kryp insekter rädsla fobi Bild: Johnér Bildbyrå

Rädd för stora kryp? Det är bara sunt!

Så försöker din kropp skydda dig

Sommar, sol och badsemester i varmare länder.
Men när det kilar en kackerlacka över gatan skriker du och flyr för livet.
Ett sundhetstecken, slår forskare fast.

Publicerad 2015-06-30 | Senast ändrad 2016-08-04 | Vardagspuls

Vänder det sig i magen när du ser en kackerlacka? Hoppar du högt när en spyfluga sätter sig på din arm? Den där starka reaktionen, som många retsamt påpekar är helt onödig, är faktiskt bra för din hälsa enligt forskare. Nyligen publicerade forskare vid kanadensiska British Columbia University och amerikanska University of California en studie om vårt "beteendestyrda immunförsvar”. När du ser, luktar, känner eller hör något som skulle kunna vara skadligt så reagerar du med känslor av äckel.

Slår till på snuskiga offentliga toaletter

Till exempel kanske du tvärvänder om du kommer in på en offentlig toalett som visar sig vara smutsig och ofräsch? Det är faktiskt ditt beteendestyrda immunförsvar som sticker fram huvudet, för när du skippar den där toaletten så utsätter du dig inte heller för den potentiella bakterie-chocken det kan innebära. På samma sätt kopplar ditt beteendestyrda immunförsvar kackerlackan till något orent och skadligt för hälsan.

Det här kan slå till i många andra situationer, konstaterade forskarna. Om du till exempel tror att ditt immunförsvar är nedsatt och att du är extra mottaglig för smitta, så blir du automatiskt mindre öppen för att prova nya saker. Det är helt enkelt din kropps försök att skydda din hälsa.

Källa: Yahoo! Health