Bild: Privat

Nathalie gick ner 25 kilo och blev av med ledvärken

”Jag blev pigg och fick bättre självförtroende”

För två och ett halvt år sedan bestämde sig Nathalie Sääf för att ta tag i sin hälsa en gång för alla. Hon var trött på att känna sig hängig och osäker och på att tröstäta godis och stora mängder mat. Tack vare en helt ny livsstil har hon nu gått ner 25 kilo och har dessutom blivit av med sin ledvärk.

Publicerad 2016-10-12 | Erika Sjöö

Nathalie Sääf är 26 år och lever tillsammans med sin man och två hundar i en villa i Norrköping. Hon jobbar som personlig assistent och har precis börjat studera till kost- och hälsocoach, ett yrkesval hon gjort i samband med den hälsoresa hon själv gjort de senaste åren.

– För två och ett halvt år sedan bestämde jag mig för att göra en förändring. Det gick helt enkelt inte att leva som jag gjorde längre. Jag åt för mycket mat och socker, kände mig alltid trött, hade dåligt självförtroende och ont i kroppen. Ja, jag mådde både psykiskt och fysiskt dåligt, säger Nathalie.

Gick ner i vikt och blev piggare

Nathalie som alltid varit en stalltjej bestämde sig för att börja träna någonting annat istället. Hon lade ridhjälmen på hyllan och bytte ut den mot en spinningscykel och crosstrainer.

– Jag började konditionsträna, tre dagar i veckan. I början hade jag blodsmak i munnen efter varje pass men jag höll i och efter ett tag började jag känna av förändringar, säger Nathalie.

Parallellt med träningen lade Nathalie om sin kost. Hon slutade med socker, vitt mjöl och feta såser och började sträva efter att äta så ren mat som möjligt i stället.

– I början var det motigt. Jag tog två steg fram och ett tillbaka men hela tiden i rätt riktning. Tanken på min mans och mitt bröllop fanns hela tiden där och gav mig en spark i baken. Jag märkte att jag blev piggare, fick bättre självförtroende och att jag gick ner i vikt. Som mest vägde jag 85 kilo förut. Nu har jag gått ner 25 kilo, säger Nathalie.

Ledvärken försvann

I samband med att Nathalie gick ner i vikt försvann också den ledvärk hon haft sedan femtonårsåldern.

– Jag vet inte om ledvärken hade att göra med att jag alltid varit en ridtjej, arbetat hårt och förfrusit mig när jag varit ute länge och haft för lite kläder. Vi har artros i släkten men enligt läkarna berodde värken inte på det, säger Nathalie.

Utöver ledvärk upplevde Nathalie även hugg i bröstet. Men också de försvann i samband med viktnedgången.

– Man blir väldigt rädd när det hugger till. Kanske var det kopplat till allt socker jag åt. Jag kände ofta att hjärtat rusade när jag ätit för mycket godis. Det är skönt att inte vara beroende av socker längre. Jag saknar inte sockret, säger Nathalie.

Sätter inte upp några förbud

Nathalie ser på sig själv som en före detta matmissbrukare. Så länge hon kan minnas har hon alltid varit förtjust i mat

– Det folk inte såg att jag åt det räknades inte. Jag åt som en häst och fick ångest och dåligt samvete efteråt. Det är så skönt att vara ur den där onda spiralen nu, säger Nathalie.

Visst händer det att Nathalie unnar sig något extra gott ibland men hon känner sällan sug efter det.

– Vill jag äta den där bullen så gör jag det men i dagsläget vill jag inte. Det känns inte jobbigt för jag vet ju så väl hur jag mår när tryckt i mig den. När jag bakar något blir det för det mesta något nyttigt. Det finns ju så många recept, säger Nathalie.

Ofrivillig barnlöshet

Nathalie har varit tillsammans med sin man i fem och ett halvt år. För ett par år sedan fick de reda på att de inte kan få barn.

– Vi är drabbade av ofrivillig barnlöshet. I början var jag och min man tysta om det. Vi trodde att vi var ensamma om det men nu vet vi att det inte är så. När det gäller barnlösheten har träningen fungerat som terapi för mig. Jag prioriterar mig själv lite mer nu och jag mår bra. Utan träningen skulle jag kanske bara sitta hemma och äta, säger Nathalie.

Ofrivillig barnlöshet drabbar många – men hjälp finns att få

Nathalie Sääf

Ålder: 26 år.

Bor: Norrköping.

Gör: Studerar till kost-och hälsocoach.

Mål: Starta eget företag som hälsoinspiratör för att hjälpa människor att till en bättre hälsa. Brinner särskilt för barn och ungdomar.

Träningsmål: Inom den närmsta tiden utbilda mig till spinninginstruktör och cykla Tjejvättern nästa sommar. Fortsätta styrekträna eftersom jag känner mig både psykiskt och fysiskt stark av det.

Bloggar på nathalieslivsstil.blogg.se

Instagram nathaliesaaf

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”