Riktigt bra mellisar för barn med känsliga magar Bild: Most photos

Mellanmål för barn med känsliga magar

Många barn lider av magont och då gäller det att barnet äter rätt. Här ger dietisten Sofia Antonsson sina bästa mellistips för barn med känsliga magar.

Publicerad 2018-03-12 | Senast ändrad 2018-05-04 | Vardagspuls

Som förälder är det inte helt lätt att komma på bra mellanmål för sina barn. Det ska vara hälsosamt, gott och samtidigt enkelt att göra om barnet kommer hem efter skolan och ska tillaga sin mellis själv.

Om barnet dessutom har känslig mage kan det bli riktigt svårt. Så hur ska man som förälder tänka?

– Jag brukar tipsa om hemmagjorda bars som är gjorda på torkade tranbär, valnötter, pekannötter, chia, havre eller rispuffar. Undvik köpta bars med dadlar, cashewnötter och torkade aprikoser, det brukar känsliga magar inte gilla, säger Sofia Antonsson och fortsätter.

– Även en tallrik fil eller yoghurt med tillsatt probiotika (goda magbakterier) är ett bra och enkelt mellanmålstips. Till filen kan man servera hemmagjord müsli.

Här hittar du flera goda receptförslag

Dofilus – med unik kombination av tre goda bakteriestammar

En smart genväg till goda magbakterier är att äta nya Dofilus. Det är en laktosfri yoghurt med en unik kombination av tre tillsatta bakteriestammar, LA-5, BB12 och F-19, som kan hjälpa dig att få en mage i balans.

Läs mer om nya Dofilus

Smoothies och bananer

Smoothies till mellanmål är både gott och nyttigt. Du kan göra en smoothie kvällen innan och ställa in ett glas i kylen så är det bara att plocka fram.

– Magvänliga smoothies kan vara gjorda på yoghurt, spenat, olika bär eller banan, tipsar Sofia Antonsson.

Att stoppa in en butiksköpt pirog eller pizzaslice är inget Sofia rekommenderar.

– Då är det mycket bättre med en rejäl surdegsmacka med pålägg och en frukt till exempel en banan som är en magvänlig frukt.

Två bra mellanmål för känsliga magar

Magbalans smoothie
1 glas
2 kiwi
1 lime
1/2 banan
1 näve spenat
2 msk havregryn
1 dl laktosfri naturell yoghurt
½ dl färskpressad apelsinjuice

Gör så här:

  1. Skala alla frukterna och lägg dem i en behållare. Skär dem i mindre bitar om det behövs.
  2. Blanda frukterna med naturell yoghurt och färskpressad apelsinjuice. Mixa till en slät smoothie.
  3. Klart! Om du gör en större mängd kan du spara i kylen och ha som mellanmål även nästa dag.


Raw bars (10–12 stycken)
1 1/2 dl pumpafrön
1 dl torkade tranbär
1 d l torkade jordgubbar eller blåbär
2 msk lönnsirap
2 dl havregryn
3 msk chiafrön
1–2 msk vatten
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen kanel

Gör så här:

  1. Grovhacka pumpafrön, torkade tranbär och jordgubbar/blåbär. Blanda med sirap, havregryn, chiafrön, vatten, ingefära och kanel. Eller kör alla ingredienser i en matberedare.
  2. Lägg ett bakplåtspapper i en form (21 x 21 cm) och bred ut smeten till ett jämt lager. Lägg en bit bakplåtspapper på toppen och tryck försiktigt så att smeten blir jämn och kompakt.
  3. Ställ formen i kylen i 1 timme. När den är kall, skär upp i lagom stora bitar. Linda in bitarna i smörpapper och förvara i kylen eller frysen.
  4. Barsen håller sig färska ca två veckor i kylskåp. I frysen håller de cirka 2 månader.


Tips! Om du vill ha bars som är lite fastare, mixa alla ingredienser i en matberedare, tillsätt två äggvitor, bre ut i formen och grädda i ugnen på 125 grader i 35–40 minuter.

(Recept ur boken ”Lugn mage med grön mat” av Sofia Antonsson/Bonnier Fakta 2018)