My westerdahl Bild: Privat

Hon har klarat 600 dagar utan socker

My Westerdahl, 27 år, har gått ner 95 kilo

För ungefär ett år sedan intervjuade Vardagspuls My Westerdahl om hennes fantastiska hälsoresa. Sedan dess har det bara fortsatt. Hillevi Wahl har pratat med henne om socker och beroende.

Publicerad 2017-01-09 | Senast ändrad 2017-03-15 | Hillevi Wahl

My Westerdahl har gjort en helt makalös viktresa. Hon har gått ner 95 kilo. Det är så enormt, så det går nästan inte att ta in. I dagarna har hon dessutom firat 600 dagar utan socker, mjöl och alkohol.
”Helt amazing! Trodde aldrig jag skulle klara 600 dagar”, säger My.

Berätta lite om dig själv. Vem är du?
– Hej! Jag är en civilingenjör på 27 år som jobbar som nationell chef över en enhet på ett IT-konsultbolag. Jag älskar träning, bloggande och god mat. Umgås med vänner genom härliga långpromenader så ofta jag bara kan.

Jag höll nästan på att trilla baklänges när jag såg din instagrambild där du visade din viktminskning. Vad fick dig att göra den stora livsstilsförändringen?
– 2010 sa läkaren att jag hade två år kvar att leva om jag fortsatte i samma spår. Jag var sjuk jämt, hade ofullständiga gymnasiebetyg och var deprimerad. Det enda jag gillade att göra var att ligga på soffan och äta godis. Jag kunde varken knyta mina egna skor eller ha bilbälte. 2010 vägde jag 170 kilo.

– Så jag tackade ja till en fetmaoperation. Som tur är, är det lång kötid och i den kön ramlade jag över LCHF. Jag lade om kosten och tänkte att jag ändå kunde försöka. Jag trivdes så bra på dieten att när erbjudandet om operation kom, så tackade jag nej. På LCHF kunde jag klara viktresan själv utan operation.

För ett år sedan var du med i Vardagspuls i TV4. Många tittare och läsare har undrat hur det har gått för dig. Har du lyckats hålla vikten?
– Jag har faktiskt gått ner ännu mer i vikt sedan Vardagspuls sändes. Idag drar jag storlek 36. Då drog jag storlek 38/40.

Och i dagarna har du precis firat 600 dagar utan socker! Grattis!
– Tack! Ja, det är helt amazing, jag trodde aldrig jag skulle kunna gå så här länge utan socker, sötningsmedel och alkohol”, säger My.

Hur har du firat? Med sockerfri tårta?
– Haha, nej. Jag firade genom att gå loss på julrean och unna mig massa nya kläder.

När har det varit som svårast att vara sockerfri?
– Vid alla högtider, när folk släpper sina personliga restriktioner och går loss. Högtider, som handlar om godis och mat och man sitter i timmar med socker framför näsan. Så är jul, nyår, påsk och halloween lite extra utmanande. Men med rätt verktyg klarar man det också.

Du skriver i ett inlägg på instagram om att det fortfarande är jobbigt för dig med julen när människor sitter still och frossar. Att det ”tar energi”. Att du blir helt slut efteråt. Kan du utveckla det?
– Det är ju inte bara ett livsmedel som triggar. Det är bilder, ljud, dofter. Situationer. Sådant vi betingar med vår drog. Det är ju så reklam funkar! Det äter sig in omedvetet och skapar en fight som är så onödig. Tar på energin mer än vad vi anar och kan skapa sug dagar efteråt.

Hur lång tid tog det för dig att gå ner alla kilon och hur har du gjort?
– Sex år. 2016 var första året jag var normalviktig. Det hade gått snabbare om jag inte fallit i och ur sockerträsket under 2010-2015. Idag gör jag aldrig avsteg. Det funkar inte för mig.

När har det varit som tuffast?
– När jag trodde att jag kunde ta fuskardagar. Att jag kunde hantera socker och mjöl, fast bara ibland. Att jag såg min resa som en viktresa och inte beroenderesa. Fuskardagarna blev till fuskarveckor och omstarten krävde alltid enorma mängder energi. Genom att se mig själv som beroende och erkänna min maktlöshet över socker och mjöl så gör jag aldrig avsteg och lever idag lyckligare och friare än någonsin.

Övervikt handlar många gånger om ett skyddande skal, en sorg eller ett längtanshål. Vissa av oss har också svårt att känna mättnad. Vad tror du att din övervikt har handlat om?
– Min omättliga beroendehjärna. Den har lurat i mig att "allt kommer bli bra, jag kommer må bättre – bara jag äter detta och detta". Efteråt känner jag mig ändå inte tillfredsställd. Hålet i själen går inte att fylla med mat och droger. 

– Vi lär oss också att betinga allt med mat. Sorg, firande, högtider. Helg, vardagströst, fredagsfika. Det är tankespår vi under hela livet plöjt upp. Och det är jobbigt att få nya vanor, hjärnan måste byggas om. Men varje gång vi tackar nej eller gör nytt, trampar vi upp en ny stig som blir allt mer självklar att gå. Men det går inte på en kvart.

Hur har omgivningen reagerat?
– I början tyckte de jag var knäpp! Inte ska någon som vägde 170 pannor äta smör och bacon! Men nu, när alla ser resultatet så frågar de i stället hur jag bar mig åt. Så är det ju med stora resor där man väljer att gå sin egen väg. Först blir man utskrattad, sedan hårt ifrågasatt och till sist frågar de hur man gjorde.

I dag kallar du dig för LCHF-ingenjören. Varför tog du just det namnet? Vad föreläser du om under den titeln?
– Haha ja! När jag startade bloggen för 3 år sedan ville jag hitta ett bra namn. Jag är ju ingenjör och äter LCHF. Så det låg närmast! Plus att jag använder mig av mentala verktyg jag hittat under min utbildning på min resa. När jag föreläser, förläser jag om min resa samt sockerberoende.

Jag brukar säga att allt jag har gjort fram till nu, även alla misstag egentligen bara är ”bra research”. För om jag förstår mig själv så kan jag också förstå andra. Hur tänker du kring din livsresa fram tills nu?
– Jag är tacksam för alla de lärandepoäng jag fått. När man står med skit upp till hakan och livet är hopplöst, är det lätt att sätta på sig offerkoftan. Men ärligt talat. Jag vore inte jag utan denna resa. Jag är tacksam att livet har gett mig möjligheten att göra denna resa. 

Har du något nytt delmål?
– Jag tar en sockerfri dag i taget. Varje dag är ju en enorm vinst. Men 650 sockerfria dagar blir också jäkligt kul!

Vilka är dina bästa råd har du till dem som kanske kämpar med stor övervikt i dag? Om någon läser det här kanske är just där du var när du var som tyngst och mådde dåligt?

  1. Ät Max 20 g kolhydrater per dag men obegränsat med fett. Förbered dig på upp till 3 veckors svinjobbiga abstinensbesvär, håll ut!
  2. Lita på processen. Vi är många som gått före.
  3. Om du är sockerberoende, ta kontakt med FAA som är ett tolvstegsprogram för sockerberoende. Vi behöver gemenskapen.
  4. Gör inte allt samtidigt. Hälsa börjar i köket. Ta träningen senare.
  5. Det är aldrig försent att nå sina mål. Bara man vågar prova nytt. Att om och om igen räkna kcal i olika upplägg, gå ner massa kilon och sen upp igen, är bara självplågeri. Alla kan gå ner i vikt. Det som avgör om en diet är lyckad är hur enkelt vi håller den. Livet är för kort för att vara hungrig!

Om My

Namn: My Westerdahl
Ålder: 27
Bor: Göteborg
Blogg: www.lchfingenjoren.se
Instagram: @lchfingenjoren.se