mobiltelefon fokus tid sociala medier Bild: Vardagspuls

Snabbkollen på mobilen kan sno ditt fokus i 25 minuter

App app! Därför ska du inte distraheras av luren

En liten snabbkik i mobilen under en föreläsning eller ett sammanträde kan väl inte skada? Fel.
Ny forskning visar att sociala nyheter stjäl ditt fokus rejält mycket längre än så.

Publicerad 2015-05-18 | pernilla@vardagspuls.se

Mitt i jobbmötet smyger du upp mobiltelefonen och ger din kompis selfie en gillande dubbeldutt på Instagram, och passar samtidigt på att osa till en festinbjudan på Facebook. De smarta telefonerna har gett oss möjligheten att vara sociala precis överallt – men ibland kan intrycken bli lite väl många. 

Vi är helt enkelt inte biologiskt utformade för att kika i mobiltelefonen var och varannan minut, och det kan stressa våra hjärnor ordentligt. Det slår en grupp amerikanska forskare fast i en artikel i Time magazine.

Den sociala faktorn gör att din mobil är en värre distraktion än exempelvis tv:n, enligt David Strayer, hjärnforskare vid University of Utah.

– Med Twitter, Facebook eller via mejl är det alltid någon i ditt sociala nätverk som kontaktar dig, säger han till Time magazine.

15 till 25 minuter

En studie visar nu att det kan ta hjärnan 15 till 25 minuter att komma tillbaka till samma fokus som den hade när du stannade upp för att exempelvis kolla igenom de senaste Twitter-statusarna.

Ett bra första steg för att slippa ryckas ur fokus är att av-aktivera händelse- och push-notiser från olika appar och sociala medier. För det där plinget” som signalerar social kontakt är en nästan oemotståndlig frestelse – av ett särskilt skäl.

– Det finns nästan ingenting mer övertygande än social information som aktiverar hjärnans belöningssystem, säger doktorn Paul Atchley, kognitiv psykolog vid Kansas University.

Men det finns också andra faktorer. Han förklarar hur ett plötsligt ljud under större delen av människans historia har signalerat att ett rovdjur eller en fiende är nära.

– Så något som ett brummande eller ett pip eller ett blinkande ljus petar direkt på vår uppmärksamhet och varningssystem för hot.

Och de där distraktionerna kan bli många under en dag. I snitt kollar vi på på våra mobiltelefoner över 150 gånger under en enda dag… Hur många kommer du upp i?

Källa: Metro