Louise Hallin: ”Vänta till ungen dalar ner lite”

Chatt med tittarna

Psykoterapeut Louise Hallin svarar på tittarfrågor om barns känsloutbrott och berättar hur man som förälder i en sådan situation absolut inte ska agera.
– Man får inte straffa barnen för att de har känslor.

Publicerad 2016-03-02 | Vardagspuls

Vardagspuls: I onsdagens program svarar vår psykoterapeut Louise Hallin på frågor om barns känsloutbrott. Ställ din fråga här i chatten. Din fråga kommer publiceras så snart den blivit besvarad.

13:51, 1 March 2016

Marie-Louise : När mitt barn skrek och gapade när vi var på Ikea häromdagen så tröttnade jag och gjorde exakt samma sak. Jag la mig på golvet och gallskrek så att det till slut kom fram några personer och frågade om jag mådde bra. Mitt barn skämdes då så mycket över mig att hon slutade. Var detta ett för galet beteende eller kan jag utöva det igen utan att mitt barn tror att jag är psykisk sjuk

Louise Hallin, psykoterapeut: Huuuur kan du ta med dig ett litet barn till IKEA?
Din metod kan fungera i ett lite mindre sammanhang förstås utan att allmänheten är inblandad och med en mkt stor portion humor inblandat.

12:45, 2 March 2016

Cecilia : Hej! Min 3,5-åring reagerar ofta med väldigt kraftiga reaktioner när saker går emot henne. Hon blir arg och skriker. Hon är väldigt känslig när vi blir arga, vilket vi undviker i möjligaste mån, men även om vi bara höjer rösten något kan hon istället bli väldigt ledsen och säga att hon blir rädd eller att hon inte tycker om när vi blir arga. Samtidigt kan vi ju inte låta henne vara den enda som får vara arg i familjen. Hur hanterar vi detta?

Louise Hallin, psykoterapeut: Prata med henne om detta när hon inte är varken arg eller glad. Beskriv vad du upplever och fråga henne om hon tycker samma sak och sedan kan ni gå vidare till detaljer om hur hon vill ha det i dessa situationer, vad hon tror att det beror på osv.
Hennes ålder är fylld av rörligt känsloliv så hon är mkt normal.

12:49, 2 March 2016

Funderande mamma: Hej. Har en helt fantastisk liten dotter som snart ska fylla ett år. Hon är väldigt nyfiken, glad,intensiv, trygg och harmonisk men med en stor vilja och bestämdhet. Hon har alltid visat tydligt vad hon vill och inte. Nu har hon börjat skrika rätt ut när hon vill något som hon inte får ex för att det är farligt för henne. Det går oftast bra att erbjuda något annat och hon lugar sig fort. Jag trodde dessa beteenden kom mer i "trotsåldern" men har nu förstått att dessa personlighetsdrag kan visa sig bra mycket tidigare än så, precis som i vårt fall. Jag var precis likadan som liten. Envis och bestämd! Är det vanligt? Hur bemöter vi henne på bästa sätt? Vill att hon ska behålla sin envishet och beslutsamhet samtidigt som hon såklart behöver lära sig att man inte kan få allt samt få göra allt. Vi får ofta höra att hon är livlig och bortskämd. Bortskämd för att hon sover i vår säng, att vi snabbt försöker svara på hennes signaler, att vi tar upp henne när hon vill eller är ledsen och för att vi försöker bekräfta de känslor hon ger utlopp för. Vild för att hon ständigt pratar, undersöker allt, ska på allt och sortera, plocka i och ur saker i lådor osv. Hon är intensiv men fantastisk ☺ Men detta hör väl till utveckligen och är normalt? Vi låter henne plocka med sånt som ej är farligt men folk i vår närhet menar att hon ska lära sig att inte plocka med saker, ex plocka ur sina kläder ur sin byrå.

Louise Hallin, psykoterapeut: Strunta i "folk" och följ dina egna känslor. Barn i hennes ålder släpper ut alla känslor rakt ut utan censur och utan möjlighet att reglera det de känner ännu. Detta leder just till att hennes närmaste människor direkt rusar till och hjälper henne att balansera olika situationer så att hon till slut klarar det själv.

12:52, 2 March 2016

Sventor: Vad gör jag som bror när småsyskon laddar för ett känsloutbrott på morsan? Jag är något konflikträdd och tror egentligen inte de kan samarbeta, eller kompromissa.

Louise Hallin, psykoterapeut: Det var väl fint att de har en storebror som du!
Om du oroar dig för att mamma inte ska klara av ditt syskons ilska så tror jag att det är bra att mamma och syskonen klarar av det själva. Du kan ju tex säga ngt i stil med att du inte tror att det är en bra väg att gå att bli arg men att syskonet får nu klara upp det själv med mamma. Sådana saker ska man berätta när allt är lugnt.
Om du däremot vill skydda syskonet så ha ett allvarligt samtal i ett mkt lugnt läge, kanske utomhus tex där du berättar hur det känns för dig och vad du tycker om det och att du behöver hjälp av honom/henne för att det ska bli mindre bråk hemma med mamma. Om det inte blir bättre ska du göra precis det som du gör till mig, be om hjälp i omgivningen, gärna från äldre släktingar som du litar på.

13:03, 2 March 2016

Sophie: Mitt barn kan få hysteriska utbrott när vi är ute bland folk, tex på bussen i affären osv. Jag skäms så mycket när alla tittar på mig, som att jag vore en dålig mamma. Jag brukar muta med godis och glass för att få tyst på mitt barn, hjälp mig gör jag fel? det känns som att jag belönar ett dåligt beteende i stället för att markera att det inte är rätt!

Louise Hallin, psykoterapeut: Det är bra att se till att man är förberedd när man ger sig iväg.Barn som är trötta och hungriga har tex inget tålamod och gnällkvoten kan bli mkt hög.
Grupptrycket på en buss tex är verkligen väldigt tufft så du känner rätt. Däremot drar du på dig både beröm och ev en liten applåd om du tydligt och klart har deklarerat för barnet vad som gäller och att du inte kommer att ändra dig för att barnet skriker och därefter hålla ut i läget som uppstått. Vanligen behöver ungen ta sig igenom en smärre "kris" i detta men sedan lugnar det sig.

13:19, 2 March 2016

morfar: är morfar till en pojke på 3 år han är väldigt livlig kan inte vara still skriker o brukar puffa omkull sin bror 1.5 år vad gör man enda jag gör är att tala om för honom att inte puffa omkull sin bror underbart barn annars

Louise Hallin, psykoterapeut: Du kan nog vara en mkt bra person i hans liv att börja införa lite fostran i vardagen.
Det vore bra för honom att vara ensam med dig så hittar ni nog ett annat tempo och då känner han sig i centrum också.

13:21, 2 March 2016

Björn: Mina barn blir ofta sura och arga när de måste avsbryta sina spel på läsplattan eller tv:n för att följa med och göra saker. Vad kan jag göra eller säga för att de inte ska bli sura utan vilja följa med på saker och ting?

Louise Hallin, psykoterapeut: Ha ett prat med alla familjemedlemmar samlade, dra upp alla linjer och beslut tillsammans för användningen av all digital utrustning i hemmet.
Alla får komma till tals. Eftersom alla varit med om att hitta på reglerna och där ni vuxna pga era kunskaper lämnat in era veton så är det sen allas ansvar att följa dem.
Om det inte följs så ska det finnas konsekvenser och om ni inte accepterar surhet och ilska så kostar det datatid istället.

13:26, 2 March 2016

Vardagspuls: Tack för era frågor, nu stänger vi chatten för i dag!

13:32, 2 March 2016

Barnpanelen om känslor:

 

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Hälsoappar

Bild: Press

Biohackaren Hannes vill mäta sin hälsa – hela tiden

KROPP & HÄLSA Hannes Sjöblad vill mäta sin hälsa oavbrutet för att bli expert på sin egen kropp. Och han vill att fler ska göra som han – för både samhällets och den egna hälsans skull.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”