Bild: Privat

Hon har klarat 600 dagar utan socker

My Westerdahl, 27 år, har gått ner 95 kilo

För ungefär ett år sedan intervjuade Vardagspuls My Westerdahl om hennes fantastiska hälsoresa. Sedan dess har det bara fortsatt. Hillevi Wahl har pratat med henne om socker och beroende.

Publicerad 2017-01-09 | Hillevi Wahl

My Westerdahl har gjort en helt makalös viktresa. Hon har gått ner 95 kilo. Det är så enormt, så det går nästan inte att ta in. I dagarna har hon dessutom firat 600 dagar utan socker, mjöl och alkohol.
”Helt amazing! Trodde aldrig jag skulle klara 600 dagar”, säger My.

Berätta lite om dig själv. Vem är du?
– Hej! Jag är en civilingenjör på 27 år som jobbar som nationell chef över en enhet på ett IT-konsultbolag. Jag älskar träning, bloggande och god mat. Umgås med vänner genom härliga långpromenader så ofta jag bara kan.

Jag höll nästan på att trilla baklänges när jag såg din instagrambild där du visade din viktminskning. Vad fick dig att göra den stora livsstilsförändringen?
– 2010 sa läkaren att jag hade två år kvar att leva om jag fortsatte i samma spår. Jag var sjuk jämt, hade ofullständiga gymnasiebetyg och var deprimerad. Det enda jag gillade att göra var att ligga på soffan och äta godis. Jag kunde varken knyta mina egna skor eller ha bilbälte. 2010 vägde jag 170 kilo.

– Så jag tackade ja till en fetmaoperation. Som tur är, är det lång kötid och i den kön ramlade jag över LCHF. Jag lade om kosten och tänkte att jag ändå kunde försöka. Jag trivdes så bra på dieten att när erbjudandet om operation kom, så tackade jag nej. På LCHF kunde jag klara viktresan själv utan operation.

För ett år sedan var du med i Vardagspuls i TV4. Många tittare och läsare har undrat hur det har gått för dig. Har du lyckats hålla vikten?
– Jag har faktiskt gått ner ännu mer i vikt sedan Vardagspuls sändes. Idag drar jag storlek 36. Då drog jag storlek 38/40.

Och i dagarna har du precis firat 600 dagar utan socker! Grattis!
– Tack! Ja, det är helt amazing, jag trodde aldrig jag skulle kunna gå så här länge utan socker, sötningsmedel och alkohol”, säger My.

Hur har du firat? Med sockerfri tårta?
– Haha, nej. Jag firade genom att gå loss på julrean och unna mig massa nya kläder.

När har det varit som svårast att vara sockerfri?
– Vid alla högtider, när folk släpper sina personliga restriktioner och går loss. Högtider, som handlar om godis och mat och man sitter i timmar med socker framför näsan. Så är jul, nyår, påsk och halloween lite extra utmanande. Men med rätt verktyg klarar man det också.

Du skriver i ett inlägg på instagram om att det fortfarande är jobbigt för dig med julen när människor sitter still och frossar. Att det ”tar energi”. Att du blir helt slut efteråt. Kan du utveckla det?
– Det är ju inte bara ett livsmedel som triggar. Det är bilder, ljud, dofter. Situationer. Sådant vi betingar med vår drog. Det är ju så reklam funkar! Det äter sig in omedvetet och skapar en fight som är så onödig. Tar på energin mer än vad vi anar och kan skapa sug dagar efteråt.

Hur lång tid tog det för dig att gå ner alla kilon och hur har du gjort?
– Sex år. 2016 var första året jag var normalviktig. Det hade gått snabbare om jag inte fallit i och ur sockerträsket under 2010-2015. Idag gör jag aldrig avsteg. Det funkar inte för mig.

När har det varit som tuffast?
– När jag trodde att jag kunde ta fuskardagar. Att jag kunde hantera socker och mjöl, fast bara ibland. Att jag såg min resa som en viktresa och inte beroenderesa. Fuskardagarna blev till fuskarveckor och omstarten krävde alltid enorma mängder energi. Genom att se mig själv som beroende och erkänna min maktlöshet över socker och mjöl så gör jag aldrig avsteg och lever idag lyckligare och friare än någonsin.

Övervikt handlar många gånger om ett skyddande skal, en sorg eller ett längtanshål. Vissa av oss har också svårt att känna mättnad. Vad tror du att din övervikt har handlat om?
– Min omättliga beroendehjärna. Den har lurat i mig att "allt kommer bli bra, jag kommer må bättre – bara jag äter detta och detta". Efteråt känner jag mig ändå inte tillfredsställd. Hålet i själen går inte att fylla med mat och droger. 

– Vi lär oss också att betinga allt med mat. Sorg, firande, högtider. Helg, vardagströst, fredagsfika. Det är tankespår vi under hela livet plöjt upp. Och det är jobbigt att få nya vanor, hjärnan måste byggas om. Men varje gång vi tackar nej eller gör nytt, trampar vi upp en ny stig som blir allt mer självklar att gå. Men det går inte på en kvart.

Hur har omgivningen reagerat?
– I början tyckte de jag var knäpp! Inte ska någon som vägde 170 pannor äta smör och bacon! Men nu, när alla ser resultatet så frågar de i stället hur jag bar mig åt. Så är det ju med stora resor där man väljer att gå sin egen väg. Först blir man utskrattad, sedan hårt ifrågasatt och till sist frågar de hur man gjorde.

I dag kallar du dig för LCHF-ingenjören. Varför tog du just det namnet? Vad föreläser du om under den titeln?
– Haha ja! När jag startade bloggen för 3 år sedan ville jag hitta ett bra namn. Jag är ju ingenjör och äter LCHF. Så det låg närmast! Plus att jag använder mig av mentala verktyg jag hittat under min utbildning på min resa. När jag föreläser, förläser jag om min resa samt sockerberoende.

Jag brukar säga att allt jag har gjort fram till nu, även alla misstag egentligen bara är ”bra research”. För om jag förstår mig själv så kan jag också förstå andra. Hur tänker du kring din livsresa fram tills nu?
– Jag är tacksam för alla de lärandepoäng jag fått. När man står med skit upp till hakan och livet är hopplöst, är det lätt att sätta på sig offerkoftan. Men ärligt talat. Jag vore inte jag utan denna resa. Jag är tacksam att livet har gett mig möjligheten att göra denna resa. 

Har du något nytt delmål?
– Jag tar en sockerfri dag i taget. Varje dag är ju en enorm vinst. Men 650 sockerfria dagar blir också jäkligt kul!

Vilka är dina bästa råd har du till dem som kanske kämpar med stor övervikt i dag? Om någon läser det här kanske är just där du var när du var som tyngst och mådde dåligt?

 1. Ät Max 20 g kolhydrater per dag men obegränsat med fett. Förbered dig på upp till 3 veckors svinjobbiga abstinensbesvär, håll ut!
 2. Lita på processen. Vi är många som gått före.
 3. Om du är sockerberoende, ta kontakt med FAA som är ett tolvstegsprogram för sockerberoende. Vi behöver gemenskapen.
 4. Gör inte allt samtidigt. Hälsa börjar i köket. Ta träningen senare.
 5. Det är aldrig försent att nå sina mål. Bara man vågar prova nytt. Att om och om igen räkna kcal i olika upplägg, gå ner massa kilon och sen upp igen, är bara självplågeri. Alla kan gå ner i vikt. Det som avgör om en diet är lyckad är hur enkelt vi håller den. Livet är för kort för att vara hungrig!

Om My

Namn: My Westerdahl
Ålder: 27
Bor: Göteborg
Blogg: www.lchfingenjoren.se
Instagram: @lchfingenjoren.se

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”