Ny upptäckt skulle kunna bota Parkinsons sjukdom

Oönskad nybildning av blodkärl i hjärnan.

Svenska forskare kan ha hittat orsaken till Parkinsons sjukdom, något som skulle kunna leda till bättre behandlingar och botemedel.

Publicerad 2015-11-02 | Vardagspuls

Det forskarna sett är att det verkar vara en oönskad nybildning av blodkärl i hjärnan, vilket de tror kan vara orsaken till de svårigheter, bland annat med balansen, som följer med Parkinson. Det här skriver nyhetsbyrån TT som tagit del av studien där drygt 400 personer undersökts. Hos de Parkinson-sjuka personerna såg forskarna markörer i ryggvätskan – som omger ryggraden och hjärnan – vilket tyder på en nybildning av kärl.
Men nybildningen är inte av godo.
– De nybildade kärlen är ofta inte helt välfungerande. De verkar läcka ut blodprodukter i hjärnan och det kan vara associerat med inflammationer och vaskulära skador, säger en av forskarna bakom studien Oskar Hansson, till TT. 

Han är överläkare och docent vid Lunds universitet och berättar att detta verkar ha ett samband med de gång- och balanssvårigheter som drabbar många Parkinsonsjuka med tiden. Och det är just balanssvårigheterna som inte riktigt svarar på de behandlingsformer som finns i dag.

Efter den här upptäckten kommer nu forskarna att gå vidare med och studera hjärnvävnad för att se var nybildningen av blodkärl sker. Och det här skulle alltså enligt forskarna kunna leda till bättre fungerande läkemedel i framtiden, även om det än så länge ligger långt fram i tiden.