Norge drar ner på socker och fett Bild: Johnér

Norge vill dra ner på socker och fett rejält

I Sverige finns inga planer på någon sockerskatt

Socker är återigen ett aktuellt ämne runt om i världen. I Norge har man bestämt sig för att dra ner på mängden socker i maten och i Storbritannien presenteras ett konkret förslag på hur sockerskatten på läsk ska se ut.

Publicerad 2016-12-07 | Vardagspuls

Under gårdagen ingick Norges livsmedelsindustri ett avtal med hälsovårdsmyndigheterna om att minska på halterna av socker, salt och fett i matprodukter, det uppger Foodwire.

På fem år ska halterna av socker ner med 12,5 procent. Motsvarande siffra för salthalterna är 20 procent. När det kommer till det mättade fettet är man mer drastisk. Här ska halterna minska med sju procent på ett års tid och 29 procent på längre sikt.

Läskedrycker hälsoproblem i Storbritannien

Det är inte bara i Norge som socker är på tapeten. I början av 2016 meddelade Storbritanniens finansminister George Osborne att landet ska införa en sockerskatt på läsk och tidigare i veckan presenterade det brittiska skatteverket ett konkret förslag på hur sockerskatten ska se ut.

Det nya skatteförslaget ser ut enligt följande: 0:18 GBP per liter för drycker med 5-8 gram socker per 100 ml, och 0:24 GBP för drycker som är sötare än så.

Enligt en analys från Euromonitor spås Coca-Cola-koncernens olika drycker stå för 52 procent av de skatteintäkter om 374 miljoner GBP som regeringen räknar med att få in.

Söta läskedrycker har länge ansetts skapa hälsoproblem hos barn och unga i Storbritannien.

Inga planer på sockerskatt i Sverige

I Sverige har det länge diskuterats om vi ska ha en sockerskatt eller inte. Fetma och övervikt är ett ökande samhällsproblem och enligt WHO kommer nästan var fjärde svensk lida av fetma om femton år om utvecklingen inte vänder.

I en debattartikel i Aftonbladet ( 21 mars 2016) skriver folkhälsominister Gabriel Wikström (S) att det inte finns några planer på att införa någon sockerskatt i Sverige just nu men att han kommer att göra allt för att vända den negativa utvecklingen, bland annat genom ett ökat stöd till idrottsrörelsen för att främja fysisk aktivitet hos barn och unga.