Nathalie Sääf gick ner 25 kilo och blev av med värken i lederna Bild: Privat

Nathalie gick ner 25 kilo och blev av med ledvärken

”Jag blev pigg och fick bättre självförtroende”

För två och ett halvt år sedan bestämde sig Nathalie Sääf för att ta tag i sin hälsa en gång för alla. Hon var trött på att känna sig hängig och osäker och på att tröstäta godis och stora mängder mat. Tack vare en helt ny livsstil har hon nu gått ner 25 kilo och har dessutom blivit av med sin ledvärk.

Publicerad 2016-10-12 | Erika Sjöö

Nathalie Sääf är 26 år och lever tillsammans med sin man och två hundar i en villa i Norrköping. Hon jobbar som personlig assistent och har precis börjat studera till kost- och hälsocoach, ett yrkesval hon gjort i samband med den hälsoresa hon själv gjort de senaste åren.

– För två och ett halvt år sedan bestämde jag mig för att göra en förändring. Det gick helt enkelt inte att leva som jag gjorde längre. Jag åt för mycket mat och socker, kände mig alltid trött, hade dåligt självförtroende och ont i kroppen. Ja, jag mådde både psykiskt och fysiskt dåligt, säger Nathalie.

Gick ner i vikt och blev piggare

Nathalie som alltid varit en stalltjej bestämde sig för att börja träna någonting annat istället. Hon lade ridhjälmen på hyllan och bytte ut den mot en spinningscykel och crosstrainer.

– Jag började konditionsträna, tre dagar i veckan. I början hade jag blodsmak i munnen efter varje pass men jag höll i och efter ett tag började jag känna av förändringar, säger Nathalie.

Parallellt med träningen lade Nathalie om sin kost. Hon slutade med socker, vitt mjöl och feta såser och började sträva efter att äta så ren mat som möjligt i stället.

– I början var det motigt. Jag tog två steg fram och ett tillbaka men hela tiden i rätt riktning. Tanken på min mans och mitt bröllop fanns hela tiden där och gav mig en spark i baken. Jag märkte att jag blev piggare, fick bättre självförtroende och att jag gick ner i vikt. Som mest vägde jag 85 kilo förut. Nu har jag gått ner 25 kilo, säger Nathalie.

Ledvärken försvann

I samband med att Nathalie gick ner i vikt försvann också den ledvärk hon haft sedan femtonårsåldern.

– Jag vet inte om ledvärken hade att göra med att jag alltid varit en ridtjej, arbetat hårt och förfrusit mig när jag varit ute länge och haft för lite kläder. Vi har artros i släkten men enligt läkarna berodde värken inte på det, säger Nathalie.

Utöver ledvärk upplevde Nathalie även hugg i bröstet. Men också de försvann i samband med viktnedgången.

– Man blir väldigt rädd när det hugger till. Kanske var det kopplat till allt socker jag åt. Jag kände ofta att hjärtat rusade när jag ätit för mycket godis. Det är skönt att inte vara beroende av socker längre. Jag saknar inte sockret, säger Nathalie.

Sätter inte upp några förbud

Nathalie ser på sig själv som en före detta matmissbrukare. Så länge hon kan minnas har hon alltid varit förtjust i mat

– Det folk inte såg att jag åt det räknades inte. Jag åt som en häst och fick ångest och dåligt samvete efteråt. Det är så skönt att vara ur den där onda spiralen nu, säger Nathalie.

Visst händer det att Nathalie unnar sig något extra gott ibland men hon känner sällan sug efter det.

– Vill jag äta den där bullen så gör jag det men i dagsläget vill jag inte. Det känns inte jobbigt för jag vet ju så väl hur jag mår när tryckt i mig den. När jag bakar något blir det för det mesta något nyttigt. Det finns ju så många recept, säger Nathalie.

Ofrivillig barnlöshet

Nathalie har varit tillsammans med sin man i fem och ett halvt år. För ett par år sedan fick de reda på att de inte kan få barn.

– Vi är drabbade av ofrivillig barnlöshet. I början var jag och min man tysta om det. Vi trodde att vi var ensamma om det men nu vet vi att det inte är så. När det gäller barnlösheten har träningen fungerat som terapi för mig. Jag prioriterar mig själv lite mer nu och jag mår bra. Utan träningen skulle jag kanske bara sitta hemma och äta, säger Nathalie.

Ofrivillig barnlöshet drabbar många – men hjälp finns att få

Nathalie Sääf

Ålder: 26 år.

Bor: Norrköping.

Gör: Studerar till kost-och hälsocoach.

Mål: Starta eget företag som hälsoinspiratör för att hjälpa människor att till en bättre hälsa. Brinner särskilt för barn och ungdomar.

Träningsmål: Inom den närmsta tiden utbilda mig till spinninginstruktör och cykla Tjejvättern nästa sommar. Fortsätta styrekträna eftersom jag känner mig både psykiskt och fysiskt stark av det.

Bloggar på nathalieslivsstil.blogg.se

Instagram nathaliesaaf