Ny potatis för dig som gillar långsamma kolhydrater Bild: Most photos

Nya potatisen för dig som vill ha långsamma kolhydrater

Inte nypotatis – utan ny potatis

Visste du att kall potatis är nyttigare än varm? Det beror på att innehållet av resistent stärkelse är större. Nu har forskare utvecklat en ny sorts potatis som har större andel resistent stärkelse – även när den är nykokad.

Publicerad 2018-02-05 | Vardagspuls

Vardagspuls har tidigare skrivit om varför kall potatis är nyttigare än den som nyss har kokats. Det beror på att när potatisen kallnar så bildas det resistent stärkelse, långsamma kolhydrater som når bakterierna i din tarm och som ger flera positiva hälsoeffekter, som sundare tarmflora och jämnare blodsocker.

Men nu har växtforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet utvecklat en ny sorts potatis som innehåller en nyttigare slags stärkelse än den som finns i vanlig potatis. Eftersom vi äter så mycket potatis i Skandinavien skulle det kunna leda till stora positiva hälsoeffekter för befolkningen, menar forskarna.

Ännu nyttigare nedkyld

Vad är det då som skiljer den nya potatisen från den vanliga? Svaret är lite krångligt. Forskarna förklarar det med att potatisstärkelse normalt innehåller 25 procent raka molekyler och 75 procent förgrenade molekyler. I den nya potatisen är andelen raka molekyler högre, vilket gör att innehållet av resistent stärkelse ökar. Det gör att det tar längre tid för våra kroppar att smälta den, vilket för med sig flera hälsofördelar.

Men vad händer om du kyler ner den nya potatissorten efter tillagning? Jo, den blir ännu nyttigare!

– En ytterligare analys visade att om man lagrar den kokta potatisen en dag i kylskåp så ökar innehållet av resistent stärkelse ytterligare. Det beror på att det tar lite tid för amylopektinet att återkristallisera sig, säger doktoranden Xue Zhao, som är en av forskarna bakom den nya studien.

Förutom i kyld potatis hittar du resistent stärkelse i bland annat omogna bananer, bönor, linser, råris och havre.

Källa: Forskning.se

Svårt att få potatisen godkänd

Den nya potatissorten är framtagen med genetisk modifiering (GMO) vilket gör att den är svår att få godkänd av EU. Därför arbetar forskarna nu vidare med att ta fram en liknande potatis med hjälp av ett verktyg för genmanipulation som kallas "gensaxen".