Mammografi blir gartis i hela landet Bild: Johnér och Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation

Nu blir mammografi gratis i hela landet

"Välj en dag i månaden när du undersöker dig själv"

Nu blir mammografi gratis i hela landet för alla kvinnor mellan 40 och 74 år. Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation påminner om att alla kvinnor som inte erbjuds mammografi än kan minska risken att drabbas genom att själv undersöka dina bröst regelbundet. Därför lanserar de nu den helt nya appen ”Klämdagen”.

Publicerad 2016-07-01 | Vardagspuls

Bröstcancer drabbar cirka 8 000 kvinnor i Sverige årligen. Dessvärre är det en cancerform som blir allt vanligare för varje år. Från och med den 1 juli 2016 blir alla mammografiundersökningar gratis för kvinnor mellan 40 och 74 år. Detta med anledning av att en ny lag träder i kraft. Och det är viktigt att regelbundet undersöka sina bröst eftersom mammografi enligt Socialstyrelsen sänker dödligheten i bröstcancer med 16-25 procent, skriver Hälsoliv.

Kvinnor som är under 40 år och som inte erbjuds mammografi kan och bör själva undersöka sina bröst för att upptäcka eventuella förändringar som till exempel knölar, knutor och hudförändringar.

– Ingen känner dina bröst så väl som du själv. Ju tidigare du upptäcker en förändring ju bättre förutsättningar har du om de skulle vara något malignt, säger Caroline Crafoord på Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation till Hälsoliv.

Välj ut en dag i månaden

Med anledning av att mammografi nu blir kostnadsfritt lanserar Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation en ny app som heter ”Klämdagen” och som ska göra det enklare för kvinnor att komma ihåg att undersöka sina bröst en dag i månaden.

Appen, som fungerar som en påminnelse, finns både för iPhone och Android och funkar som så att man själv ställer in vilken dag man vill ska vara ens klämdag samt vilken tidpunkt. Appen innehåller även instruktioner i hur man undersöker sina bröst på ett bra sätt och vad man ska göra om man upptäcker en knöl.

Undersök brösten efter mens

Enligt Bröstcancerföreningarnas riksorganisation bör man undersöka sina bröst vid ungefär samma tidpunkt varje månad.

– Dagen efter att mensen upphört kan vara en bra dag, då är brösten ofta mjuka och lätta att känna igenom, säger Caroline Crafoord till Hälsoliv.

Så vilken dag blir din klämdag?

Chatt om bröstcancer