Omega-3 kan hjälpa till att lindra besvär med torra ögon Bild: Johnér

Omega-3 kan förebygga problem med torra ögon

Ny studie: Viktigt för att kunna köra bil i mörker

Torra ögon drabbar en tredjedel av jordens befolkning och kan ge irriterande symptom som klåda, sveda och ljuskänslighet. För den som väntar med att söka vård kan tillståndet i värsta fall leda till nedsatt syn eller blindhet. Men en ny studie från Indien visar att det går att förebygga torra ögon genom att äta omega-3 varje dag.

Publicerad 2016-08-30 | Erika Sjöö

Det finns flera olika bakomliggande orsaker till varför en person drabbas av torra ögon. Ålder, rökning, sköldkörtelproblem, psoriasis och diabetes kan på sikt leda till problem med torra, rinnande, röda och grusiga ögon. Symptom som kan påverka vardagen på ett negativt sätt och som i värsta fall kan ge försämrad syn och orsaka blindhet om man går med det länge utan att söka hjälp.

Omega-3 ger förbättrad kontrastkänslighet 

Nu har några forskare vid Advanced Eye Centre i Indien hittat ytterligare bevis för att omega-3-fettsyror faktiskt kan hjälpa till at förebygga torra ögon. Av en studie som presenterades vid American Society of Cataract symposium i San Diego, framgår det att en daglig dos av omega-3 förbättrade besvären vid torra ögon med hela 105 procent, skriver New Hope Network.

I studien deltog 60 personer som alla hade problem med torra ögon-syndromet och som aldrig blivit behandlade för det. I försöket, som pågick under 12 veckor, fick de antingen en daglig dos av omega-3 (1,2 gram) eller vitamin E-placebo.

Resultatet visar att de som fick omega-3 förbättrade sina besvär med torra ögon avsevärt jämfört med de som fick placebo. Man fann också att de som fick omega-3 fick lättare att skilja mellan ökningar av ljus och mörker, så kallad kontrastkänslighet, något som är mycket viktigt för att kunna köra bil i mörker.

Källa: New Hope Network

Här finns omega-3

  1. Fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner (innehåller EPA och DHA)
  2. Vissa alger (innehåller EPA och DHA)
  3. Rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja
  4. Valnötter.

Omega-3 (fleromättat fett) (även omega-6) är viktigt för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler. Det minskar även blodets levringsförmåga och därmed risken för blodpropp. Omega-3 är även bra för våra njurars funktion, hjälper till att reglera blodtrycket och stärker vårt immunförsvar. Omega-3 och omega-6 är livsviktiga för foster och små barn för att de ska växa och utvecklas normalt.

Källa: Livsmedelsverket

Några smarriga recept med omega-3

Torra ögon

  • Torra ögon drabbar mellan 10-20 procent av jordens befolkning. Typiska symptom är sveda, klåda, torrhet, att ögonen rinner och att man blir ljuskänslig. I värsta fall kan man få nedsatt syn och bli blind.
  • Torra ögon beror på att tårkörtlarna av olika anledningar får sämre förmåga att bilda tårar eller att något stör tårkanalen.
  • Det finns både receptfria läkemedel och läkemedel på recept som kan ges vid behandling av torra ögon.

Källa: doktorn.com