Fredag den 13:e skapar oro bland många Bild: Mostphotos

Otursdagen fredagen 13 :e är här – eller?

Fredagen den trettonde skapar rädsla och försiktighet runt om i världen, men är det verkligen en otursdag? Undersökningar om att just den här fredagen verkligen är en otursdag går isär.

Publicerad 2015-11-13 | Senast ändrad 2017-10-11 | Vardagspuls

Snabbt bort med nycklarna från bordet och spotta tre gånger när den svarta katten springer över vägen. Hör du till de skrockfulla som är lite extra oroliga att något ska hända just fredagen 13? Då är du inte ensam.

Siffran tretton betyder otur i västvärlden och veckodagen fredag har genom historien klassats som en otursdag. En av anledningarna tros vara att Jesus korsfästes en fredag och lärjungen Judas som förrådde honom vad den sista och trettonde gästen runt matbordet.

Och den gamla seden har hängt med sedan dess. Exempelvis har vissa hotell inga rum eller våningar med siffran 13 och flera flygbolag, däribland SAS, saknar rad tretton på sina flygplan.
– Det handlar om hur kunderna kan tycka vissa saker. Och våra tillverkare som gör planen gör ingen rad tretton eftersom det förknippas med skrock, säger SAS  pressansvarige Henrik Edström till Vardagspuls.

Färre olyckor

Fredagen den trettonde inträffar minst en gång om året. Och just den här dagen verkar folk vara lite mer försiktiga. För enligt försäkringsbolaget Trygg Hansa är det egentligen snarare en tur-dag. Då sker det nämligen ungefär sju procent färre skador jämfört med en genomsnittlig dag. Och nästan tre procent färre än andra fredagar. Det säger försäkringsbolagets kommunikationschef Johan Eriksson till Göteborgs Posten. I undersökningen jämfördes två miljoner anmälda försäkringsskador mellan 2007 och 2011.

Undersökningarna går isär

Men andra undersökningar visar på det motsatta. Enligt If skadeförsäkringar sker det nämligen åtta procent fler olyckor denna dag enligt en av deras undersökningar som Svenska dagbladet tagit del.

Och If tror att anledningen är att människor blir skrockfulla och därför extra försiktiga under dagen. Men det kan snarare ge motsatt effekt enligt försäkringsbolaget.
– Går man och väntar på att en olycka ska inträffa är det också mer sannolikt att något går fel, säger informationschefen Caroline Uliana till tidningen.

SOS-Alarm: ”Som en vanlig dag”

Och att undersökningarna går isär tyder kanske på att det faktiskt inte är någon större skillnad i människors olycka just fredagen den trettonde. Enligt räddningstjänsten SOS Alarm sker det inte fler bränder, personskador eller andra olyckor då.
– Fredagen den trettonde är inte avvikande från andra dagar. Det har inte varit någon skillnad i dag jämfört med andra fredagar eller andra dagar med datumet tretton, säger Mattias Mannerbrand som är regional produktionsledare på SOS Alarm i Stockholms län, till Vardagspuls.

Så det kanske är dags att skaka av sig det där orosmolnet och leva ditt liv som vilken dag som helst?