Vardagspuls läkare Viveca Gyberg ger svar och avlivar myter om fästingar och de smittor de sprider. Från Vardagspuls den 30 april.

Sant och falskt om fästingbett

10 myter om fästingar, borrelia och TBE

Myterna är många – men vad är egentligen sant om fästingar, borrelia och TBE? Vardagspuls reder ut.

Publicerad 2015-04-30 | Senast ändrad 2016-07-11 | Vardagspuls

Äntligen är våren här. Men på vissa håll i landet innebär det också att fästingarna kommer krypande. Obehagliga, visst, men många bär på en överdriven rädsla för fästingbett.
Till viss del kan det bero på alla de myter och lösa påståenden som cirkulerar. Spelar det verkligen någon roll åt vilket håll fästingen vrids när man tar bort den? Och blir man automatiskt smittad om huvudet sitter kvar? Sant eller falskt – Vardagspuls reder ut!

1. Smittorisken vid bett är stor

NJA Ett enskilt bett behöver inte vara orsak till panik. Någonstans mellan 20 och 30 procent av alla fästingar i södra Sverige bär på borrelia men risken för att smittas vid ett bett ligger på cirka 1 till 2 procent. TBE-smittan är ovanligare. Även i riskområden, som Stockholms kusttrakter, bär högst ett par procent av fästingarna på TBE. Omkring 200 personer per år drabbas av TBE i Sverige och i 20 till 30 procent av de fallen sprids smittan till hjärnan, där den kan få allvarliga konsekvenser. Trots den förhållandevis lilla smittorisken är det därför viktigt att undvika fästingbett så gott det går och att vaccinera sig om man vistas i riskområden.

2. Eld, smör, nagellack, socker, babyolja, sprit…

FALSKT Det finns många minst sagt tveksamma metoder för att bli av med en fästing som bitit sig fast. Men det enda som bevisligen fungerar är att ta tag i fästingen med en pincett eller liknande verktyg, dra den rakt ut och sedan tvätta bettet med tvål och vatten. Enkelt.

3. Så fort du får en rodnad kring bettet måste du uppsöka läkare

FALSKT Det är vanligt att man får en viss ordnad kring bettet strax redan samma dag. Det behöver inte vara någonting farligt, utan rodnaden lägger sig oftast efter en kort tid. Om du fortfarande ser en rodnad kring bettet efter en vecka ska du däremot alltid kontakta din vårdcentral. Kontrollera huden kring bettet under minst fyra veckor efter bettet för att upptäcka förändringar.

4. Vrid fästingen motsols/medsols

FALSKT Det är en myt. Fästingen ska faktiskt inte vridas alls när man tar bort den utan dras rakt ut, antingen med en pincett eller en fästingborttagare från apoteket. En vridning påverkar inte smittorisken och underlättar inte – tvärtom blir det bara svårare att få bort fästingen.

5. Om man råkar ha sönder fästingen ökar smittorisken

NJA Försök alltid se till att hela fästingen följer med när du drar ut den, men om små rester sitter kvar är det ingen fara – kroppen kan själv stöta bort dem. Om huvudet eller en större bit sitter kvar i huden kan det leda till andra infektioner precis som om du fått en sticka, men det har ingenting med borrelia eller TBE att göra. Däremot ska man undvika att krossa kroppen på fästingen eftersom det kan göra att eventuell smitta sprids snabbare. Ta därför alltid tag i fästingen längst in mot huden.

6. Borrelia är svårt att behandla

FALSKT Det stämmer inte. Tvärtom är borreliabakterier väldigt känsliga för antibiotika och det finns ingen känd resistens hos dem mot varken penicillin eller doxycyklin, som båda är vanliga vid behandlingar av borreliasmitta. Mot TBE finns däremot ingen effektiv behandling och det är därför viktigt att vaccinera sig mot TBE innan du vistas i ett fästingtätt område.

7. Borreliasmittan sprids snabbt

SANT Om du hittar en fästing på kroppen ska du ta bort den så fort som möjligt eftersom risken för att smittas ökar ju längre tid den får sitta kvar. Men det betyder dock inte att smittan sprids så fort fästingen har satt sig. Faktum är att det vanligtvis tar mellan 12 och 24 timmar innan smittan hinner spridas från fästingen till den bitne. Därför kan du minska risken att smittas avsevärt genom att regelbundet leta efter fästingar på kroppen. Ta hjälp!

8. Borrelia är orsaken till MS och Alzheimers

FALSKT En del så kallade ”alternativa borrelialäkare” har hävdat att det finns ett samband mellan borrelia och neurologiska sjukdomar som MS och alzheimers, men bevis saknas för att stödja den teorin.

9. Borrelia skapades på forskningsanläggningen Plum Island…

FALSKT Av med foliehatten! Det här är kanske den galnaste myten av alla. Det är oklart hur den uppstått från början. Det som står klart är att forskningsstationen faktiskt funnits på riktigt. Amerikanska regeringen bedrev forskning om biologiska vapen där under kalla kriget. Plum Island ligger inte heller så långt från platsen där sjukdomen beskrevs för första gången – kanske räckte det för att ge bränsle åt den här seglivade konspirationsteorin.

10. Fästingen är helt onödig i naturen

FALSKT "Det finns inga djur som äter fästingar" eller "det skulle inte hända någonting med ekosystemet om man utrotade fästingen" känner du kanske igen. Men att fästingen skulle vara en helt onödig del av naturen är helt enkelt inte sant. Sant är att de har väldigt få naturliga fiender, och det kan ha gett upphov till den här myten. I den svenska faunan äts fästingar av spindlar, fåglar och vissa insekter. Skulle fästingen utrotas skulle ekosystemet därför rubbas.

Här finns det fästingar

Riskområden i Sverige är framför allt Stockholms, Södermanlands och Uppsala läns kusttrakter. Runt 70-80 procent av alla rapporterade fall av TBE kommer därifrån. Särskilda riskområden är kusterna kring Södertörn samt vissa öar i östra Mälaren. Viruset finns också på andra håll i landet. Riskområdet omfattar kustområdena från Roslagen till kalmartrakten/Öland och de centrala och östra delarna av mälarregionen. 

På senare år har det tillkommit nya områden där folk smittats – runt och mellan Vänern och Vättern, Göteborgstrakten och östra Skåne är nya områden. I Västra Götalands län har personer blivit smittade väster om Kungälv, i Lidköpingstrakten, i Mariestadstrakten och längs Vänerns västra strand. 

Forskare varnar för en ny sorts fästing

Forskare varnar för en ny sorts fästing som har upptäckts i norra Sverige. Fästingen, som kallas taigafästingen, överlever längre norrut än de vanliga fästingarna och kan göra människor allvarligt sjuka eftersom den kan, liksom den vanliga fästingen, sprida virussjukdomen TBE, rapporterar Sveriges Radio.

I Finland har flera människor insjuknat i TBE och i Haparanda skärgård har flera fått borrelia. Det är dessvärre svårt att se skillnad mellan en vanlig fästing och en taigafästing uppger NSD.

Fästingen tros komma från Ryssland från början och har på senare år etablerat sig i Sverige.

Stor guide till sommarplågorna

Då bör du vaccinera dig

Du kan bli smittad av TBE redan i april och så sent som i oktober, men de flesta blir smittade under sommaren. För att få ett så bra skydd som möjligt bör du ta de två första doserna före april. Om du har fyllt 60 år och inte är vaccinerad tidigare är det bra att även hinna med dos tre före april.

Om risken för smitta är mycket stor finns det snabbvarianter av vaccinationen. De ger ett betydligt sämre skydd men är bättre än att inte vaccineras.

Källor: Dagens medicin, Vårdguiden, Vårdguiden, Naturhistoriska riksmuseet

När ska du söka läkarvård?

Om du en tid efter att du fått ett fästingbett får huvud- eller muskelvärk, feber eller känner dig ovanligt trött bör du kontakta din vårdcentral. Vanligast är att det tar fyra till tio dagar innan symptomen yttrar sig.
Om en rodnad eller en röd ring uppstår kring bettet inom fyra veckor efter att den första rodnaden lagt sig ska du också kontakta din vårdcentral.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Hälsoappar

Bild: Press

Biohackaren Hannes vill mäta sin hälsa – hela tiden

KROPP & HÄLSA Hannes Sjöblad vill mäta sin hälsa oavbrutet för att bli expert på sin egen kropp. Och han vill att fler ska göra som han – för både samhällets och den egna hälsans skull.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”