tamponger Bild: Vardagspuls

Nu får skolungdomarna gratis mensskydd

Skolledningen ger efter

Varför ska det kosta mer att vara kvinna? Det frågade sig några elever på Katedralskolan i Lund. Och efter idogt arbete för att få gratis mensskydd i skolan har nu rektorn gett med sig.
– För många tjejer är det här en trygghet som betyder mycket. Många tycker att just risken att blöda igenom är jättejobbig, säger en av tjejerna bakom initiativet till SVT Nyheter Skåne

Publicerad 2016-04-25 | Vardagspuls

Att få gratis mensskydd borde vara en självklarhet tycker många. Som Vardagspuls tidigare skrivit om manifesterade några skolungdomar i Malmö förra året för att få gratis mensskydd. En av initiativtagarna bakom skolprojektet Mens ska inte kosta, Alice Xiang, sa till tidningen Metro att skolor delar ut gratis kondomer för att det är ett tabubelagt ämne. Då borde det vara samma sak med mensen som kan kosta kvinnor tiotusentals kronor under en hel livsstid.

Skåp beställda

Även på Katedralskolan i Lund har Feministgruppen på skolan gått samman för att få gratis skydd på skoltoaletterna. Och nu, efter flera avslag, har de fått gehör, uppger SVT Nyheter Skåne. Skåp med mensskydd har nu beställts och är tänkta att sättas upp så snart det är möjligt uppger tv-kanalen. En seger i sig tycker Feministgruppen som inte vill att tjejerna i skolan ska behöva gå runt och oroa sig när de har mens.
– För många tjejer är det här en trygghet som betyder mycket. Många tycker att just risken att blöda igenom är jättejobbig, säger en av gruppmedlemmarna, Sanna Warnemyr, till SVT.

Ett steg i rätt riktning alltså, men hon poängterar att det fortfarande finns mycket kvar att göra.
– Hos skolsyster kan man be att få en binda, men vill man ha en kondom så står det en stor skål framme. Visst är det bra att det finns kondomer, men sex är ju trots att något man väljer att ha. Mensen kan man inte välja.

Snabbfrågan
Borde staten bekosta mensskydd?
0%
0%
0%
0%