Äntligen – nu vänder det och det blir ljusare igen. Bild: Johnér

Nu går vi mot ljusare tider

Efter vintersolståndet vänder det

Trött och hängig? Håll ut, nu är vintersolståndet här och vi går vi mot ljusare tider igen.

Publicerad 2015-12-21 | Senast ändrad 2016-12-21 | Vardagspuls

Vintersolståndet innebär att vi har årets kortaste dag och längsta natt. Men också att det nu vänder och blir ljusare – sakta men säkert.

Trötthet kan bero på många olika orsaker. Men en vanlig är just bristen på solljus. Så om du är trött nu så här i slutet av december kanske inte är så konstigt med tanke på att vi gått mot mörkare tider sedan 21 juni. Dagarna har alltså i ett halvår blivit kortare och kortare. Onsdagen den 21 december klockan 11.44 infaller vintersolståndet och sedan genomlider vi årets mörkaste och kortaste dag. Då går solen inte ens upp överhuvud taget norr om polcirkeln.

Men sedan vänder det och går vi alltså mot ljusare tider igen! Och de allra flesta känner sig piggare och gladare av ljus även om det är många som också tycker om vintermörkret och ser det som en tid för mys i soffan med tända ljus och en kopp te. Och det finns knep att ta till för att ta sig igenom de mörka vintermånaderna utan att behöva påverkas särskilt negativt.

D-vitaminbrist kan leda till depression

Men faktum är att vi även rent fysiskt behöver solljus för att känna oss pigga. Kroppen kan också ha svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin med hjälp av solljuset under vinterhalvåret på norra halvklotet. Förutom trötthet kan D-vitaminbrist i längden också leda till depression.

Årstiderna beror på jordaxelns lutning och solstånden inträffar två gånger om året då jordaxeln lutar som mest in mot eller bort från solen. Under norra halvklotets vinterhalvår befinner sig jordklotet något närmare solen än under sommarhalvåret.

I praktiken förändras dock längden på dagarna och nätterna väldigt lite under några veckor kring solstånden och att det vänder börjar inte riktigt märkas förrän i februari. Men bara tanken på att det vänt kanske kan få dig på lite ljusare tankar redan nu!

Källa: SMHI