puss beröring plåster Bild: Mia Carlsson, Johnér

Mjuk beröring får kroppen att läka

Därför fungerar det att ”pussa bort det onda”

Att närhet är viktigt vet nog de flesta. Men visste du att närhet är livsviktigt för oss? Att det finns en kroppsegen substans som både förenklar och förgyller livet.

Publicerad 2016-09-30 | Alexandra Lönnroth

Vardagspuls vill självklart veta mer om det här och har därför talat med Kerstin Uvnäs Moberg som är professor och läkare med inriktning på oxytocinets positiva effekter.

Först och främst, vad är oxytocin?

– Oxytocin är ett hormon och en signalsubstans som sätter igång i kroppen vid lättare beröring. Oxytocin frisätts direkt till vårt centrala nervsystem och till blodbanan. Det gör att balansen av olika signalsubstanser och hormoner förändras och påverkar viktiga centra i hjärnan som reglerar vårt beteende.

Vad har det för effekter på människan?

– Det hjälper bland annat till att skapa ett känslomässigt band mellan mamma och bebis, sätter igång bröstmjölksproduktionen och hjälper till att driva ut barnet vid förlossningen.

Länge trodde forskare att oxytocin var ett kvinnligt hormon eftersom det först upptäcktes hos nyblivna mammor. Nu har forskningen gått framåt och idag vet man att hormonet spelar en stor roll för både kvinnor och män.

Egentligen kan man se oxytocinet som ett överlevnadssystem lika kraftigt som vårt försvarssystem. Det ger oss en känsla av välbefinnande och gör oss mer vänliga, mer stresståliga och bättre på att hantera sociala sammanhang.

Oxytocin har läkande effekter

Förutom att oxytocinet får oss att må bättre, har själva beröringen smärtlindrande effekter. Oxytocinet skickar signaler till hjärnan så att den uppfattar smärta på ett mildare sätt. Om man rör vid ett ömt område rusar beröringsimpulserna mot det centrala nervsystemet – och puttar bort smärtsignalerna. Konsekvensen: det gör mindre ont. Och det är därför som man instinktivt ofta tar på ett ställe som smärtar. Att blåsa eller pussa på ett skrubbsår fungerar alltså på riktigt.

”Beröring är livsviktigt”

Många av oss uppfattar ensamhet som något jobbigt och vill omge oss med andra människor – rent fysiologiskt är det oxytocinet vi mår bra av. Därför kan ett uppbrott från en partner eller en nära persons död drabba oss så hårt.

– Beröring är livsviktigt för oss, säger Kerstin Uvnäs Moberg som berättar att när vi förlorar en person förlorar vi även den fysiska närheten. Då försvinner vårt trygghetssystem och påslaget av må-bra-känslor. Vi blir nedstämda och stressade. Men lyckligtvis får vi inte bara oxytocin av våra partners utan även genom beröring från andra såsom familj, vänner och husdjur.

 Tips till dig som känner sig ensam

  • Gosa med en mjuk och lurvig katt eller hund 
  • Ta ett långt varmt bad eller en dusch 
  • Gå och få en helkroppsmassage 
  • Kramas med en partner, vän eller familjemedlem 
  • Sov under ett tungt täcke

Källor: Kerstin Uvnäs Moberg, DN