Psykoterapeuten om barnlekar: ”Barn håller på med det som omvärlden ger dem”

Chatt med Louise Hallin

Hur ska barn leka för att utvecklas på bästa sätt och bli kreativa? Vilka lekar är bra? Är våldsamma lekar ok och vad ska man göra om leken urartar? Psykoterapeut Louise Hallin svarar.

Publicerad 2015-11-25 | Vardagspuls

Kom din fråga inte med i kvällens chatt? Kanske hittar du svar i Louise Hallins podd Kära barn 

 

Vardagspuls: Hur ska barn leka för att utvecklas på bästa sätt och bli kreativa? Vilka lekar är bra för barn? Är våldsamma lekar ok och vad ska man göra om leken urartar? Ställ din fråga till psykoterapeut Louise Hallin. Din fråga kommer publiceras i chatten så snart den blivit besvarad.

14:40, 25 November 2015

Johan: Min son ritar mycket teckningar med vapen och krig, i skolan gillar dom det inte, bör jag vara orolig? Tänker att han bearbetar saker han ser och hör.

Louise Hallin, psykoterapeut: Barn bearbetar och speglar det som världen bjuder runt omkring dem. De uppfattar mer av nyheter och föräldrars oro än vi vuxna vanligen tror.
För en hel del barn fyller krigsleksaker en funktion och det är viktigast att barnet känner sig trygg i att kunna prata med sina föräldrar om lekarna och då kan man passa på att delge sina värderingar i ämnet.

17:41, 25 November 2015

Emma: När ska man bryta in vid bråk? Har två barn, 4 och 6 år, som bråkar mycket. Är det bra?

Louise Hallin, psykoterapeut: Du kan nog lämna det mesta till barnen själva att lösa. Från fyra års ålder kan barn vanligen förhandla och förstå. Givetvis måste du hålla ett öga så att inte våld uppstår..

17:46, 25 November 2015

Lina: Vår flicka är 16 månader. När har egentligen barn behov eller glädje av att träffa andra barn? Måste de umgås massa med andra barn i så unga år? Vi har inte henne på dagis utan vill vara hemma så länge det är möjligt. Vi är ibland på öppna förskola. Jag blir trött på andras tjat om att hon verkligen måste vara med andra barn vilket jag inte tror själv är nödvändigt ännu? Caroline

Louise Hallin, psykoterapeut: Lust och förmågan att leka är ett medfött fenomen så bara hon får vara i närheten av andra barn så har det en stimulerande effekt. Titta , lyssna, smaka och känna i samspel med föräldrarna. En av de första lekarna är oftast Tittut, där övar man tillit o trygghet. Det mesta i lekväg för små sker med föräldern som utgångspunkt så låt dom tjata bara.

17:50, 25 November 2015

Sandra: Min kompis har en son på 3 år. 2 gånger i veckan har dom gympa på hans dagis då dom får kasta boll o springa mm. Tycker det är super bra.

Louise Hallin, psykoterapeut: Absolut! Rörelse av de stora muskelgrupperna är också viktigt för språkutvecklingen. Bra ide.

18:14, 25 November 2015

Vardagspuls: Hinner du inte få svar i kvällens chatt kan du kika in Louise podd, kanske hittar du liknande fråga med svar där: https://itunes.apple.com/se/podcast/kara-barn/id1045983946?mt=2

18:15, 25 November 2015

Helena: min 6-åring slappnar av med Ipad nör han kommer hem från skolan. men det blir mycket tid, största delen av kvällen, som går till detta. Borde han fortsötta leka när han kommer hem från fritids vid 17-tiden? Hur illa ute är vi?

Louise Hallin, psykoterapeut: Ni behöver begränsa tiden till en timme per dag, extra viktigt innan han blir större, att han har en okomplicerad förhållning till avstängningsknappen. Dessutom en eller två kvällar i veckan där ni aldrig har datorer på.

18:16, 25 November 2015

Alexandra: Hej! Jag jobbar som förskollärare och har ett barn som alltid är i lekens värld, allt är från fantasin. Han släpper det inte någon gång. Hur ska man tänka där? Ska man få honom att klmma ur fantasin ibland för att t.ex äta eller ska man låta honom hålla på å bara spela med? Gör de någon "skada" att inte komma tillbaka till verkligheten? Hoppas du förstår vad jag menar :) Han har en otroligt bra fantasi å ett enormt ordförråd som bygger upp fantasin till ännu mera fantastisk! Han är 6år

Louise Hallin, psykoterapeut: Vilken fantastisk berättelse. Med den förhållningen kan du utan problem avbryta honom när det är nödvändigt, men som vanligt är det alltid bättre för barn om man förbereder och inte bryter in för brutalt

18:18, 25 November 2015

Louise : Hej. Jag är hemma med mina två barn, 3 & 1 år. Vi har planerat att vi ska vara hemma med dem i drygt 1,5 år till innan de ska börja på förskolan. Vi träffar andra mammor med barn och går på öppna förskolan. Hur är det med lekar om barn är hemma? Många anser att barn som inte går på förskolan utvecklas sämre än de som går på förskola. Min treåring har eget språk, han säger endast ett par ord, en del ord har han sagt vid ett tillfälle men sen aldrig mer. Beror detta på att han "bara" är hemma med mig. Han förstår väldigt mycket & är duktig på många saker.

Louise Hallin, psykoterapeut: Det är just språket som utvecklas väldigt väl om man går på förskolan, tidigare än andra barn. Kanske kan det delvis bero på att vi föräldrar ju så innerligt väl förstår våra barn hemma oavsett vilket sätt det än pratar på och då blir det inte lika viktigt att förändra språket. Ni kan kanske hitta ngn halvtidslekskola eller ngt annat just för honom om du själv oroar dig.

18:22, 25 November 2015

Isabelle: Detta är ingen fråga.. Bara en rolig grej jag kom att tänka på som hör till ämnet. Jag var i 5års åldern och tjatade på min mamma om att jag ville att hon skulle leka med mig. Mamma frågade "vad vill du leka?". "Mamma, pappa, barn! Jag är storasyster, vad är du?" Sa jag. "Okej, då är jag pappa" svarade mamma. Leken började men mamma lekte inte så jag blev arg och sa "men mamma lek då! Du sitter ju bara där i soffan och tittar på tv!". Mamma svarade " Jaaa... Jag är ju pappa. Det är väl vad pappor gör?"

18:22, 25 November 2015

Sandra: Hej louise tycker att det är bra att du även svarar på kommentarer vissa svarar bara på frågor o skriver man en kommentar så får man oftast inget svar. Men av dig får man det . Det tycker jag är väldigt fint av dig. Kramar.

18:22, 25 November 2015

Linda: Hej! Våra vänners son som idag är 4 år har sedan han i stort sätt kunnat stå alltid gått på och slagit vår dotter som idag är 5 år. Det händer nästan alltid i leken. Ofta har det varit med tillhyggen/leksaker som slås i huvudet. Nu på senare tid rivs han också. Det är inte bara mot vår dotter han slåss, utan mot andra på förskolan eller på lekplatsen. Varför tar han alltid till att slåss i leken? Han skräms också ofta, helt oprovecerat mot nya barn i lekparken tex. Vi är bekymrade.

Louise Hallin, psykoterapeut: Ja det förstår jag, det är naturligtvis helt oacceptabelt för er dotter, det behöver ni befria henne från omgående. Barnets föräldrar behöver omgående ta ansvar för sonens beteende genom utredningar eller allmän hjälp från BUP

18:24, 25 November 2015

Sofia : Hej, om mitt barn leker med ett eller flera andra barn hemma hos mig och leken blir våldsam eller innehåller förtryck, hur skall jag då agera. Skall jag tillrättavisa/ tala med barnen på ett sätt utan att kränka barnens "jag" ? Tex genom att säga till samtliga barn "här slåss ingen" istället för att peka ut det barn som slår? Vad ger det för effekt och vad skapar det i barnet om jag uttrycker mig på det sätt som du nyligen förmedlade tex "om du gör så får du inte komma hit mer".

Louise Hallin, psykoterapeut: Nej, jag anser att det man gör som du vill förbjuda i ditt hem behöver riktas direkt till den person du vill fostra. Du kan ju förstås ta med barnet till ett annat rum om du inte vill reagera i hela gruppen.

18:26, 25 November 2015

Christine Falk: Hej! Vill gärna använda dina samtal med Agneta i undervisning...finns det klipp?

Vardagspuls: Hej på vår sajt hittar du alla klipp från programmet: http://www.vardagspuls.se/tv/

 

18:28, 25 November 2015

Orolig: I vår dotters klass går en elev som vi misstänker har stora utmaningar. Eleven hotar, härskar och är allmänt stökig. Vi föräldrar får höra historier om allt från nakna (sexrelaterade) maktlekar och förnedrande behandling av kompisar såväl verbalt som fysiskt. Mycket ofta förekommer våld mot kompisar och krigsrelaterade influenser i lek. Vi märker att många barn är rädda för att gå till skolan och elevens agerande börjar påverka de andra barnens lekar på ett negativt sätt. Vad kan vi göra? Försöker prata med mitt barn menvet inte alltid vad jag ska säga. Skolan reagerar inte speciellt starkt.

Louise Hallin, psykoterapeut: Helt oacceptabelt! Gå till skolledningen, läs på skolans skyldigheter på skolverkets hemsida. Detta är ett SKOLLEDNINGSPROBLEM. Visa tydligt ditt missnöje och påpeka de helt orimliga konsekvenser för många pga en.
Hela föräldragruppen bör följa med, heja,heja.

18:33, 25 November 2015

challe: Var kommer fantasin ifrån? Min dotter har bott på barnhem och de första åren hade hon ingen fantasi. Men nu börjar den flöda. Hur stimulerar man fantasin?

Louise Hallin, psykoterapeut: Det gör man genom att erbjuda barnet mkt fri lek, utomhus eller i rum där det finns saker att leka med, vilket inte behöver betyda avancerade leksaker. Kuddar o filtar och kastruller är lika kul.
Sen ska man finnas men inte styra eller avbryta. Att ha fri tillgång till papper o penna o kritor ständigt närvarande på köksbordet är toppen. sitt o rita du också

18:38, 25 November 2015

Anna Nillson: Hur farligt / illa är det med barn som spelar krisgspel på playstation alt.datorn???, har en pojke på12 år. Tänkte på de du sa att när dem leker krigslekarna så bearbetar dem de som de tex sett på tv ,gäller de även då????

Louise Hallin, psykoterapeut: Ja säkert men högst en timme per dygn, finns studier om det från Oxford. Mer tid skapar destruktiva beteenden.

18:40, 25 November 2015

Vardagspuls: Nu stänger vi chatten för ikväll! Hann din fråga inte komma med - kika in om du hittar svaret i Louise Hallins podd https://itunes.apple.com/se/podcast/kara-barn/id1045983946?mt=2


18:48, 25 November 2015

 

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Hälsoappar

Bild: Press

Biohackaren Hannes vill mäta sin hälsa – hela tiden

KROPP & HÄLSA Hannes Sjöblad vill mäta sin hälsa oavbrutet för att bli expert på sin egen kropp. Och han vill att fler ska göra som han – för både samhällets och den egna hälsans skull.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”