Hur hanterar man förlossningsrädsla? Ulrika Berglöf Lilja övervann sin förlossningsskräck genom terapi. Något som Vardagspuls psykoterapeut och barnmorska Louise Hallin förordnar.

Louise Hallin: Bör satsa på vaginal förlossning

Chatt med psykoterapeuten

Allt fler kvinnor väljer kejsarsnitt – något som kan medföra komplikationer för både mamman och barnet. Men det finns sätt att bli av med sin förlossningsskräck – en chans som psykoterapeut Louise Hallin tycker att alla kvinnor bör ta.
– Det finns ganska mycket komplicerade risker med kejsarsnitt.

Publicerad 2016-03-09 | Vardagspuls

Vardagspuls: I onsdagens program pratar Vardagspuls psykoterapeut Louise Hallin förlossningsskräck – något som verkar öka bland kvinnor. Ställ din fråga redan nu. Din fråga kommer publiceras i samband med onsdagens program.

13:41, 8 March 2016

Anna : Ej kontaktbar av lustgas under förlossning Hej föddes en pojke 2013 efter en igångsättning av cyrotec. Fick en epidural som inte tog riktigt och låg i förlossning i 23/h. Jag fick sådan fruktansvärd ångest och kunde inte kommunicera, trots att jag försökte med alla min kraft troligen av lustgasen. Det var som att ha en panikångest attack samtidigt med en fruktansvärd smärta utan pauser. Vågar inte efter detta föda några mera barn vaginalt.

09:50, 9 March 2016

Lisa H: Hur lång tid efter en sjukt jobbig förlossning lägger sig skräcken? Jag födde för cirka ett år sedan och jag är jätterädd att föda vaginalt igen. Hur ska jag tänka?

Louise Hallin, psykoterapeut: Du kan gå till MVC igen och be att få en remiss till deras psykologer så att du dels kan få bearbeta den gamla förlossningen och sedan få hjälp att träffa klinikens samtalsbarnmorskor för att göra en plan inför en ev ny förlossning. Maximal kunskap ihop med en plan räcker ofta för att kunna hantera situationen.

12:51, 9 March 2016

Helena: Detta med doula under graviditet och förlossning har hjälp mig och min rädsla. En extra trygghet som alltid fanns där. Rekommenderar det till alla som känner att de behöver en extra trygghet.

Louise Hallin, psykoterapeut: Håller mer än med om detta!
Finns sååå mkt bra studier på vilken positiv och effektivt verksam effekt de har. Bara vinster. Tack för fina tipset.

12:56, 9 March 2016

Nina: Finns det inga fördelar med kejsarsnitt även om man inte rent medicinskt behöver det? Är det bara dåligt för barnet?

Louise Hallin, psykoterapeut: Det innebär inga enskilda vinster för barnet om inte man befinner sig i en direkt livshotande situation för barnets del. Vilket är den vanligaste orsaken till de akuta snitten

13:00, 9 March 2016

Suss: Kan inte rädlsan vara något positivt också som driver en??

Louise Hallin, psykoterapeut: En viss bävan inför storheten i att föda barn hör till hos alla när vi står inför detta. Det skärper säkert sinnena och ansatsen inför födandet.
En rädsla som har förlamande effekter, skapar ångest och stör nattsömnen däremot behöver man hjälp att dels få hopp om att klara det hela och att kunna mer om det som komma skall. Det är fullt möjligt att uppnå.

13:06, 9 March 2016

Pernilla: Jag vill inte spricka där nere. Punkt. Jag vill inte bli av med min rädsla. Jag är inte det minsta rädd för smärtan, men jag vet att jag inte VILL spricka, har hört allt för mga skräckhistorier. Är det fel tycker du att välja kejsarsnitt trots att jag inte rent medicinskt måste?

Louise Hallin, psykoterapeut: Så bra att du explicit vet vad du vill och inte vill. Underlättar för alla inblandade. Om det räcker som indikation för en avancerad operation återstår att se.

13:26, 9 March 2016

Frida: Hej Lousie, jag fick sfinkterruptur när jag födde mitt första barn och det tog lång tid att bli igensydd så det tog några timmar innan jag kunde återförenas med min bebis. Nu ett år senare har det läkt ovanligt bra. Ska jag vara rädd för en andra vaginal förlossning?

Louise Hallin, psykoterapeut: Det behöver verkligen inte upprepa sig, egentligen är den ärrvävnad som bildats starkare än innan. MEN för att du ska tro på detta och inte oroa dig för mycket så tycker jag att du ska begära samtal tidigt i nästa graviditet samt satsa på att föda upprätt hela förlossningen så ökar chanserna mkt att du inte ska få någon bristning alls.

13:29, 9 March 2016

M: Om moderkakan ligger i framvägg är det stor risk att den växer fast i tidigare snitt?

Louise Hallin, psykoterapeut: Nej absolut inte och om den inte ligger helt centralt för livmoderns utgång så kommer den under hela graviditeten följa med i livmoderns växt och förflyttas uppåt i läge.

13:31, 9 March 2016

Förlossningsskräck

En stor svensk studie visar att 8,2 procent av kvinnor som befinner sig i mitten av sin graviditet, vill förlösas med kejsarsnitt, enligt Läkartidningen. Den vanligaste orsaken till att vilja föda med kejsarsnitt är svår förlossningsrädsla.

Antalet kvinnor som söker hjälp på grund av förlossningsrädsla har ökat och särskilda mottagningar för förlossningsrädda kvinnor har inrättats vid de flesta av landets sjukhus. De kallas ofta Auroramottagningar.

Källa: Läkartidningen