Ortopeden: ”Alla kvinnor över 50 borde kolla sitt skelett”

Benskörhet kryper allt längre ner i åldrarna

Allt fler blir bensköra men det går att förebygga.
– Alla kvinnor vid 50 år skall ha rätt och mäta sin benhälsa liksom rätt till behandling för att motverka smärta, värk och benbrott, säger ortopeden Marjut Sohlman Carlström.

Publicerad 2015-11-26 | Vardagspuls

Hälften av alla kvinnor i Sverige, och 30 procent av männen drabbas av benskörhet. Det berättar ortopeden Marjut Sohlman Carlström. Men benskörhet märks inte utanpå.

Den främsta orsaken till benskörhet är anlag men även leverne och östrogenbrist vid klimakteriet spelar in.

Enligt Marjut Sohlman Carlström är det viktigt att röra på sig och inte överkonsumera alkoholoch nikotin.

Nedan svarar Marjut på tittarfrågor:

14:22, 26 November 2015

Sebbe: Finns det olika grader av benskörhet?

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Absolut, allt från att ha " svagt ben " till mycket svagt ben

17:33, 26 November 2015

Johanna: Ökar risken för benskörhet med antalet frakturer?

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Snarare tvärtom, antalet frakturer ökar OM man är benskör

17:34, 26 November 2015

Rebecka: Vad är viktigt för att mjuka upp skelettet och hålla det "i trim"?

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Det går ej att mjuka upp skelettet, om man pratar om mjuka upp kroppen , så handlar den om att mjuka upp muskler och ledband

18:15, 26 November 2015

Annette: Hej, Jag fick 3 kotkompressioner i aug och en fraktur på sittbenet. Jag är cancerpatient och sedan mitten av september äter jag Tamoxifen, ett antihormon. Löper jag större risk nu att bli benskör?

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Du har en stor risk och kompresioner, sannolikt kan du redan var benskör

18:17, 26 November 2015

anne-lee: Hej Många vetenskapliga studier stödjer ju att D.-vitamin behövs hör norden. Vad har du för belägg att säga att tillskott kan vara överdrivet? Också läst studier att mjölk inte alls är bra,att det faktiskt är dåligt för att föreygga benskörhet ....Tack viktig fråga för mig/anne-lee

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Det finns många studier, även motstridiga. I Sverige skall man ha D vitamin behandling först när man har kontaterad benskörhet

18:18, 26 November 2015

Lotta: Op för 3 diskbråck i ländryggen och 4 st i nacken. + stelop både uppe o nere...har 2 nya utbuktningar i nacken o nervpåverkan ut i båda armarna o fingrar...har detta nåt med skelettet att göra...trött på denna enorma smärta ��...är 50 år /kram Lotta.

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Gå gärna och mät din benhälsa

18:18, 26 November 2015

Eva: Son 16 år som gjorde en benförlängning för fyra år sedan. Varit komplikationen sedan dess, bla 4 st frakturer. Den senaste för ett tag sedan. Varit rätt stilla under de här fyra åren. Min fråga, ska jag begära en kontroll på bentätheten och ev någon behandling?

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Begära istället en ämnesomsättningsutredning ( Hormoner, Sköldkörtelutredning

18:19, 26 November 2015

Camilla: Om man inte äter ost eller dricker mjölk behöver man då ta tillskott ?

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Hellre tex frön och mat som innehåller Ca , Magnesium( Pumpafrön som exempel) än tabletter

18:21, 26 November 2015

undrande: Hej. Kan ett barn vara benskör? Jag känner en pojke på nio år som har brutit samma arm tre gånger.. Hur kander komma sig?

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Pojkar i unga år har många benbrott- brukar höra till , nog inte bensköra

18:23, 26 November 2015

Britt: Senaste 30 åren har det kommit in margarin, transfetter och det äts väldigt mycket bröd. Inte bra mat i mina ögon sett. Vad säger du om det?

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Stämmer att vi ätaer mycket " dålig mat " ( massa vitt bröd) men vi får i oss näringsämnen alla fall

18:24, 26 November 2015

Kiki: Det var bra att du sa det om benskörhet i Tv. Jag har frågat min husläkare tusen gånger men de har sagt att man behöver inte göra det om du har inte lätt och bryter ben. Vilket läkarna i Iran brukar skicka till undersökning när man är över 50.

18:24, 26 November 2015

Inger: Hejsan, äter veckotablett alendronat sen några år tillbaka. Har hört någonstans att dom inte gör någon nytta efter ca 5 år. Hur fungerar det, och vad väljer man sedan? Har benskörhet i höft och rygg efter antihormonell medicin som jag fick efter bröstcancer.

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Man kan testa benskörheten , ev överväga därefter att ändra medicinen, men i ditt fall skall detta handläggas på en sk " osteoporos mottagning",

18:25, 26 November 2015

undrar: vilka test/prov ska man ta om man tror astman ligger i risksonen för benskörhet?

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Antingen DEXA , större bentäthetsmätning på röngtenavdelning eller mindre alternativ - en röngten bild på hand eller fot

18:26, 26 November 2015

Fågelmarabo: Vilket tillskott/mineral brukar man få när benskörhet har konstateras i mindre grad?

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Calsium , D vitamin och gärna Magnesium , men först efter konstaterad benskörhet

18:27, 26 November 2015

Pernilla: Om man är underviktig under 18bmi , ska man då träna ändå för att inte försämra skelettet?

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Försiktig träning dvs ej för mycket eller ofta men träna, ja( kolla upp ämnesomsättning!)

18:28, 26 November 2015

Tove: Jag har PCO (polycystiskt ovarie syndrom) och har därmed sänkt östrogennivå. Har jag i.o.m detta en ökad risk för benskörhet?

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Ja, alla med svängande eller låga halter av Östrogen löper större risk

18:29, 26 November 2015

Cilia: Har slutat äta veckotablett optinate efter flera år. Läste en undersökning som påstod att benskörheten kunde förvärras av medicinen. Har inte pratat med läkaren om detta. Stämmer denna undersökning? Har röntkats och fått diagnos benskörhet.

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Jag förstår inte hur den skulle kunna förvärra benhälsan ??

18:30, 26 November 2015

Anna: Hur kan man sitta i tv och säga att alla kosttillskott är dåligt att äta och att man får i sig tillräckligt genom kosten, när kosten idag knappt innehåller någon näring alls.. Skandal! D-vitamin är dessutom vesäntlig för många funktioner i kroppen och kan vara bra för en mängd andra saker än just skelettet och många lider brist på d-vitamin under de mörka månaderna av året. Säg inte att man inte ska ta tillskott alls, rekommendera istället ett naturligt allternativ av högkvalitativt d-vitamin.

Vardagspuls: Tack för din synpunkt.

18:32, 26 November 2015

carina betnér: Mina ryggkotor har sjunkit ihop och jag har diskbråck i halsrygg o bröstrygg med smärtor o värk.Jag var på mätning och det visade osteopati i höft men inget i rygg.Vad beror det på o vad ska jag göra.är 60 år och har tränat hela livet.

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Benskörhet beror mest på anlag - man kan inte träna sig " benfrisk"

18:34, 26 November 2015

Hulda: Har för höga PTH och kalkvärden i blodet. Har fått diagnosen benskör i rygg och höft. Kan benskörhet bero på en underliggande sjukdom??

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Ja, absolut -- du måste kolla detta

18:37, 26 November 2015

AL 43år : Hej! Jag är ganska smal och har "tunn" benstomme har jag större risk att råka ut för benskörhet? Tack på förhand

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Ja, alla extrasmal människor har en ämnesomsättning - eller upptagsförmåga - så detta bör du hålla koll på

18:38, 26 November 2015

Rosie: Har läst att man bör ta bl.a. magnesium som tillskott om man är benskör. Frågade min reumatolog som sade bestämt nej. Vilket är rätt? Hur vet man att man får i sig sitt dagliga behov genom maten av kalcium och d - vitamin?

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Magnesium är väl enda tillskott som jag tycker är bra ( den samarbetar med calcium samt hjälper till för muskler, benpirrningar, tarmmuskler mm

18:39, 26 November 2015

Helena: Jag är en tjej på 25 år som ligger på gränsen till att ha osteopeni. Mitt skelett är svagast i höfterna. Anledningen är många, långa kortisonkurer när ja va yngre. Vad kan ja göra för att bygga upp eller förebygga? Har kalcipos-d 500mg/dag som behandling. Är allergisk mot mjölkprotein. Mvh Helena

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Träna , eliminera riskfaktorer ( alkohol, nikotin) . Ät allsidigt

18:40, 26 November 2015

Barbro: Jag är 63 år och har aldrig testat mig för benskörhet, går promenader fyra dagar i veckan och känner att jag mår bra av det. Men ska jag testa mig ändå tycker du när jag är i den här åldern?

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Jag tycker att det är en rättighet för oss kvinnor att veta om man är benskör eller inte ( så att det inte blir otrevliga frakturer längre fram)

18:41, 26 November 2015

Mona: Hur görs provet för benskörhet? Snälla svara ...

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: "Typ " röngtenbild , helkropp på röngtenavdelning eller mindre på hand eller fot

18:41, 26 November 2015

Catharina: Om man har osteopeni när man är 40 år ska man gå vidare och utredas då ?

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Jag tycker det , beror lite på hur mens /östrogenet ändrar sig för dig

18:42, 26 November 2015

Ann-Catrin: Jag är en kvinna på 60+ som lider av benskörhet, men jag har börjat att ta D-vitaminer för ett bra tag sedan, och får nu sprutor också mot benskörhet , varje halvår...det som märks när man har benskörhet, är att man orkar inte lika mycket som tidigare, att gå långa sträckor...

18:44, 26 November 2015

Vardagspuls: Tack för era frågor! Nu stänger vi chatten för ikväll!

18:47, 26 November 2015

Ortopeden: Så förebygger du

Det är viktigt att motionera när man är ung - 10-16 år. Kroppen lär sig att bygga ben. Det är dock aldrig för sent att starta och det är viktigt med regelbunden vardagsträning. Överträna inte.

Vanlig mat räcker i Sverige. Väldigt mycket av vardagsmat är redan calciumberikad, som exempelvis smör och makaroner. Tillskott ska man äta först när har fått diagnosen benskörhet. 

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”