nu blir det invecklat. Vid hypotyreos är det bra med jod, men har man den autoimmuna formen, Hashimoto, är det inte alla gånger gynnsamt med jod.
Sofia

18:36, 1 December 2015

Annelie: Tyckte det var intressant att du nämnde att du hjälper personer som mig med hypotyreos. Ingen läkare har nämnt kosten som ett sätt att må bättre. Undrar om du kan ge tips på hur kosten kan påverka sköldkörteln och varför läkare inte tipsar om detta?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Annelie!
Nej, i Sverige är det ännu inte vedertaget att kosten kan påverka våra hormoner. Det är ett komplicerat system där tarmslemhinnan och tarmbakterierna är inblandade liksom binjurar och hypofysen. Det finns alltså ingen enkel väg, men beroende på vilka symtom man har kan man prova glutenfri kost och en kost mer åt paleo hållet. Det är även bra att ta tillskott. En näringsterapeut kan hjälpa dig!
Sofia

18:39, 1 December 2015

Veronica : Har IBS och märker att jag blir sämre vid menstruation?? Får gå på toa flera gånger.? Varför o vad kan man göra för att mildra symtomen?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Veronica!
Det är vanligt att IBS-symtomen blir värre vid mens och det beror mest troligt på att hormonerna rubbas. De flesta upplever dock att det blir bättre med behandlingen FODMAP som hjälper många vid IBS och då kan man parera bättre.
Sofia

18:40, 1 December 2015

Jenny: Hej Hur märker man om man har för lågt kortisol i kroppen eller att man har dåliga binjurar? Vart sjukskriven för ett år sen för utmattningsdepression men känner mig fortfarande inte bättre tänkte att det kanske finns någon annan diagnos bakom måendet.

Sofia Antonsson, dietist: Hej Jenny!
Utbrändhet innebär att binjurarna inte längre orkar producera kortisol och därför blir man förlamande trött och utmattad. Det tar lång tid att få tillbaka binjurarna, men det går. En bra stresshantering är a och o. Andningsövningar och yoga är bra. Sömn och en kost som håller blodsockret på en stabil nivå är också viktigt. Näring är också centralt, via kosten och ibland är det nödvändigt med tillskott.
Sofia

18:44, 1 December 2015

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”