Bild: Bianca Brandon Cox

”Vi glömmer bort att vi ska ge vår kropp någonting”

Näringsfysiologen om att äta ren mat

Det här med mat, vikt och bra balans i livet. Hur komplicerat kan det egentligen vara? Om du frågar näringsfysiologen Kristina Andersson, som skrivit ett flertal böcker på ämnet så svarar hon att vi inte behöver göra det så komplicerat som vi ofta gör.
– Det där bäret från Himalayas sluttning är säkert jättenyttigt men man får inte glömma att kokta morötter och ärtor också är jättebra.

Publicerad 2016-08-29 | Erika Sjöö

Näringsfysiologen Kristina Andersson, som föreläser för både privatpersoner och företag om mat, balans och smarta val i vardagen, vill hjälpa oss att förstå hur vi genom vår livsstil kan påverka vår kropps funktion och vårt välmående. Det handlar inte om att vara tjock eller smal utan att ge sin kropp de byggstenar den behöver för att fungera optimalt.

Kristina Andersson menar att det har blivit för mycket fokus på utseende och vikt och att vi ofta glömmer bort att vi faktiskt ska ge vår kropp någonting som den behöver.

– Det är viktigt att vi förstår att maten faktiskt spelar roll, att den är grundläggande för oss människor. Man brukar ju skämta om att du är vad du äter men det stämmer ju faktiskt till viss del. Inte för att du blir en kebab om du äter en kebab men du kommer att vara uppbyggd av de proteiner och de vitaminer och mineraler som kebaben innehöll, säger Kristina Andersson som menar att en utseendemässigt ”perfekt” kropp kan bli som en härlig bonus.

Som ett exempel på det här med att maten faktiskt fyller en viktig funktion tar Kristina Andersson upp det här med järn.

– Vi behöver järn för att kunna transportera syre. Får vi inte i oss tillräckligt med järn blir vi trötta. Det är ju så grundläggande att vi ibland glömmer bort det, säger hon.

Sträva efter att äta så ren mat som möjligt

I grund och botten handlar det om att äta mat som är så ren som möjligt som till exempel kött, fisk, ägg, grönsaker, baljväxter och nötter.

– Det stora problemet i västvärlden är att vi bytt ut den näringsrika maten mot skräp som till exempel läsk, godis och processad mat. Låt säga att jag går och köper en hamburgare på en snabbmatsrestaurang. Hamburgaren i sig är ju inte näringsbefriad men i pommes fritsen, som ju är gjord på potatis, finns det ämnen som påverkar oss negativt eftersom potatisen friteras, säger Kristina Andersson.

Fråga dig själv vad du egentligen vill ha

Kristina Andersson tror inte på idén att förbjuda något livsmedel men att man bör tänka till om man verkligen vill ha den där chokladkakan eller hamburgaren.

– Försök tänka att allt du stoppar i dig ska ge dig någonting. Antingen någonting som är bra för din kropp eller din själ. Fråga dig själv vad du är ute efter just nu. Är det ren njutning eller vill du bli mätt och känna att du får energi som räcker länge? Många slentrianstoppar i sig i något som ska räknas som gott men njuter inte av det. Välj hellre ett tillfälle när du kan få maximal njutning, säger Kristina Andersson som är skeptisk till den ”hälsohysteri” som breder ut sig i samhället.

– Det blir lite snett ibland när allt ska ”hälsofieras”. Godsaker ska göras nyttiga, julbordet ska vara hälsosamt och semlan komma i nyttigare varianter. Inget är så dåligt att vi faktiskt inte kan äta det om vi gör det i lagom mängder. Om det är njutning jag är ute efter så ska jag välja en äkta semla. Det är ju fantastiskt gott!

Tips och råd från näringsfysiologen

 1. Ät regelbundet. Gå aldrig och vänta så länge att du blir vrålhungrig. Då finns det risk att du gör mindre smarta val när du ska äta. Satsa på grönsaker och proteiner som mättar bra så håller du dig också mätt länge. Snabba kolhydrater, ”mjölmat” och socker kommer medföra att suget kommer tillbaka snabbare.
 2. Skippa viktminskningspulver och tillskottspulver eftersom de ofta är näringsbefriade. Satsa i stället på så rena och kalorisnåla livsmedel som möjligt om du vill gå ner i vikt.
 3. Hoppa aldrig över någon måltid. Det är inte farligt att hoppa över en måltid men det är beteendemässigt osmart eftersom det är lättare att falla för frestelser när man är vrålhungrig.
 4. Se till att ha mycket grönt på tallriken. Skär gärna upp köttbiten i mindre skivor och servera den till fler personer så får du i dig mer av grönsaker i stället.
 5. Det är lätt hänt att drabbas av sockersug i affären och det känner affärsinnehavaren till. Att placera godis vid kassan är en medveten strategi. Försök tänka: Nej, så lättlurad är jag inte att jag går på det där!

PT-Leila tipsar om 5 riktigt effektiva coreövningar

Tävla på Instagram och vinn Kristina Anderssons nya kokbok

Vi tävlar ut tre exemplar av Kristina Anderssons kokbok Eat clean - Kokboken.

Så här går tävlingen till: Posta en bild på ditt allra bästa ”Eat clean-recept” som innehåller max tre huvudingredienser och tagga bilden med #vardagspulsrecept samt skriva @vardagspuls. Skriv också vilka dina tre huvudingredienser är i bildtexten samt namnet ditt recept. Kom ihåg att ditt Instagram-konto ska vara öppet så att vi kan se din bild.

Tävlingen pågår till och med tisdagen den 6 september 2016. De tre vinnarna kommer att bli kontaktade på Instagram.

Juryns beslut kan inte överklagas.

Ljummen laxsallad med mathavre

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”