Vardagspuls mobil förälder deprimerad barn Bild: Johnér

”Som att växa upp med svårt deprimerad förälder”

Psykologen: Så skadas barn av mobilanvändningen

Att växa upp med en förälder som ofta är psykiskt frånvarande för att den håller på med mobilen kan liknas vid att växa upp med en svårt deprimerad förälder. Det menar barnpsykologen Kerstin Johannesson.

Publicerad 2015-12-09 | Senast ändrad 2017-01-24 | Vardagspuls

Hur ofta kollar du på mobilen per dag? Och hur länge tittar du åt gången?

Vad som kan kännas som en kort stund för dig kan för ett barn som söker kontakt upplevas som att du är frånvarande väldigt länge. Det menar Kerstin Johanesson, barnpsykolog och ordförande för barnhälsovård i Sveriges Psykologförbund. Nu varnar hon för de psykiska skador som föräldrars överdrivna mobilanvändning kan åsamka barn.

– Vi märker inte hur upptagna vi blir, men barn märker att vi är psykiskt frånvarande. Det har vi sett får ganska stora och tråkiga konsekvenser, säger Kerstin Johannesson till Sveriges Radio.

Barn som växer upp med föräldrar som surfar, spelar och är ute på sociala medier mycket i deras närvaro riskerar att påverkas i sin utveckling. Barn som haft föräldrar som varit psykiskt frånvarande på grund av mobiltelefoner kan få problem långt senare i livet. De kan utvecklas sämre kognitivt, bli sena i utvecklingen utan att komma ikapp och löper en större risk att inte må bra psykiskt.

Som en psykisk sjukdom

Kerstin Johannesson liknar det vid att växa upp med en förälder som lider av en psykisk sjukdom som gör att den sociala kontakten mellan förälder och barn blir bristande. Föräldern skickar samma signaler till barnet som en förälder som är ganska svårt deprimerad, enligt Kerstin Johannesson.

Hillevi Wahl: Nej, barn behöver inte mobil i skolan

– Det vet vi också får dåliga konsekvenser för barnet, om man inte gör någonting åt det. Barn är utvecklade för social kontakt, det är det som utvecklar dem och det de söker hela tiden, säger Kerstin Johannesson.

Så vad ska man göra för att inte riskera att mobilanvändandet påverkar ditt barns utveckling? För Kerstin Johannesson är svaret enkelt – inget tittande i mobilen när barnet är med.

– Jag skulle bara titta i mobilen när barnet sover, eller är med andra vuxna. Det här är som ett jättestort experiment, det här är en väldigt ny sak. Det finns inga barn som har upplevt det här förut, säger hon.

Barn stressade av föräldrarnas mobilvanor

I en ny undersökning, där hundratals barn medverkat, och som genomförts av det danska Børnerådet, uppger hälften av barnen att de upplever sina föräldrar som mycket stressade. Detta är oroväckande eftersom undersökningen också visar att barn, och även mycket små barn, kan ta skada av att deras föräldrar är stressade eller inte har tid enligt danska TV2.

En av de största tidsbovarna är enligt undersökningen föräldrarnas mobilsurfande som tar mycket tid av deras liv – tid som kunde ha spenderats tillsammans med barnen i stället.

Källa: Sveriges Radio

Danska TV2

Mobilberoende
Har du svårt att lägga ifrån dig mobilen?
0%
0%
0%
0%