Ta cykeln till jobbet och tjäna tiotusentals kronor Bild: Pixabay, press.

Ställ bilen, ta cykeln – och tjäna tiotusentals kronor!

”Jag får två träningspass om dagen helt gratis”

Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl ringde upp sin vän Anders som valt att skippa bilen nästan helt och ta cykeln istället. Här berättar han om alla fördelar med att ta cykeln.

Publicerad 2016-11-02 | Hillevi Wahl

Allt fler i min bekantskapskrets säljer bilen och börjar cykla i stället. Och tjänar därmed någonstans mellan 30 000 kronor och 50 000 kronor per år! Dessutom får de gratis motion, bidrar till en bättre miljö och slipper trängas i överfulla bussar eller sitta i bilköer. Men funkar det verkligen om man har barn och husdjur och ska veckohandla? Jag tog ett snack med min kompis Andreas som just nu är utan bil. Familjen består av Andreas, 46, Tina, 43 och tvillingarna Maria och Alexander som är 17. Plus tre katter.

Hej Andreas. Jag ser på bild att du kånkar hem maten i en stor militärryggsäck ibland. Varför tar du inte bilen?

– Jag har precis bytt jobb och blev då av med min tjänstebil. I dagsläget inväntar vi vår nya bil men under tiden får vi handla med rygga. Skall det storhandlas går jag och frugan med varsin ryggsäck. De är på 35 och 45 liter och det är skrämmande vad mycket som egentligen får plats i en välpackad ryggsäck.

Men du hade ju kunnat beställa hem maten, till dörren.

– Haha. Det funkar inte för min grekiska fru. Hon handlar på känn och kan skapa en sjurättersmeny på en burk krossade tomater, lite pasta och en palsternacka, typ. Som jag förstår det så tar du hellre cykeln än bilen till jobbet.

Varför?

– Det är euforiskt härligt att cykla! Jag cyklar hellre än tar bilen, tunnelbana eller bil till jobbet eftersom jag anser att det är mitt bidrag till miljön. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Dessutom förstår jag inte hur man kan sitta i dessa dödstråkiga köer dag ut och dag in och pumpa ut enorma mängder avgaser.

– En ekonomisk fördel är att jag tjänar in busskortet varje månad, vilket i sin tur kan ge semestrarna en liten extra guldkant.

– En kul fördel är också att jag får två träningspass om dagen (över 400 träningspass per år) helt gratis, för till jobbet måste jag ändå!

Hur mycket tjänar ni på att ställa bilen?

– Snabbt räknat är det runt 32 000:-/år för oss då jag bara har någon mil till jobbet. Det som skall räknas in är: körsträcka, besiktning, försäkring och p-plats. Jag har inte räknat med bilservice då efter något år de kan kosta mer än att faktiskt köra bilen.

Skulle ni kunna sälja bilen helt?

– Nej, vi kan aldrig helt avstå från bil eftersom vi är frekventa IKEA- och Bygg-Olle- kunder. Dessutom har vi släktingar och vänner som bor för utspritt i Stor-Stockholm med omnejd.

10 anledningar till att ta trappan istället för hissen

Vad har förvånat dig mest med bytet från bil till cykel?

– Att det märkligt nog nästan aldrig finns någon mjölk hemma. Vilket är konstigt eftersom jag dricker en skvätt mjölk till mitt morgonkaffe och bär hem 4-5 liter i veckan. Ägg är nu också en bristvara eftersom ingen vågar gå hem med dem, på grund av risken för äggröra i hela ryggsäcken.

Har barnen protesterat?

– Att de har! Ingen saknar något så som när det inte finns kvar. Fast det kan ha lite att göra med att de är i full färd med att skaffa körkort. Vad har ni för råd till de som är sugna på att sälja bilen och börja cykla i stället?

– Tänk på att ha cykellampa, reflexer, hjälm och handskar. Livsviktigt.

– I övrigt är det bara att tuta och köra. Att sälja bilen är en vinst för miljön, ger gratis träning, mindre köer och det går att beställa hem mat. Jag har vänner som har sålt bilen och lever idag i närförorter och åker kommunalt överallt. De nyttjar tiden på kommunala transportmedel med att läsa böcker, sociala sajter eller Candy Crush.

Hillevi Wahl: 10 sätt att få ditt barn att läsa mer

En extra semesterresa i stället för bilköer? Andreas, Tina och deras barn Maria och Alexander ställer gärna bilen. Foto: Privat