kött grönt grönsaker Bild: Johnér
 

Cancerfondens Elizabeth Johansson gästade vardagspuls 29 oktober.

Maten som minskar risken för cancer

Cancerfonden listar bra och dåligt

Mer grönt och mindre kött på tallriken. Här är maten du kan frossa i – både för att den är god och för att den minskar risken för cancer.
– Om alla skulle leva hälsosamt så skulle cancer minska med 30 procent. Det skulle innebära 18 000 färre fall i Sverige årligen, säger Elizabeth Johansson på Cancerfonden.

Publicerad 2015-10-29 | Vardagspuls

Att hälsosam mat minskar risken för många sjukdomar är välkänt. Och i flera stora studier har forskarna sett sambandet mellan vegetarisk kost och minskad risk för att utveckla vissa cancerformer, som exempelvis tarmcancer. 

Så mycket grönsaker, frukt och baljväxter och mindre kött är receptet för en mer hållbar och hälsosam livsstil. Det säger Elizabeth Johansson som är kommunikatör och sjukgymnast vid Cancerfondens information- och stödlinje. Hon syftar bland annat på Världshälsoorganisationens, WHO:s, senaste rapport där de listar vissa köttprodukter som cancerframkallande.

Undvik cigaretter och alkohol

Elizabeth Johansson poängterar dock att det viktigaste för att minska risken att få cancer är att inte röka. Även alkohol och överdriven solning är faktorer som spelar in. Så det finns alltså mycket du själv kan göra för att minska cancerrisken.
– Om alla skulle leva hälsosamt så skulle cancer minska med 30 procent. Och i Sverige skulle det innebära 18 000 färre fall årligen, säger hon till Vardagspuls.

Socker gör ingen skada - i ett första skede

Godis och socker däremot ser forskarna ingen direkt koppling till utvecklingen av cancer, men sockerprodukter som kan leda till övervikt kan i sin tur leda till olika cancerformer.

Viktigt med motion

Det är inte bara genom maten du kan förebygga cancer. Även fysisk aktivitet är viktigt. Cancerfondens rekommendation är att röra på sig under minst 30 minuter åt gången varje dag. Det hämmar inte bara cancerutvecklingen utan även andra sjukdomar som till exempel diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Källa: Cancerfonden, WHO

blåbär c-vitamin nyttigt

Bra råvaror som minskar risken för cancer

- Alla färska bladgrönsaker, som spenat och sallad
- Tomater
- Paprika
- Bönor
- Ärtor
- Linser
- Frukt
- Bär av alla de slag
- Nötter
- Frön
- Müsli
- Vitlök

Källa: Cancerfonden

Undvik det här

- Akoholhaltiga drycker
- Rött kött från gris, nöt, lamm och get
- Charkuterier som bacon, skinka och salami
- Salt

Källa: Cancerfonden