ångest Bild: Johnér

Nästan alla som behandlas för panikångest blir hjälpta

Så blir du fri från ångesten

Panikångest är inte farligt, men kan vara riktigt obehagligt och påverka hela tillvaron.
Och det är vanligt. Man räknar med att cirka 200 000 svenskar lider av åkomman.
Men det går att lära sig hantera panikångest – och nästan alla blir bra av behandling.
– Mellan 80 och 95 procent som behandlas med KBT blir diagnosfria, säger psykologiprofessorn Per Carlbring till Vardagspuls.

Publicerad 2015-10-12 | Vardagspuls

Vad är panikångest?

Ungefär 200 000 personer i Sverige drabbas av återkommande panikångestattacker enligt Per Carlbring, professor i psykologi. Attackerna kan bryta ut när din kropp utsätts för stress och du reagerar på ett sätt du inte kan kontrollera. Då kan du känna stark ångest och rädsla utan att du riktigt förstår varför.

Vanliga symtom

• Hjärtklappning.
• Får svårt att andas.
• Börjar svettas och få yrsel.
• Kroppen börjar skaka.
• Känns som en klump i magen eller halsen.

Vad du kan göra

Du kan börja med att prata med någon som du har förtroende för. Men även motion och avslappning i olika former kan lindra oron till nya attacker. Det kan också minska smärta och eventuella spänningar i kroppen. Om du inte kan hantera din vardag bör du söka hjälp. Det finns olika behandlingar i form av läkemedel och psykoterapi. Men det viktigaste är att prata med någon som du känner förtroende för.

Här kan du få hjälp

Du kan vända dig till vårdcentralen, skolhälsovården eller ungdomsmottagningen. Där kan du få rådgivning för vilken behandling som passar dig.

Du kan ringa ”Svenska ångestsyndromsällskapet”, som har telefontid klockan 13-15 varje vardag och svarar på dina frågor – 031-13 70 91.

KBT, kognitiv beteende terapi, är en vanlig samtalsterapi. Syftet med det är att du ska må bättre genom att förändra något beteende som är ett hinder i livet.

Forskning visar att efter tio veckors behandling av KBT har 80-95 procent blivit diagnosfria, enligt psykologiprofessorn Per Carlbring. Kontakta en legitimerad psykolog eller psykoterapeut för att börja behandlingen.

Källa: Vårdguiden