Psykoterapeuten: ”Tonårsrevolten är nödvändig”

Chatt och klipp

Hur hanterar man sin trotsiga, bråkiga, stökiga tonåring och skiljer det mycket mellan pojkar och flickor? Och vad blir konsekvensen i längden av att bli curlad av sina föräldrar? Och när kan det vara aktuellt att söka proffshjälp? Här svarar psykoterapeut Louise Hallin på tittarfrågor och ger kloka råd i studion.

Publicerad 2016-03-23 | Vardagspuls

Annika: Hej Louise! Min trettonåring blir helt galen när vi säger åt honom att stänga av tv-spelet. Vi har försökt införa en gräns på två timmar per dag men det slutar ofta med skrik och att det smäller i dörrar. Vad ska vi göra?

Louise Hallin, psykoterapeut: Ta ett allvarligt prat där han får veta , kanske mest av pappa den här ggn att oavsett hur han beter sig så kommer detta att ske. Jag utgår från att ni berättat allt om forskningen och riskerna och att ni också erbjuder er att umgås och vara intill mer eftersom era egna telefoner och datorer är avstängda under kvällen.

12:54, 23 March 2016

Anna: Hej! Detta handlar inte om någon "stökig" tonåring men jag skickar min fråga ändå som handlar om hur jag på bästa sätt hjälper min 16-åring. Han är mycket "glömsk" och disträ och det är ständigt grejer som försvinner, ofta mobil, plånbok, nycklar och annat viktigt och värdefullt. Han blir besviken och arg på sig själv, känner sig dålig men lyckas inte få rätsida på det. Som förälder blir det lätt så att jag agerar ut i stunden med anklagelser och ifrågasättanden, vilket ju naturligtvis inte hjälper ett dugg, han känner sig bara ännu sämre och jag får enormt dåligt samvete. Försöker hjälpa honom med olika sätt att hantera det, som kom-i-håglistor och påminnelser i mobilen, men problemet kvarstår och ju äldre han blir, desto större konsekvenser och desto mer reagerar omgivningen. Ett jätteproblem för oss, har du kloka Louise några tips?

Louise Hallin, psykoterapeut: Jag tycker att du tänker helt rätt när det gäller att hjälpa till och organisera och hitta på fiffiga strukturer. Ju mer man stökar desto mer hjälper struktur.
Andra tankar som jag får är nedstämdhet? Är han deppig så finns ingen energi. Märker man ofta på om kompisarna inte riktigt finns, går han ut eller inte osv osv. Om all det fungerar kanske ni ska se om andra i familjen , tex föräldrarna är lika så att detta är ett välbekant beteende och därför känns normalt till det börjar kosta.
I yttersta läget om ingenting hjälper och om detta hela tiden funnits kanske man ska fundera på att göra en utredning och se om det finns fysiologiska förklaringar. Men då ska det också förekomma liknande bekymmer i alla miljöer och skola osv

13:06, 23 March 2016

Maria: Hej, min 14-åriga son vill aldrig följa med på altiviteter utan bara vara hemma och får utbrott om jag tvingar honom. Hur ska jag göra?

Louise Hallin, psykoterapeut: Du behöver ta honom utanför er vanliga hemmiljö, en promenad eller bilresa och prata. Berätta hur du ser på hur mkt man måste ställa på familj för att det bara är så, även om han inte tycker att det är det roligaste just nu. Därefter kan ni förhandla om när o var det ska ske och när han kan slippa. Lär honom att om man ger så får man också.
Kanske kan du förbereda honom i god tid innan ni ska gå nästa gång.
Var noga med att fråga hur han ser på situationen först och fråga vilka lösningar han har på riktigt

13:22, 23 March 2016

Louise: Hej, min 13-åriga dotter är full av energi och har en positiv syn på det mesta. Hon tycker inte så mycket om att prata om "jobbiga saker" som lite tyngre känslor och ledsammare saker. Men när hon blir ledsen, t ex om någon kompis sårat henne eller om vi har en "konflikt" hemma, då kan hon bli så enormt ledsen och säger att hon inte vill finnas till längre, att hon vill dö, "jag hatar mej själv". Det är förstås jättejobbigt att höra som förälder, och det oss ledsna. Samtidigt kan jag igen mig i det från när jag var ung och hamnade i liknande situationer - och inte stod ut med det heller. Hur är bästa sättet att bemöta henne i det och hur hjälper vi henne att komma ut ur dessa känslor? Detta är inget som har kommit nu utan har varit så sedan hon var 5-6 år. Vi har ett bra liv tillsammans i familjen med båda föräldrarna närvarande och en lillebror som är 8 år. Det finns många kompisar på hemmaplan och i skolan och jag ser inga "yttre" faktorer som orsakar detta. Tacksam för svar!

Louise Hallin, psykoterapeut: Nu säger jag det som jag sällan kan säga:
du har inget problem!
Detta är ett skolboksexempel på beteenden i hennes ålder.
Gratulerar

13:25, 23 March 2016

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Hälsoappar

Bild: Press

Biohackaren Hannes vill mäta sin hälsa – hela tiden

KROPP & HÄLSA Hannes Sjöblad vill mäta sin hälsa oavbrutet för att bli expert på sin egen kropp. Och han vill att fler ska göra som han – för både samhällets och den egna hälsans skull.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”