trotsåldern ledsen arg barn Bild: Johnér

När barnet ”kan själv” eller vägrar lyssna

Här är de okända trotsåldrarna – och så hanterar du dem

Du som har barn känner säkert igen när barnet ligger och skriker på golvet för att
det inte får som det vill.
Trotsåldern är inte bara en process utan flera berättar psykoterapeuten Louise Hallin. Men se inte trotsperioden som något negativt, utan som en viktig del i barnets utveckling.
Här är fem knep för att hantera ditt barns olika trotsåldrar.

Publicerad 2015-10-28 | Vardagspuls

Barn mellan 18 och 36 månader hamnar ofta i det som vi i ordalag brukar kalla ”trotsåldern”. Trotsåldern handlar om att barnet befinner sig i en utvecklingsfas och utvecklar sin egen identitet och ”kan själv” förklarar psykoterapeuten Louise Hallin. Ofta pratar man om en väldigt ung trotsålder och inte så ofta om andra utvecklingsåldrar när barn ofta krisar.

De ”okända” trotsperioderna

När barnet är 6-7 år kan det uttrycka sin ilska i ord istället för handling. Då brukar barnen vara i en känslig period och har svårt att ta emot kritik. Det här skriver författarna bakom boken ”Trotsboken” – Malin Alfvén och Kristina Hofsten. De skriver även att det är viktigt för barnet att man är rättvis och därför kan syskon lätt börja bråka för att visa vem som har rätt. Barnet får nya insikter och vill hela tiden ha uppmärksamhet och beröm. Och därför kan det vara bra att låta barnet skryta lite. Om hon eller han blir ledsen av konflikter är det helt okej, det är en del av utvecklingen, skriver författarna. Även barn i 6-7 och 9-10-årsåldern kan hamna i trotsåldern enligt Louise Hallin.

9-årsåldern är en annan kanske inte så känd trotsperiod. Då kan det vara väldigt känsligt att ta kritik. Man vill gärna vara som alla andra och inte göra bort sig. Det är också vanligt att barnet börjar tänka på livsfrågor som saknad, sorg och kärlek.

Även tonårsperioden kan vara känslig eftersom tonåringen nu är på väg in i vuxenlivet. Då är det som förälder viktigt att lyssna på de åsikter och tankar som barnet lurar på. Att vara sluten under tonåren är ett sätt att hantera det som sker i kroppen och helt normalt, skriver Vårdguiden.

Att vara vuxen och trotsig

Glöm inte att trotsperioden även kan komma i vuxen ålder. Många blir trotsiga när det sker en stor förändring i livet.När du går i pension eller blir förälder kan lätt tankar som ”Var befinner jag mig i livet nu?” dyka upp. Vi utvecklas hela livet men för barn är det mer intensivt eftersom de utvecklas mycket under en kort period, skriver Malin Alfvén och Kristina Hofsten.

Källa: Vårdguiden, ”Trotsboken” av Malin Alfvén och Kristina Hofsten, pyskoterapeuten Louise Hallin.

Så hanterar du som förälder trotsiga stunder

  • Först och främst. Se inte trotsperioden som något negativt, utan som en viktig del i barnets utveckling.
  • Lyssna på barnet och försök förstå hur det tänker. Förklara hur dagen är upplagd så det inte blir någon besvikelse.
  • Låt barnet bestämma nya och fler saker själv för att ta lite eget ansvar. Det kan röra sig om små saker men som ändå är viktiga för barnet, som till exempel val av kläder.
  • Ignorera inte när barnet får utbrott eftersom det kan känna sig otrygg och otillräcklig. Försök istället förstå barnet genom att prata om hans eller hennes känslor.
  • Undvik dock inte att ryta till ibland eftersom barnet bör lära sig att hantera ilska som återkommer de möjligtvis kommer möta senare i livet.

Källa: Vårdguiden, psykoterapeut Louise Hallin