Hur hanterar man förlossningsrädsla? Ulrika Berglöf Lilja övervann sin förlossningsskräck genom terapi. Något som Vardagspuls psykoterapeut och barnmorska Louise Hallin förordnar.

Louise Hallin: Bör satsa på vaginal förlossning

Chatt med psykoterapeuten

Allt fler kvinnor väljer kejsarsnitt – något som kan medföra komplikationer för både mamman och barnet. Men det finns sätt att bli av med sin förlossningsskräck – en chans som psykoterapeut Louise Hallin tycker att alla kvinnor bör ta.
– Det finns ganska mycket komplicerade risker med kejsarsnitt.

Publicerad 2016-03-09 | Vardagspuls

Vardagspuls: I onsdagens program pratar Vardagspuls psykoterapeut Louise Hallin förlossningsskräck – något som verkar öka bland kvinnor. Ställ din fråga redan nu. Din fråga kommer publiceras i samband med onsdagens program.

13:41, 8 March 2016

Anna : Ej kontaktbar av lustgas under förlossning Hej föddes en pojke 2013 efter en igångsättning av cyrotec. Fick en epidural som inte tog riktigt och låg i förlossning i 23/h. Jag fick sådan fruktansvärd ångest och kunde inte kommunicera, trots att jag försökte med alla min kraft troligen av lustgasen. Det var som att ha en panikångest attack samtidigt med en fruktansvärd smärta utan pauser. Vågar inte efter detta föda några mera barn vaginalt.

09:50, 9 March 2016

Lisa H: Hur lång tid efter en sjukt jobbig förlossning lägger sig skräcken? Jag födde för cirka ett år sedan och jag är jätterädd att föda vaginalt igen. Hur ska jag tänka?

Louise Hallin, psykoterapeut: Du kan gå till MVC igen och be att få en remiss till deras psykologer så att du dels kan få bearbeta den gamla förlossningen och sedan få hjälp att träffa klinikens samtalsbarnmorskor för att göra en plan inför en ev ny förlossning. Maximal kunskap ihop med en plan räcker ofta för att kunna hantera situationen.

12:51, 9 March 2016

Helena: Detta med doula under graviditet och förlossning har hjälp mig och min rädsla. En extra trygghet som alltid fanns där. Rekommenderar det till alla som känner att de behöver en extra trygghet.

Louise Hallin, psykoterapeut: Håller mer än med om detta!
Finns sååå mkt bra studier på vilken positiv och effektivt verksam effekt de har. Bara vinster. Tack för fina tipset.

12:56, 9 March 2016

Nina: Finns det inga fördelar med kejsarsnitt även om man inte rent medicinskt behöver det? Är det bara dåligt för barnet?

Louise Hallin, psykoterapeut: Det innebär inga enskilda vinster för barnet om inte man befinner sig i en direkt livshotande situation för barnets del. Vilket är den vanligaste orsaken till de akuta snitten

13:00, 9 March 2016

Suss: Kan inte rädlsan vara något positivt också som driver en??

Louise Hallin, psykoterapeut: En viss bävan inför storheten i att föda barn hör till hos alla när vi står inför detta. Det skärper säkert sinnena och ansatsen inför födandet.
En rädsla som har förlamande effekter, skapar ångest och stör nattsömnen däremot behöver man hjälp att dels få hopp om att klara det hela och att kunna mer om det som komma skall. Det är fullt möjligt att uppnå.

13:06, 9 March 2016

Pernilla: Jag vill inte spricka där nere. Punkt. Jag vill inte bli av med min rädsla. Jag är inte det minsta rädd för smärtan, men jag vet att jag inte VILL spricka, har hört allt för mga skräckhistorier. Är det fel tycker du att välja kejsarsnitt trots att jag inte rent medicinskt måste?

Louise Hallin, psykoterapeut: Så bra att du explicit vet vad du vill och inte vill. Underlättar för alla inblandade. Om det räcker som indikation för en avancerad operation återstår att se.

13:26, 9 March 2016

Frida: Hej Lousie, jag fick sfinkterruptur när jag födde mitt första barn och det tog lång tid att bli igensydd så det tog några timmar innan jag kunde återförenas med min bebis. Nu ett år senare har det läkt ovanligt bra. Ska jag vara rädd för en andra vaginal förlossning?

Louise Hallin, psykoterapeut: Det behöver verkligen inte upprepa sig, egentligen är den ärrvävnad som bildats starkare än innan. MEN för att du ska tro på detta och inte oroa dig för mycket så tycker jag att du ska begära samtal tidigt i nästa graviditet samt satsa på att föda upprätt hela förlossningen så ökar chanserna mkt att du inte ska få någon bristning alls.

13:29, 9 March 2016

M: Om moderkakan ligger i framvägg är det stor risk att den växer fast i tidigare snitt?

Louise Hallin, psykoterapeut: Nej absolut inte och om den inte ligger helt centralt för livmoderns utgång så kommer den under hela graviditeten följa med i livmoderns växt och förflyttas uppåt i läge.

13:31, 9 March 2016

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”