sova bättre sömn Bild: Johnér Bildbyrå

Hela listan: Maten som får dig att sova bättre

Se till att få i dig det här

Ät skräp – sov dåligt. En enkel ekvation som många ändå missar.
Här är maten som gör det motsatta: hjälper dig att sova gott.

Publicerad 2015-04-17 | Senast ändrad 2017-01-16 | Vardagspuls

Sömnforskare vid University of Pennsylvania, USA, har funnit tydliga samband mellan vad vi äter och hur bra vi sover på nätterna. 4 500 personer deltog i studien, och de som hade bäst sömnresultat var de deltagare som åt mest varierad kost och fick i sig flest näringsämnen. Här är några viktiga näringskällor i studien som ger dig ett bättre möte med John Blund.

1. Lykopen

Antioxidanten lykopen ska den med önskan om sund slummer få i sig rikligt av. Du hittar den bland annat i tomater (tomatpuré, -juice- och -sås) men även i grapefrukt, papaya och vattenmelon. Att lykopen dessutom har en skyddande effekt mot cancer i prostata, mage och lungor samt hjälper huden att hålla sig elastisk och rynkfri, skadar ju inte!

 

2. Selen

Selen är det antiinflammatoriska grundämnet som du får i dig när du äter kött, fisk (satsa på selenrika sorter som hälleflundra, torsk och skaldjur), ägg och mjölkprodukter (det där glaset varm mjölk när du har svårt att sova är en klassiker).

3. Vitamin C

Frukt och bär innehåller massor av vitamin C. Visste du att det räcker med en handfull bär eller en kiwi för att kroppen ska få sin dagliga dos? Andra bra C-vitaminkällor är citrusfrukter, broccoli och kål.

4. Teobromin

Hurra! Ännu ett skäl att unna sig en fin liten bit mörk choklad om dagen. I kakaobönor finns nämligen ett ämne som heter teobromin, som är bra för hjärtat och förbättrar din sömn.

5. Kolhydrater

En studie visade att människor som åt lättsmälta kolhydrater som potatis, ris eller grönsaker fyra timmar före sänggående somnade snabbare.

Källa: Health.com, The American Journal of Clinical Nutrition