Pollensäsong Bild: Janerik Henriksson/TT

7 effektiva sätt att lindra pollenbesvären

Rinnande näsa och röda ögon – pollenallergi är ingen dans på rosor. Det finns inget sätt att stopp aden allergiska reaktionen helt, men symptomen kan lindras på flera sätt. Hitta ditt!

Publicerad 2015-03-16 | Senast ändrad 2018-04-24 | Vardagspuls

1. Skölj näsan

Ibland kan det hjälpa om du sköljer näsan för att rensa den från pollen som fastnat där. Du kan göra en egen saltlösning att skölja med genom att blanda ett kryddmått salt i en deciliter ljummet vatten. 

2. Nässpray och ögondroppar

Om näsan känns torr och irriterad kan det hjälpa med en mjukgörande nässpray med sesamolja. Det finns också receptfria sprayer med det verksamma ämnet budesonid, ett slags kortison,, som kan lindra besvären. Även ögondroppar kan hjälpa. Fråga på apoteket.

3. Medicinera

Det finns många olika mediciner som kan hjälpa dig igenom den värsta pollensäsongen, som antihistaminer, kortison och kromoner. Vanligast är att börja med antihistamin i tablettform. Fråga din läkare om vilken som passar vid just dina besvär.

4. Allergivaccination

Kroppen har förmågan att vänja sig vid olika ämnen. Vid en allergivaccination tar du sprutor regelbundet under flera månader för att bygga upp kroppens försvar. Vaccinationer av den här typen rekommenderas bara om du först provat andra behandlingar. Diskutera med din läkare.

5. Duscha

Frömjöl fastnar i håret, på huden och i kläderna. Duscha och tvätta ofta så kan symptomen lindras.

6. Håll koll

Det tråkigaste tipset av alla är också kanske det mest effektiva: när det är som mest pollen i luften – håll dig inomhus! På Pollenrapporten.se kan du se dagens pollenprognos för olika delar av landet och planera efter det. Kan också vara bra när du planerar din medicinering och reser till andra delar av landet.

7. Ät rätt

En del allergiframkallande ämnen liknar varandra så mycket att de kan skapa korsallergier. Till exempel kan du som är allergisk mot björkpollen även reagera på äpplen. Problemet är vanligt; ungefär 70 procent av alla björkpollenallergiker i Sverige är överkänsliga mot något livsmedel. Därför är det viktigt att tänka på vad du stoppar i dig om du har någon pollenallergi.

  • Om du är allergisk mot björkpollen: undvik eller var uppmärksam på äpplen, päron, nötter och mandel, kiwi, morot, potatisskal, stenfrukter, anis, curry, kummin, kamomill, selleri, pepparmint och paprika.
  • Om du är allergisk mot gråbo: undvik eller var uppmärksam på selleri, morot, paprika, persilja, koriander, vitlök, curry, kamomill, anis, fänkål, kummin, pepparmynta, solrosolja, senap.
  • Om du är allergisk mot malörtsambrosia: undvik eller var uppmärksam på melon, banan och gurka.

Du kan alltid göra en allergiutredning på din vårdcentral.

Källa: Vårdguiden, Astma och Allergiförbundet