Mjölkens dag och goda drinkar Bild: Arla Köket

Nu fördubblas dosen D-vitamin i mjölkprodukter

Svårt komma upp i det rekommenderade intaget

D-vitamin kan vara svårt att få i sig tillräckligt av. Därför berikas mjölkprodukter i Sverige med just detta. Men att få i sig det rekommenderade intaget kan vara svårt – därför höjs nivåerna av tillskottet till det dubbla – även i standardmjölk.

Publicerad 2015-11-20 | Vardagspuls

Många i vårt nordiska klimat har svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin på grund av brist på solljus. D-vitamin har många viktiga funktioner. Det stärker bland annat immunförsvar, benstomme och muskler. I Sverige är det lag på att berika all mager mjölk, matfettsblandningar och margariner med vitamin D men nu i november fördubblas mängden D-vitamin i mini-, lätt-, mellanmjölk och laktosfri mjölkdryck. Dessutom tillsätts lika mycket D-vitamin i standardmjölk och flera filprodukter som tidigare inte har berikats.

Vitamin D är viktigt för skeletthälsan, oavsett ålder och eventuella sjukdomstillstånd. Då syftas på vitamin D i de mängder som motsvarar det rekommenderade intaget.  
Dock kan det vara svårt att komma upp i det rekommenderade intaget, vilket alltså är anledningen till att den lagstadgade berikningsnivån i mjölk, fil och yoghurt nu höjs. 

Enligt de svenska näringsrekommendationerna behöver vi få i oss 10 mikrogram vitamin D per dag. För de över 75 år är rekommendationen 20 mikrogram per dag skriver Livsmedelsverket. Men den övre gränsen för D-vitamin är 10 gånger högre än den rekommenderade. Det betyder att vi kan äta upp till 10 gånger mer D-vitamin än rekommenderat utan att det blir skadligt, enligt EFSA, som är den europeiska livsmedelssäkerhetsorganisationen.

Fet fisk och solljus

D-vitamin får vi i oss via kosten men kroppen kan också tillverka det själv med hjälp av solljus. D-vitamin finns i exempelvis fet fisk, ägg och d-vitaminberikade livsmedel som mjölk, fil och yoghurt. Det är ett fettlösligt vitamin som till viss del lagras i kroppen men depåerna räcker oftast inte hela vintern så därför är det viktigt att vi i Sverige får i oss D-vitamin kontinuerligt via maten.

Farligt att få i sig för mycket

I dag tar många D-vitamin som kosttillskott. Men flera läkare varnar för att det kan vara skadligt att få i sig för mycket av vitamin D, då kroppen inte kan göra sig av med överskottet. I Läkartidningen skriver två professorer att tillskott av D-vitamin kan göra mer skada än nytta. 

Men utan tillskott är det alltså svårt att få i sig för mycket och i Sverige rekommenderas vi att vistas ute i ljuset minst 20 minuter om dagen.