Bild: Mostphotos

Maten – ditt bästa träningsredskap

– så maximerar du din träning

Har du någon gång tränat mot ett mål men känt att du efter ett tag stannat i utvecklingen? Det kan bero på att du inte har utnyttjat kraften i ditt viktigaste träningsredskap – maten. Författaren David Ek har skrivit boken "Maten - ditt bästa träningsredskap" om vikten av att äta rätt sammansatt kost för att få bästa resultat i din träning.

Publicerad 2018-03-19 | Michaela Randmaa

Det är viktigt att förstå hur träningen och maten samverkar för att uppnå just dina mål på ett effektivt sätt. 

Ät rätt sammansatt mat

Att äta rätt mat kan vara en bra hävstång i träningen, och kan göra ett bra träningsupplägg fantastiskt. Forskningen i idrottsnutrition har på senare år tagit flera kliv framåt i frågan om hur man kan använda kosten för att få bättre resultat i träningen.

– Börja väldigt grundläggande och praktiskt, välj bra råvaror och få in en rutin. Många börjar alldeles för detaljerat och börjar räkna gram och kalorier, säger David Ek till vardagspuls. 

Det är av stor vikt att få förståelse kring hur träningen och maten samverkar och påverkar din kropp. Därför är det bra att ha kunskap om hur kosten ska vara sammansatt för att passa just din vardag och aktiviteter. 

Tryck på rätt knapp och skruva på rätt mutter

När vi ska utnyttja maten som ditt absolut bästa träningsredskap handlar det både om vilka livsmedel du äter men också mer i detalj hur mycket du får i dig av olika näringsämnen vid olika tidpunkter.

– Är man nybörjare och tränar max 4 gånger i veckan finns ingen exakt fördelning, men springer du ett maratonlopp eller är elitidrottare kan kosten vara avgörande, säger David.

Anpassa kosten efter vilken nivå du tränar på

En avgörande fråga när det kommer till såväl träningsutveckling som hur vi ska använda maten som ett redskap i träningen är vad och hur mycket du tränar.

Finns det ett överskott av energi kommer det att lagras i form av kroppsfett, oavsett om energin kommer från fett eller kolhydrater eller vilken energikälla du har använt under din träning.

Balans mellan tre viktiga näringsämnen

Vi har tre huvudsakliga näringsämnen som ger energi till rörelse: protein, kolhydrater och fett. 

Hur du tajmar intaget av dessa kan till exempel styra takten på återhämtningen för att antingen snabba på den eller öka längden på den stressignal som träningen ger dina muskler så att du får en träningseffekt även av tiden utanför själva träningen.

Protein är på många sätt det viktigaste näringsämnet för den som tränar, som byggsten till muskler och dess olika beståndsdelar och förstärker träningseffekten.

När du väljer kolhydratkällor, gör det gärna med omsorg för här finns stora skillnader i näringstäthet, hälsoeffekter och de val som gynnar hälsan gynnar allt som oftast också träningsresultaten. Ät därför gärna till exempel mycket kolhydrater från bönor, ärter, linser och råris.

Huvudregeln är att ju mer lågintensiv träningen är, desto större andel av energiförbrukningen kommer att utgöras av fett och omvänt att vid låg- till medelintensiv fysisk aktivitet förlitar sig kroppen på både fett och kolhydrater som energikälla och glykogenet räcker därför länge. När intensiteten stiger ökar också andelen kolhydrater som förbrukas. 

Takten på återfyllnaden av kolhydrater är som viktigast när tiden mellan träningspassen är mindre än åtta timmar.

Kost och träning går hand i hand

Rätt sammansatt är din kost och ditt träningsupplägg en och samma sak. Precis som du i gymmet kan använda dig av olika lyfttekniker för att utmana och överbelasta en muskel på nya sätt kan du använda ditt kostupplägg för att skapa hävstångseffekter på din träning.

– Lyssna på expertråd för just din träning men se alltid till att ha utrymme för att anpassa kosten efter din individuella träning.

Källa : Bonnier Fakta