Vinäger är nyttigt på alla sätt och vis Bild: Press, Pixabay

Njut av vinäger och alla dess goda hälsoeffekter

"Balsamvinäger kan fungera bakteriedödande"

Sommarsallader och vinäger hör ihop. Eller hur? Men nästa gång du ringlar vinäger över din goda sallad kan du också tänka på att vinägern faktiskt är nyttig på alla sätt och vis. Dietisten Sofia Antonsson ger dig 5 goda skäl till att äta vinäger.

Publicerad 2016-07-12 | Vardagspuls

– Det är väldig tinne med syrad mat just nu. Vinägern kan fungera som en del av en nyttig kost. Du kan ha den i din sallad, i din gryta, i köttfärssåsen för att ge den en lite syrligare smak och i din grillmarinad för att få fram smakerna i köttet bättre. Det man ska komma ihåg är att använda en sort som inte är förtjockad och innehåller allt för mycket socker, säger dietisten Sofia Antonsson.

5 goda skäl till att äta vinäger

  1. Vinäger ökar insulinkänsligheten i kroppen. Det innebär att om du tillsätter din mat med en skvätt vinäger så får maten inte samma blodsockerförhöjande effekt. Det är positivt för alla människor men framförallt för personer med diabetes. 1-2 teskedar vinäger per person räcker alldeles lagom.
  2. Genom att byta ut olja mot vinäger så får du ett kalorismartare alternativ.
  3. Vinäger hjälper till att stimulera saltsyremängden i magen vilket har positiva effekter på matsmältningen eftersom den blir bättre. Många har för lite saltsyra i magen. Utöver vinäger kan andra sura livsmedel som till exempel citron och ruccola ha samma effekt.
  4. Vinäger innehåller antioxidanter som hjälper till att minska den oxidativa stressen som hänger samman med cellernas åldrande.
  5. Studier pekar på att vinäger är bakteriedödande eftersom surheten minskar pH på till exempel slemhinnor. Att dricka en skvätt balsamvinäger vid halsinfektion skulle med andra ord kunna hjälpa till att få infektionen att gå över fortare.

Psst! Precis som med så mycket annat är det viktigt att komma ihåg att ”lagom är bäst”. Vinäger ska aldrig användas som ett substitut till din vanliga kost eller drickas i stora mängder.

SPONSRAT INNEHÅLL

Fransk bondsallad med kyckling och balsamvinäger

Enkel ljummen bönsallad med vinäger

Sallad med rödbetor, äpple och dill