Bild: Johnér

När sundheten blir osund

Ortorexi – allt vanligare

De upplevs som hälsosamma och karaktärsfasta med kontroll över tillvaron.
Men bakom fasaden gömmer sig ätstörningen ortorexi – besatthet av träning och att äta ”rätt”. Ortorexi förväxlas ofta med att leva sunt på grund av dagens hälsoideal. Men de drabbade lider ofta av sina ständiga tankar på mat och träning.

Publicerad 2016-05-24 | Anna Möller

– Bulimiker kompenserar genom att kräkas, anorektiker genom att svälta sig och ortorektiker genom att träna orimligt mycket. Nyttighetsfundamentalism kallar jag det för, säger Gisela van der Ster, legitimerad dietist och doktor i medicinsk vetenskap.

Hon berättar att idealet för en ortorektiker vanligtvis inte är att se extremt smal ut, utan framför allt att se vältränad ut. Det är inte ovanligt med två timmars träning varje dag.

Panik vid uteblivet träningspass

Ett missat träningspass eller en onyttig måltid kan leda till irritation, ångest och panikkänslor. Då ortorektiker i regel inte är underviktiga hinner det många gånger gå långt innan de får hjälp.
– Problemet är att samhället uppmuntrar ett ortorektiskt beteende. Det är ju sunt att motionera och äta nyttigt. Det är ofta otroligt fräscha killar och tjejer som är extremt måna om sitt utseende som lider av ortorexi, säger Gisela van der Ster.

Gisela van der Ster menar att ortorektiker ofta sätter ihop sina egna sanningar om vad som är nyttigt och inte. Det är ofta ett hopkok av kostråd från olika tidningar och tränare och många lever efter råd som framför allt riktas till överviktiga personer.
– Jag brukar säga att man blir sjuk av att äta nyttigt. Många tror sig veta vad som är nyttigt men de får sällan i sig tillräckligt av fett, kolhydrater och mineraler. De tror att de gör rätt och blir frustrerade när kroppen protesterar och inte gör som de vill.

Tas inte på allvar inom vården

Gisela van der Ster anser att sjukvården tar lika seriöst på ortorexi som andra former av ätstörningar men att resurser saknas för tillräcklig behandling. Därför måste de extremt underviktiga prioriteras.
– Detta skickar tyvärr signaler som ”kom tillbaka när du väger 10 kg mindre”. Men problemet sitter ju inte i vikten utan i tankarna.

Hon tror att anledningen till att folk i allmänhet inte uppmärksammar det överdrivna beteendet kan bero på att folk inte förstår att träning kan övergå i besatthet.
– Det är mer lättförståeligt att man kan ha problem med mat. Många önskar nog att de hade lite mer ”problem” med mycket träning.

Livet anpassas efter träningen

Journalisten och träningsexperten Camilla Porsman skriver i sin bok Bli vän med kroppen och maten, att ortorektiker ofta har svårare än t.ex. anorektiker att erkänna att de lider av en ätstörning samtidigt som samhället rättfärdigar beteendet. Hon anser att gränsen mellan beroende och hälsosam träning ligger i när personer börjar träna i en sådan utsträckning att kroppen tar fysisk skada och att det upptar all tankeverksamhet. En varningssignal är när livet anpassas efter träningstiderna och personen börjar stanna hemma för att slippa äta ”onyttig” mat med sina vänner. Det är inte heller sunt att få panikkänslor och ångest över ett missat träningspass.

Enligt Camilla Porsman är ortorektiker ofta rädda för att lyssna på kroppens signaler då de inte förlitar sig på den.
– De tycker att kroppen ska tuktas och kontrolleras.

Camilla Porsman tar i sin bok upp några kriterier som är vanliga hos ortorektiker. Exempel på dessa är att de tränar minst en timme varje dag, får ångest vid missat träningstillfälle, helt utesluter vissa livsmedel och blir isolerad från omgivningen då träning och nyttig mat går före allt annat.

Tydliga varningssignaler

Camilla Porsman skriver också att personer som tränar sex dagar i veckan eller mer, löper större risk att drabbas av någon typ av ätstörning. Hon menar att ortorexi kan vara en inkörsport till anorexi om man inte får hjälp i tid. Det är också vanligt att tidigare anorektiker utvecklar ortorexi.
– Tyvärr tror många att en person som tidigare lidit av anorexi men inte längre uppvisar alla symptom är frisk och utom fara. Men många byter bara en ätstörning mot en annan.

Det finns ingen statistik över hur vanligt det är att drabbas av ortorexi, men Camilla Porsman är övertygad om att det är ett allt vanligare fenomen.
– Det är absolut fler som drabbas av ortorexi idag än för fem-tio år sedan.

Hon anser att det skulle behövas tydliga diagnoskriterier för ortorexi då behandlingen behöver se olika ut för olika ätstörningar.
– Man skapar kunskap genom att forska på de olika grupperna och först då kan man behandla sjukdomen så att det hjälper i längden och man slipper den stora mängden återfall.

MER:
5 varningstecken – är du i riskzonen för ortorexi?

*Den här artikeln är från 2008

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”