Dietisten Annika Unt Widell reder ut några av våra mest spridda matmyter. Från Vardagspuls den 12 maj.

Dietisten avlivar våra vanligaste matmyter

”Naturen är alltid smartare än pillertillverkare”

Finns det små plastkulor i margarin? Och måste man äta kosttillskott? Dietisten Annika Unt Widell och näringsfysiologen Anki Sundin reder ut några av våra mest spridda matmyter.

Publicerad 2015-05-12 | Vardagspuls

1. Man kan bli brun om man äter mycket morot

"Om man äter en morot då och då blir man inte det. Om man däremot äter väldigt mycket morötter varje dag under en längre tid så lagras lite av det orange färgämnet i morot, som kallas beta-karoten, in i huden. Det gäller även handflator och ögonvitor, som alltså blir svagt gul-orange. Det är inte farligt. Beta-karoten är också det ämne som finns i en del brun utan sol-produkter.”

2. Maten förlorar all sin näring i frysen

"Grönsaker som ligger länge i kylen tappar mer näring än om du fryser in dem direkt efter skörden. Syret och ljuset påverkar grönsakerna negativt vid lagring. Det är viktigt hur hur du tillagar maten efter frysning: tina den först långsamt och tillaga grönsaker kort tid. Sedan tycker jag själv och många kockar att frysta grönsaker kan få lite trist konsistens och tappa lite smak på vägen, men det är smaksak. Bättre frysta än inga alls. Den totala näringsskillnaden mellan frysta och färska grönsaker är marginell, och det är osannolikt att någon som äter uteslutande frysta grönsaker i ett helt liv skulle få ett annat mätbart hälsoläge än någon som bara äter färska, om allt annat i livet är lika. Frysen är ett bra förvaringsställe för mat, inte minst grönsaker. Då håller maten längre, matsvinnet blir lägre och vi har alltid tillgång till bra och näringsrika livsmedel. Det är också viktiga aspekter.

3. Yoghurt innehåller mer näring än mjölk

"Sanningen är att mjölk och yoghurt är lika näringsrika. Båda innehåller 18 av de 22 näringsämnen som kroppen behöver varje dag. Men yoghurt har också en bakteriekultur som är extra bra för magen."

4. Det finns plastkulor i margarin

"Jag har aldrig hittat några, har du?  En myt som kanske kom till för att det fanns små korn i en ny tandkräm som kom ut på marknaden ungefär samtidigt, och som tillverkades i närheten. Det var också en journalist som tittade på margarin i förstoring och såg något han tyckte liknade plastkulor. Det var dock vätskedroppar, men när ”nyheten” väl hade spridits var det ingen som ville lyssna på det örat."

5. Grönsaker innehöll mer näringsämnen förr

"Det bygger på myten att våra jordar skulle vara utarmade, men då skulle ju inget växa särskilt bra. Tvärtom har vi i dag bättre koll på vad växter behöver. I odlingarna har man växtföljd, vilket betyder att man tillför jorden den näring som behövs för det som ska odlas nästa gång. Dessutom gödslas jorden, vi som bor på landet brukar känna det så här års. Men visst är utarmning av jordar ett problem på många håll i världen, men att det skulle resultera i att tomaterna och broccolin som vi äter är så näringsfattiga att vi skulle få hälsomässiga konsekvenser av det stämmer inte.

7. Det krävs kosttillskott för att få i sig all den näring kroppen behöver

"Nej, de flesta av oss behöver inga kosttillskott. Så länge du äter varierat och färgrikt så får du i dig allt du behöver. Naturen är alltid smartare än pillertillverkare."

8. Det finns inga vitaminer kvar när man micrat mat

"Det är inte sant. Microvågsugnar tillagar maten under väldigt kort tid, vilket är en fördel för då hinner inte vitaminerna lakas ut som till exempel vid lång kokning. Om du inte vill micra dina grönsaker kan du ånga dem. Lägg grönsakerna i en sil över kastrullen med kokande vatten när du till exempel kokar potatis eller pasta. Lägg på ett lock i fem minuter, lägg i till exempel broccoli, bönor, sparris – supergott och färgen är kvar!"

9. Du bör dricka juice varje dag för att få i dig tillräckligt med vitaminer

"Det är både bättre och billigare att äta frukten och bären hela, då får du fibrerna och alla nyttigheter och överäter inte. Juice innehåller samma sorts näring som själva frukten som den är gjord av, även om mängderna är lite högre i frukten i vissa fall. Ett glas juice eller smoothie kan betyda ett viktigt tillskott av vitaminer och mineraler för någon som inte äter så mycket frukt och grönt i övrigt. C-vitaminbrist förekommer faktiskt i Sverige, inte minst hos äldre men även hos yngre människor som äter mycket ensidigt. Potatis innehåller förvisso C-vitamin, men inte tillnärmelsevis i så stora mängder som frukt och grönt, gram för gram räknat. Om vi åt potatis i samma mängder som tidigare hade det varit en betydelsefull källa, men eftersom vi gärna äter pasta, ris och andra kolhydratkällor istället som inte innehåller så mycket C-vitamin så missar vi delvis den källan.”

10. Halvfabrikat är dåligt

"Nej, det finns allt bättre alternativ i butikerna. Kolla delikatessdisken till exempel där handlaren har egna köttbullar, biffar eller veg-bullar. Fiskburgare brukar jag själv köpa i fiskbilen som kommer till byn varje vecka. Det som brukar vara problemet med färdiglagat är rätter som är för för salta och för feta. Nyckelhålsmärket visar vägen till lagom. Att äta lunch på stan är däremot lite knepigt, ofta är det för stora portioner och för mycket energi för stillasittare. Ät halva portionen, börja med salladsbuffé, drick mjölk till."

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”