Vardagspuls dietist Sofia Antonsson tipsar om maten som kan lindra PMS-besvär i vardagspuls den 16 februari.

Dietisten tipsar om maten som lindrar PMS-besvär

Sofia Antonsson ger råd om kost och hormomer

Vardagspuls dietist Sofia Antonsson tipsar om hur du kan påverka hormonerna genom kosten – och på så sätt lindra dina PMS-besvär.

Publicerad 2016-02-16 | Vardagspuls

Vardagspuls: I dagens program pratar vi om hur kosten kan påverka dina hormoner och PMS-besvär. Ställ dina frågor nu – dietisten Sofia Antonsson börjar besvara dem från kl 12.

11:19, 16 February 2016

Pernilla: Min gynekolog säger att det inte finns någonting man kan göra med kosten för att minska PMS, men jag har läst att det finns vissa saker som man bör undvika. Stämmer det?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Pernilla!
Det finns en massa saker som du kan göra. Välj långsamma kolhydrater, undvik socker och processad mat. Du kan ta ett tillskott på GLA (jättenattljusolja), vitamin B6, magnesium och zink. Sömnen är också jätteviktigt att tänka på.

Sofia

12:20, 16 February 2016

Karin: Mitt humör är jättekonstigt och går upp och ner hela tiden. Hur vet jag att det är PMS jag har?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Karin!
Här gäller det att kartlägga när besvären kommer. Är det återkommande veckan/dagarna före mens kan det absolut vara PMS. Annars kanske du ligger lågt i hormonnivåer generellt vilket påverkar humöeret. I så fall är det egentligen samma tips på kost, tillskott och stresshantering som vid PMS.

Sofia

12:22, 16 February 2016

ida: Jag fick p-piller för att få ordning på min PMS, är det verkligen ett bra sätt? Egentligen vill jag inte äta p-piller…

Sofia Antonsson, dietist: Hej Ida!
Nja, i min värld är det inte bra om man inte vill eller behöver ta p-piller då dessa innehåller syntetiska homroner, vilket ju egentlignen bara döljer symtomen från den verkliga brist på hormoner som föreligger. Jag tänker att det är bra att gå till botten med problemet till varför man ligger lågt i hormonnivåer.

Sofia

12:23, 16 February 2016

Eva /PMS-monster: Hur mycket sämre blir det om jag frossar i choklad veckan före mens? Vad kan det ställa till med?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Eva!
Svår fråga. Förmodligen är det ingen större fara, men det beror på hur mycket av dina symtom som påverkas av blodsockret. Lite choklad är ok, men desto viktigare att tänka på kosten under resten av månaden och på så sätt förebygga.

Sofia

12:25, 16 February 2016

Louise: Hur mycket bättre kan jag bli/känna mig när jag "äter rätt" dvs när vet jag att kosten funkar?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Louise!
En del blir väldigt mycket bättre genom att tänka på kosten, näringsintaget överlag och att försöka stressa mindre. Stressen påverkar det hormonella systemet mer än vad vi tror så det är superviktigt att arbeta med den och se till att sova ordentligt, gärna senast kl 22.

Sofia

12:27, 16 February 2016

Louise: Hur länge måste jag "äta rätt" eller för att förebygga för att det ska påverka mitt välmående under PMS-perioden?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Louise!
Det är väldigt individuellt hur mycket som påverkas av kosten så därför är det omöjligt att svara på hur långt innan du behöver förebygga. Jag tänker att det är viktigt att tänka på kosten överlag. En bra regel är 80/20, dvs största delen bra intag och resten får bli lite som det blir. Näringen är viktig så ett allsidigt intag med frukt, grönsaker, bär, nötter och frön är alltid bra!

Sofia

12:29, 16 February 2016

Vardagspuls: Fortsätt gärna ställa frågor om kost, hormoner och PMS till Vardagspuls dietist Sofia Antonsson. Hon finns på plats för att besvara dem cirka en halvtimme till.

12:55, 16 February 2016

Jonas: Ska man undvika alkohol? Finns det i s någon särskild alkohol som är sämre eller bättre än nån annan? Typ är vin bättre än öl?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Jonas!
Alkohol, kaffe och socker är sk stimulantia, dvs ämnen som påverkar kroppens stressystem. Om man har problem med stressen kan det därför bara bra att dra ner eller minimera intaget. Det är själva alkoholen som påverkar hormonerna så det spealr egentligen intgen roll vilken sort.

Sofia

13:14, 16 February 2016

cilla: Kan man verkligen påverka sitt humör genom maten? Jag tycker det låter lite naivt och för bra för att vara sant?

Sofia Antonsson, dietist:

Sofia Antonsson, dietist
Hej Cilla!
Nja, man kan väl säga att man indirekt kan påverka humöret med kosten pga att kosten, eller specifikt näringen, påverkar det hormonella systemen. Lyckas man balansera dem så påverkas bl a serotonin vilket gör att man mår bättre.

Sofia
13:17, 16

13:17, 16 February 2016

Bea 40 år: Hej! Grinig trött mycket ojämt humör tål knappt någonting, och ett enormt sötsug vid PMS. Vad ska jag göra för att det ska bli någorlunda lättare för mig. Står inte ut...Hjälp.

Sofia Antonsson, dietist: Hej Bea!
Det låter som att dina hormoner är ur balans. Det bästa är att börja med att se över kosten. Därefter kan du prova tillskott som GLA, B6, magnesium och zink för att se om det kan hjälpa. Det går också att göra salivtester för att se hur hormonnivåerna ligger.

Sofia

13:22, 16 February 2016

Carina : Jag blir mest gråtfärdig, aldrig arg som min väninna. Finns det skillnader i vilken mat eller tillskott som påverkar om man blir det ena eller det andra?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Carina!
Nja, det är egentligen samma hormonella system, bara det att symtomen kan te sig olika beroende på vilka signalsubstanser i hjärnan som påverkas. Både brist på progesteron och östrogen ger vanligen dessa symtom så prata med din gynekolog om ev hormonbehandling. Då är det viktigt att fokusera på bioidentiska hormoner.

Sofia

13:23, 16 February 2016

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”