pms arg rasande hormoner Bild: Johnér Bildbyrå

Bästa boten mot PMS

Från hemmakurer till experthjälp

Tung i kroppen, låg i humöret.
Så många som 75 procent av alla kvinnor i fertil ålder känner av hormonella svängningar i samband med mensen. För vissa är det så illa att ett rött varningskryss i kalendern kan vara på sin plats.
Här är de bästa tipsen för dig som lider en gång i månaden.

Publicerad 2015-04-09 | pernilla

När det pratas om humörpåverkan i samband med menstruation så är det två olika begrepp som används.

PMS står för premenstruellt syndrom och är ett samlingsnamn för olika symtom, både fysiska och psykiska. Exempel på de förstnämnda är trötthet, huvudvärk, ömmande bröst och en känsla av uppsvälldhet. Psykiska symtom kan vara irritabilitet, att ha nära till tårar, ångest, ilska och nedstämdhet.

PMDS står för premenstruellt dysforiskt syndrom, där dysfori är synonymt med nedstämdhet och retlighet, och är den svårare graden. PMDS innebär nämligen inte bara att man har svårare symtom än vid PMS, utan också att det är de psykiska symtomen som är värst. PMDS påverkar hela tillvaron mycket och kan bland annat göra att man hamnar i gräl och konflikter eller att man drar sig undan och undviker att umgås med andra.

Enkla och konkreta knep

Först och främst finns det en rad basala saker som kan vara bra att tänka på och som kan lindra PMS och PMDS. 

- rör på dig – motion gör underverk för hormonpåverkan.
- träna avslappning, till exempel yoga eller mindfulness.
- försök att dra ner på tempot och stressa mindre.
- få tillräckligt med sömn.
- ät nyttigt och regelbundet.
- hög konsumtion av alkohol bidrar till känslan av nedstämdhet. Så dra gärna ner på alkoholen under den här perioden.

Det är också viktigt att vara förberedd, det är till stor hjälp att veta varför man mår som man mår just då, och att vara beredd på det. Då kan du till exempel skriva in de aktuella dagarna i en kalender. Om du har en smartphone kan du ladda ner en app som gör det lättare att komma ihåg var i menscykeln du är.

Hjälp av en expert

För dig som upplever att perioden runt menstruationen är ett stort problem i tillvaron och drar ner livskvalitén så kan det vara dags att ta hjälp av en expert. Du börjar då med att uppsöka din vårdcentral eller gynekolog. Upp till och med 27 års ålder kan du få hjälp av ungdomsmottagningen. Här är några av metoderna:

- Samtalskontakt med en terapeut, eller KBT, kognitiv beteendeterapi.
- Vätskedrivande läkemedel som delvis blockerar effekten av vissa hormoner. Man brukar ta medicinen 1–2 veckor före mens. Övriga dagar tar man ingen medicin.
- En effektiv behandling mot PMDS är antidepressiva läkemedel. Då tar man dem under perioden före mens då man känner av PMDS, men inte annars. Läkemedlen är receptbelagda och behöver skrivas ut av en läkare.

 Källa: Vårdguiden, alltompms.se