En ny studie från universitetet i norska Bergen visar att feta mejeriprodukter är nyttigt. Det påverkar inte hjärtat eller vikten negativt som man trott tidigare. Bild: Johnér

Ny studie: Feta mejeriprodukter är nyttigt

Länge har det varit omstritt att äta feta mejeriprodukter. Men en norsk studie visar att dessa inte påverkar hjärta eller vikt negativt.

Publicerad 2016-12-12 | Alexandra Lönnroth

En ny studie från universitetet i norska Bergen visar att mättade fetter från mejeriprodukter inte alls är farliga för hälsan.

I studien fick 38 män med ett BMI över 29, vilket räknas som övervikt, äta enligt två olika dieter. Den ena bestod främst av mättade fetter från grädde, smör och kallpressade oljor. Den andra var fettsnål och innehöll istället mycket kolhydrater.

Gemensamt för de båda gruppernas kost var det lika stora intaget av energi. Utöver det skulle grupperna även äta mycket grönsaker och undvika salt och socker. Under tiden mättes deltagarnas hjärt– och levervärden regelbundet.

– Det höga intaget av fett ökade inte risken för kärlsjukdomar, kommenterar Ottar Nygård, professor och hjärtspecialist vid universitet i Bergen.

Resultatet visar att gruppen som åt den fettrika dieten fick bättre värden gällande blodtryck, blodsocker och insulinreglering.

Genom studien har forskarna kommit fram till att det bästa för hälsan är att äta mat av hög kvalitet – inte att hålla en fettsnål diet. Däremot vill de fortfarande avråda alla från att äta mycket socker, transfetter och processad mat.

Källor: Måbra, Universitetet i Bergen