I november uppmärksammas prostatacancer Bild: Mostphotos

Prostatacancer – Sveriges vanligaste cancerform

Movember för att sprida kunskap

November är inte bara den sista höstmånaden utan också månaden då Sveriges vanligaste cancerform uppmärksammas. På många håll genom att killar odlar mustasch, därav namnet Movember. På Vardagspuls vill vi så klart att hjälpa till att sprida kunskapen om prostatacancer.

Publicerad 2017-11-08 | Vardagspuls

Sveriges vanligaste cancerform är prostatacancer. Av de män som drabbas av cancer drabbas en tredjedel av just cancer i prostatan. De senaste årtionden har antalet fall ökat och 2015 diagnosticerades 10 440 män. Hälften av de som drabbas är över 70 år och risken att drabbas ökar med åldern. Endast ett fåtal av de som drabbas är under 40 år. 

Orsaken till sjukdomen är okänd

I dag vet man inte vad orsaken till prostatacancer är. Det finns forskning som visar att den skulle kunna vara ärftlig. Därför finns rekommendationer att man regelbundet ska undersöka prostatan om man är flera som drabbats i samma familj. Livsstil och miljö verkar också spela stor roll få sjukdomen är vanligare i Skandinavien, USA och Västeuropa men mycket ovanlig i Sydostasien. Just nu pekar en stor del av forskningen att kosten kan spela stor roll, att äta mycket grönsaker, linfrö och fisk kan minska risken att drabbas. 

Kan sprida sig till skelettet

Prostatan är en körtel som är lika stor som en valnöt och ligger runt urinröret. Om man får cancer i prostatan har en cancertumör bildats i körteln. Oftast bildas tumören i delarna längst från urinröret och då märken man inte av sjukdomen. Cancern kan vara långsam och det kan ta upp 10–15 år innan den sprider sig eller ger symptom. En del märker inte sjukdomen förrän den bildat metastaser, alltså spridit sig, till andra delar av kroppen. Det är vanligast att den sprider sig till skelettet eller lymfkörtlarna. Då kan det ge symptom som smärtor i rygg och höfter, trötthet och viktminskning. 

Då ska du söka vård

Symptomen på prostatacancer i ett tidigare skede kan vara att man behöver kissa ofta, svag urinstråle, att det dröjer innan urinen kommer och att det finns blod i urinen. Har man de här symptomen så ska man kontakta sjukvården för en undersökning. Symptomen behöver dock inte bero på cancer utan kan också vara godartad prostataförstoring. Det drabbar många personer över 60 år. Det finns inget samband mellan godartad prostataförstoring och prostatacancer och man kan ha båda sjukdomarna samtidigt.

Vill du läsa mer om prostatacancer eller skänka pengar till forskningen kan du göra det hos Cancerfonden.

Källa: Vårdguiden, Cancerfonden