indivviduell mat dieter Bild: Johnér

Nyttig mat? Det är mer individuellt än du tror

Kostråden måste bli mer individuella, enligt studie

Att det som är nyttig mat för din kompis inte nödvändigtvis behöver vara det för dig kanske du visste. Men nu visar forskning att skillnaderna mellan hur olika individer påverkas av mat är större än man tidigare trott.

Publicerad 2015-12-08 | Vardagspuls

Har du någonsin undrat varför människor tjafsar så mycket om vilka dieter som fungerar och inte? Kanske kan svaret delvis ligga i att de faktiskt fungerar på olika sätt för olika människor. Det som för din kompis eller kollega är nyttig mat kan göra att du går upp i vikt eller får högre blodsockernivå. Enligt en ny israelisk studie publicerad i tidskriften Cell Press är det att äta hälsosamt mer individuellt än vi tidigare trott.

Olika reaktioner

Studien gick till så att 800 deltagares blodsockernivåer mättes efter att de ätit olika typer av livsmedel. Forskarna såg då tydligt hur de olika deltagarnas nivåer påverkade sig väldigt olika – trots att de ätit samma sak.

Till exempel steg blodsockernivån mer hos vissa av deltagarna när de åt sushi jämfört med när de åt glass. En kvinna fick kraftigt förhöjd blodsockernivå efter att ha ätit en tomat, en grönsak som vanligtvis ses som väldigt nyttig.

För generella kostråd

Trots det får många individer i dag generella kostråd och människor som lider av övervikt, typ 2-diabetes och vissa typer av njurproblem anklagas ibland för att äta för mycket eller för onyttigt. Forskarna bakom studien ställer sig nu kritiska till det synsättet och menar att kostråden måste bli mer individanpassade i framtiden.

Källor: Science Daily