Björkpollen Bild: Mostphotos

Nu är pollensäsongen 2018 här

- trots kylan kan man mäta höga pollenhalter

Har du problem med kliande ögon, rinnsnuva och nästäppa? Då kan det bero på att pollensäsongen 2018 faktiskt redan är här.

– Halter av hassel och al kan vi mäta redan nu på sina håll i landet, säger Anita Ekebom, pollenexpert på Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet.

Publicerad 2018-03-20 | Michaela Randmaa

Det är vanligt att vara allergisk mot pollen – ungfär en femtedel av landets tonåringar och vuxna är allergiska mot pollen, enligt 1177.se.

Kommer när snön börjar smälta

Även om det finns snö på sina håll i landet har man redan kunnat kunnat mäta av låga halter av pollen och så fort snön smälter och temperaturen stiger till plusgrader kickar pollensäsongen igång på allvar.

Låt inte din astma hindra dig från träning

Jobigare säsong med björkpollen

Hassel och al, kan man mäta halter av redan nu och de halterna kommer att stiga under de kommande veckorna. Björkpollen, som är det som flest är allergiska mot, kommer vi dock inte märka av förrän i april, berättar Anita Ekebom pollenexpert på Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska Riksmuseet som driver sajten pollenrapporten.se.

– Björkpollen brukar vi se höga halter av redan i april och i år ser det ut som att de kan bli en jobbigare säsong än förra året, säger Agneta Ekebom.

Ärftligt med pollenallergi

Hur pollenallergier tar sig i uttryck är väldigt individuellt men vanliga symptom är nysningar, kliande ögon och att man känner sig trött. Risken att drabbas av pollenallergi ökar om en eller båda föräldrarna har eller har haft allergi men många får besvär utan att någon anhörig har eller har haft besvär med pollenallergi.

– En del av de som är björkallergiker kan också reagera på hassel så om man redan om någon vecka känner av besvär så är det inte så konstigt, säger Agneta Ekebom.

Är jag allergisk mot pollen?

Det är inte alltid helt enkelt att veta om man har pollenallergi eller till exempel en långdragen förkylning.

Men generellt kan man säga att en förkylning oftare ger ont i halsen och tjockt, segt slem. Har man däremot kliande ögon, och dessutom förkylningsliknande symtom som inte har blivit bättre på en vecka, ja då kan man börja misstänka allergi mot pollen.