bebis och gluten Bild:

Nya rön: Viktigt introducera gluten långsamt till spädbarn

"Ge barnet en munsbit vitt bröd eller smörgåsrån"

Ny forskning visar att det är viktigt att introducera gluten långsamt till spädbarn, detta för att minska risken för framtida glutenintolerans enligt nya rön som presenteras hos Livsmedelsverket.

Publicerad 2016-04-07 | erika@vardagspuls.se

Hur ska man som nybliven förälder egentligen tänka kring det här med gluten och spädbarn? Tidigare forskning visar att det inte spelar någon roll när gluten introduceras under barnets första fyra-tolv månader för att minska risken för glutenintolerans. 

Ny forskning visar däremot att det viktigaste för att minska risken för glutenintolerans är att långsamt vänja spädbarn vid små mängder gluten när barnet är mellan 4-6 månader, helst under fortsatt amning.

Bästa sättet introducera gluten till din bebis 

Tidigare uppgifter om att amning i samband med att gluten introduceras skulle fungera som ett skydd mot glutenintolerans tycks däremot inte stämma. Enligt Livsmedelsverket är det däremot bra att fortsätta amma eller ge modersmjölksersättning medan barnet lär sig äta vanlig mat. Amning kan nämligen minska risken för infektioner i öron, mage och tarm. 

”Ge barnet en liten munsbit vitt bröd”

Gluten finns i mat som innehåller vete, korn och råg. Som förälder bör man inte ge för stor mängd gluten under introduktionen och under resten av barnets första år.

– Tyvärr är det svårt att ge konkreta besked till föräldrar om hur mycket och hur fort mängden gluten kan ökas, forskningen har ännu inte kunna avgöra det. Det vi menar med små mängder i våra nuvarande råd är en liten munsbit vitt bröd eller smörgåsrån eller en liten sked gröt eller välling några gånger i veckan till att börja med, och sedan öka mängden långsamt, säger Ylva Sjögren Bolin, immunolog och nutritionist på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Mer gluten i bröd? Stämmer det?